Eindelijk weer eens winst voor Holwierde

Derdeklasser Holwierde heeft drie hele kostbare punten aan het totaal toegevoegd. Op het eigen sportpark Katmis werd met 2-1 van Aduard 2000 gewonnen. Daarmee revancheerden de mannen van trainer Eddy Tuik zich voor de 5-3 nederlaag die eerder dit seizoen werd geleden.

Het werd wel weer eens tijd dat Holwierde een succesje zou boeken. De laatste overwinning dateerde van voor de jaarwisseling toen Mamio op eigen veld met 3-4 werd verslagen. Net als op veel andere velden had men ook op Katmis met de stormwind te kampen. Klein voordeeltje was dat het tijdens de wedstrijd droog bleef, waardoor het veld niet gladder werd dan hij al was.

De gastheren waren in het eerste bedrijf veel sterker dan hun opponenten, maar verzuimden aanvankelijk om hun overwicht in doelpunten uit te drukken. ‘We waren vooral gevaarlijk met corners, maar misten een beetje geluk’, aldus Tuik. Het meer dan verdiende openingsdoelpunt viel na ruim een kwartier spelen. Jeanclar Torbed werd op zijn wenken bediend door Peter Bouwsema en liet de goalie van Aduard voor het eerst vissen: 1-0.

Ook na die openingstreffer liet Holwierde zien dat het zich uit de zorgen wilde voetballen en moest Aduard het accent vooral op de verdediging leggen. Binnen het halve uur had de thuisclub de marge verdubbeld. Bram Geurtsen stelde Robbie ten Hove in staat om voor 2-0 te zorgen en de jongeling maakte geen fout: 2-0.

In de dug-out van Holwierde kon men iets ruimer adem halen, bij de gasten was het een stuk onrustiger omdat daar de zorgen toenamen. Men wist zich aanvankelijk geen goede mogelijkheden te scheppen en dus wist Holwierde het rustsignaal te halen zonder dat er nog een deukje in het opgepoetste blazoen geschopt of gekopt kon worden.

Dat Aduard 2000 na de doelwisseling zou gaan stormen, was wel duidelijk. Net zo helder als dat ze van de sterke wind gebruik zouden maken om het doelman Wouter Kingma zo lastig mogelijk te maken. Hij hoefde zich echter geen al te grote zorgen te maken, want de bezoekers creëerden maar weinig en dus leek de overwinning van Holwierde niet in gevaar te komen.

Toch werd het nog even penibel toen de Holwierder goalie in de 79e minuut alle tijd dacht te hebben om een bal aan te nemen en een inkomende Aduarder te misleiden. Bij die poging gleed hij echter weg en vervolgens profiteerde Michel Haaksema optimaal van dit presentje: 2-1.

Er zouden nog tien benauwde minuten volgen, omdat Holwierde ook nu weigerde de trekker over te halen. In het slot zag het thuisfront een vrije trap van Aduard 2000 rakelings over de deklat vliegen. Men zag ook hoe een van de bezoekers op rood werd getrakteerd nadat hij Robbie ten Hove de doorgang naar het doel had versperd.

Aan de stand zou niets meer veranderen en dus werden de vuisten na afloop gebald. De buit was binnen en dat was een lekker gevoel, erkende ook oefenmeester Tuik. ‘Er zijn belangrijke duels en er zijn wedstrijden die dubbel zo belangrijk zijn. Dit was er eentje uit de laatste categorie. Als je jezelf een beetje lucht wilt verschaffen, moet je deze wedstrijden winnen. We hebben het ons vandaag eigenlijk onnodig moeilijk gemaakt. Daardoor wordt het nog even spannend, maar uiteindelijk hebben we wel verdiend gewonnen.’

Komend weekeinde wacht weer een cruciaal duel. Dan moet Holwierde op bezoek bij SC Stadspark. Hoe de stad-Groningers spelen zal Tuik nog wel in het geheugen hebben, want het is nog maar enkele weken geleden dat zij in Holwierde op bezoek waren. Toen werd het 2-2 en kwamen de Holwierder goals van Yirsan Bouman en Danny Bult. Tuik: ‘Tot aan de achtste plaats zit alles dicht op elkaar. Elk punt is meegenomen, dat geldt voor hun en voor ons. Als we het onszelf nog wat gemakkelijker willen maken, zullen we daar moeten winnen.’

* Holwierde – Aduard 2000 2-1 (2-0). Jeanclar Torbed 1-0; Robbie ten Hove 2-0; Michel Haaksema 2-1 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Eindelijk weer eens winst voor Holwierde"