Jordy Potma matchwinnaar voor RZ Baflo

Op het winderige sportpark aan de Kievit in Baflo is de wedstrijd tussen gastheer RZ Baflo en Middelstum in een 1-0 zege voor de gastheren geëindigd. Daarmee heeft het team van trainer Jan Potma de leiding in de tweede periode van Poolster over genomen. Middelstum moet daarentegen over de schouder blijven kijken omdat het nog steeds in de gevarenzone zit.

De omstandigheden waren allesbehalve ideaal. Door de overvloedige regenval van de afgelopen dagen gaf niemand er ook maar een stuiver voor dat de wedstrijd doorgang zou kunnen vinden. De consul gaf na twee keuringen echter groen licht. De regen bleef weg gedurende het duel, daarentegen was er inmiddels wel een behoorlijke stormwind opgestoken. Die maakte goed voetbal op voorhand al onmogelijk.

Er stond RZ Baflo maar een ding te doen op de doorweekte grasmat en dat was winnen. Het was namelijk de enige manier om de kansen op een tussentijdse titel in leven te houden. De gastheren hadden destijds de uitwedstrijd met 1-5 weten te winnen, dus de voortekenen waren gunstig. Dat was echter een ander duel, met andere acteurs. Een week geleden moesten Mark van Zanten en Melvin Folkerts (2x geel) het wedstrijdtoneel vroegtijdig verlaten en dus zou Potma moeten improviseren. Hij tilde daar zelf niet zo zwaar aan. ‘Ik heb een mannetje of zeventien, dus dat lossen we wel op’, sprak de oefenmeester voor aanvang van de wedstrijd.

Middelstum had hele andere zorgen. Een overwinning zou het team van trainer Frank Konneman heel goed uitkomen. Daarmee kon in ieder geval wat afstand van de onderkant van de ranglijst genomen worden. Reden genoeg om aan te nemen dat er een pittige strijd op het zwaar te bespelen Bafloër veld zou worden uitgevochten.

Het duel begon met twee beste kansen. Mateo Milkovic toucheerde namens Middelstum de lat en aan de andere kant had Jordy Potma doeltreffend moeten uithalen. Hij kreeg het speeltuig echter niet langs doelman Jeroen Smit. Het had binnen een tijdsbestek van een handvol minuten zomaar 1-1 kunnen staan, maar de goede start kreeg geen passend vervolg. RZ Baflo probeerde wel druk te zetten, maar was weinig gelukkig in de pogingen daartoe. Middelstum wist geen voordeel te putten uit de wind, die men schuin in de rug had staan. Goalie Cedric Tillema werd te weinig op de proef gesteld. Het duurde tot de 22e minuut alvorens er weer wat leven in de brouwerij kwam en toen was het ook meteen raak.

Na een goed lopende aanval van RZ Baflo kwam de bal op links bij Duncan Torrenga terecht. Hij lepelde de bal richting Middelstummer doel, waar goalie Smit de bal na een inzet van Wouter van der Werf niet onder controle wist te krijgen en de rebound voor de voeten van Jordy Potma viel. Hij passeerde de reeds uitgerangeerde sluitpost: 1-0.

Na een klein half uur spelen had Mike Smit iets leuks in gedachten, maar zijn inzet belandde op de deklat en dus ging deze mogelijkheid verloren. Aan de andere kant probeerde Thijs Hoeksema de Bafloër goalie te verschalken, maar zijn corner werd op knappe wijze onschadelijk gemaakt. In de resterende tijd was er verder niet veel te beleven en trok de wind steeds verder aan.

Na de doelwisseling zou Middelstum het knap lastig krijgen om langszij te komen. Men moest niet alleen tegen een achterstand opboksen, maar ook nog proberen om de elementen te beheersen. Dat deden de gasten niet slim. Er werd aanvallend gewisseld, maar voetballend werd het er niet beter op. De bezoekers speelden te snel de lange bal, die in veel gevallen net zo hard werd terug geblazen als dat hij werd weggeschoten. Er werd verder veel te weinig gebruik gemaakt van de flanken. Echte mogelijkheden deden zich dan ook maar weinig voor.

Naarmate de tijd vorderde, werd het spel van RZ Baflo er ook niet beter op. Doelman Tillema had na een paar kansloze uittrappen de wind beter moeten bespelen, maar bleef volharden in lange lellen die richting een naburig dorp werden gemikt. Daarnaast was het opvallend dat de gastheren de bal niet wat korter speelden en dichter bij de grond wisten te houden, wat het voetbal wellicht iets gemakkelijker had gemaakt.

Dat was echter niet het geval en zo kon het gebeuren dat de bal in het tweede bedrijf vaker buiten dan binnen de lijnen gezocht moest worden. Het kijkspel werd er dan ook niet beter op en omdat RZ Baflo het wel best leek te vinden en Middelstum niet bij machte bleek het tij te keren, ging het duel als een nachtkaars uit. Wessel Oosterhoff had de thuisclub in de laatste minuut nog pijn kunnen doen als hij een voorzet van rechts tegen het nylon had gekopt. De bal kreeg door de wind echter zoveel snelheid mee dat de knikker ver naast verdween, terwijl Oosterhoff in het doel lag. Dat had beter andersom kunnen zijn.

Het was de laatste stuiptrekking van een competitieduel dat allesbehalve aantrekkelijk was. Daar lieten de omstandigheden echter ook weinig ruimte voor. RZ Baflo deed goede zaken en bij de thuisclub werd de glimlach alleen maar breder toen het bericht doorsijpelde dat koploper FC Zuidlaren op bezoek bij Corenos twee punten had gemorst.

Poolster zal nu het afgelaste duel in en tegen Westerlee moeten winnen om de tweede periode voor de neus van de roodzwarten weg te kapen. Dat zou geen al te moeilijke klus moeten zijn voor de mannen van trainer Jaap Danhof, een van de aandachtige toeschouwers in Baflo. Het zal Jan Potma een worst wezen dat de Spijksters er met de periode vandoor gaan. ‘Daar zijn wij als club helemaal niet mee bezig. Het enige dat we willen is zo hoog mogelijk in de eindrangschikking eindigen. Daarvoor moet je wedstrijden blijven winnen en aan die voorwaarde hebben we vanmiddag voldaan.’

Collega Frank Konneman vond dat zijn ploeg niets minder was geweest dan de nummer twee uit 4D. ‘Het gaat echter nog altijd om doelpunten maken en dat is een beetje ons verhaal dit seizoen. Dat doen we gewoon te weinig. Een gelijkspel was vanmiddag wel terecht geweest’, vertelde hij na afloop.

* RZ Baflo – Middelstum 1-0 (1-0). Jordy Potma 1-0.

No Replies to "Jordy Potma matchwinnaar voor RZ Baflo"