Oranje Nassau-Winsum wordt ‘pittige pot’

Op sportpark Coendersborg aan de Kooiweg in Groningen vindt zaterdag een interessante ontmoeting plaats. Gastheer Oranje Nassau ontvangt dan het vv Winsum van trainer Bert Vos Voor de Stadjers liepen de laatste drie ontmoetingen tussen beide ploegen niet goed af. Ze gingen namelijk allemaal verloren.

Het zal voor ON, getraind door Delfzijlster Erwin Heerlijn, niet alleen een revanche moeten worden voor de 1-0 nederlaag van begin november. Het is namelijk ook de strijd tussen de nummers twee en drie in de 1e Klasse E van het zaterdagvoetbal. Een duel dat op gepaste afstand van koploper HZVV plaatsvindt, maar daarom niet minder aantrekkelijk is. Oranje Nassau, inmiddels in het bezit van een periodetitel, wist uit 19 wedstrijden 41 punten te verzamelen. De Winsumers hebben er 36 op het conto staan, maar moeten nog een duel inhalen en willen ook graag de nacompetitie in.

‘Goed beschouwd staan we er helemaal niet gek voor. Sterker nog, het is voor mij als trainer een hele kluif om te kijken waar we het zwaartepunt leggen. Zaterdag spelen we tegen mijn oude club Oranje Nassau. Dat duel willen we graag winnen om andere ploegen op afstand te houden. Een paar dagen later moeten we weer op scherp staan voor de kwartfinale van het bekertoernooi. We krijgen dus twee keer de kans om iets moois te presteren’, zegt Bert Vos.

Overigens speelt zijn ploeg in die kwartfinale tegen tweedeklasser BCV uit Burgum, dat hoofdklasser ACV na strafschoppen elimineerde. Het bereiken van de halve finale zou volgens Vos prachtig voor de club zijn, want dat betekent plaatsing voor de KNVB-beker. En welke amateurclub wil nou niet tegen een echt grote jongen spelen.

Vos woont op slechts een paar honderd meter afstand van het sportpark Coendersborg en is er nog vaak te vinden. Als de gelegenheid zich voordoet, kijkt hij graag naar de trainingen van zijn voormalige club. Op de vraag of hij dan probeert uit te vogelen hoe ON er voor staat, zegt Vos: ‘Ach, je gaat er heen om wat oude bekenden te ontmoeten en een bakkie te doen. Even kijken en even bijkletsen. Ik hoef ON niet te doorgronden. Het is duidelijk genoeg dat ze zich willen herstellen van een wat mindere fase. Van Bert Vos en Winsum verliezen wil men zeker niet. Ik denk dat het een pittig potje gaat worden.’

Ook Heerlijn verwacht een ‘lekkere wedstrijd’ van twee ploegen die allebei willen voetballen. Oranje Nassau heeft het de laatste weken niet gemakkelijk gehad. Het won moeizaam van VVG, werd door LAC Frisia uit het bekertoernooi gewipt en kwam afgelopen zaterdag niet verder dan 2-2 in het duel met laagvlieger Gorecht. ‘Tegen LAC Frisia was het gewoon niet goed van onze kant, dat kan een keer gebeuren. We zijn een ploeg in opbouw en dan wil het wel eens tegen zitten. Maar voor de rest hebben we, al denken sommigen daar anders over, beslist geen rampweek gehad hoor. Sterker nog, ik kan alleen maar concluderen dat we goed bezig zijn. Vooral als je kijkt naar het instapmoment en waar we nu zijn. Al was het natuurlijk wel een teleurstellende week.’

De Delfzijlster noemt Winsum wel een ‘angtsgegner.’ Niet geheel ten onrechte, want de laatste drie ontmoetingen leverden louter nederlagen op. Ook dat speelt volgens Heerlijn geenszins mee in de aanloop naar zaterdag. ‘Winsum is gewoon een goede ploeg met veel kwaliteiten. Er staat een prima mix van ervaring en talent. Ik ben van mening dat mijn collega Bert Vos de zaken daar goed op de rails heeft.’

Hoe hij met zijn team de tegenstander gaat bestrijden, laat Heerlijn nog even in het midden. ‘We gaan gewoon doen waar we goed in zijn. Het zal hem hooguit in de details zitten.’ Een van die details zou Rogier Krohne kunnen heten. De Winsumer die al vier wedstrijden een tegenstander in vertwijfeling heeft acjhtergelaten door in de ultieme slotfase voor de winnende treffer te zorgen.

Heerlijn heeft respect voor Krohne, maar kan en wil er verder niks speciaals mee. ‘Op dit niveau lopen er wel meer van dit soort spelers. Daar moet je je niet teveel op toespitsen. We zullen Winsum als geheel moeten afstoppen.’ Krohne staat dit seizoen inmiddels op elf treffers, net als ON-speler Mitchell Schievels, die er niet bij zal zijn. Diens teamgenoot Ruendel Martina heeft er echter veertien achter zijn naam staan en hij is wel van de partij.

Vos kan geen beroep doen op de niet fitte Marcel Pannekoek, Rick Schaaphok en Roy Streppel. Daarentegen is Maikel Hoormann weer terug uit Dubai. ‘We gaan deze week voorzichtig trainen en zullen niet met het schuim op de bek van het trainingsveld stappen. We willen alles heel houden om vervolgens te proberen de vereniging een prachtige week te bezorgen’, zegt de oefenmeester.

3 Replies to "Oranje Nassau-Winsum wordt 'pittige pot'"

 • comment-avatar
  Rene van Dijk maart 26, 2019 (08:53)

  Dit moeten jullie vaker doen Eemsmondsport. Altijd goed om even in het koffiedik te kijken, al zal geen enkele trainer het achterste van de tong laten zien. Toch leuk om te lezen.

 • comment-avatar
  Wim de Groot maart 26, 2019 (09:32)

  Dit wordt uiteraard een pittige pot. Zeker met de voorgeschiedenis van beide verenigingen en trainer Bert Vos. Zal er zeker bij zijn op Coendersborg om deze noordelijke ‘clash’ te aanschouwen. Verheug me op een voetbalspektakel.

 • comment-avatar
  Rob van Voorde maart 26, 2019 (15:16)

  Laten de heren voetballers er vooral een mooi voetbalgevecht van maken. Wie er dan uiteindelijk als winnaar van het veld stapt maakt me niet zoveel uit.