Poolster heeft periodetitel voor het grijpen

Poolster heeft dinsdagavond op eigen veld geoefend tegen tweedeklasser NEC Delfzijl. De Spijksters verloren de ontmoeting met 0-1 door een treffer van Arjen Klasens. Voor de Spijksters een tussendoortje op weg naar de eerste prijs van dit seizoen. Want laten we wel wezen, wie gelooft er nou in een stunt van hekkensluiter Westerlee?

De ploeg van Jaap Danhof moet wel een verschrikkelijk slechte dag hebben, willen ze zaterdag niet periodekampioen worden. Een gelijkspel is voldoende om competitiegenoot RZ Baflo, de huidige koploper in de tweede periode, aan de kant te zetten. In punten staan beide ploegen dan gelijk, maar Poolster heeft een beter doelsaldo.

Zonder al te zwartgallig te zijn mag je van het huidige Westerlee geen huzarenstukjes verwachten. De ploeg ligt al op de rand van de afgrond en zal binnenkort ongetwijfeld de vijfde klasse in worden geduwd. De rapportcijfers liegen er dan ook niet om. De eerste week van december was de beste periode van de Zantinga-brigade. Op eigen veld werd met 0-0 gelijk gespeeld tegen Corenos en een week later kreeg Amicitia VMC thuis met 1-4 klop. Voor het overige kwamen er louter nederlagen (13) op het wedstrijdformulier te staan.

In de vijftien gespeelde duels kreeg de defensie gemiddeld vier treffers om de oren. Die staan in schril contrast met de verdedigende linie van Poolster, die zich gemiddeld iets meer dan één keer per wedstrijd liet verschalken. Daarbij komt nog eens dat de Spieksters met een indrukwekkende serie bezig zijn. Die heeft hen inmiddels acht overwinningen op rij opgeleverd. Dat ging niet altijd met even fraai voetbal gepaard, maar wie maalt daar om. Aan het einde van de rit telt slechts het resultaat.

Om toch nog wat lichtpuntjes van Westerlee te zoeken, moeten we terug naar het voetbaljaar 2013/2014. Toen wist men beide onderlinge confrontaties van Poolster te winnen, waarvan de thuiswedstrijd maar liefst negen treffers (7-2) opleverde. Een voetbaljaar later bleef Poolster twee keer aan de positieve kant van de score en in 2017/2018 werden de punten verdeeld. Uit wist Poolster met 3-2 te winnen, thuis kreeg het met dezelfde cijfers klop op het kunstgrasveld van Oldencate.

In november van het afgelopen jaar zegevierden de geelzwarten op eigen veld met maar liefst 8-1. Cijfermatig staat Poolster met 4-3 voor en heeft het uit die ontmoetingen een doelsaldo opgebouwd van 19 voor en 15 tegen. Dus zou je kunnen concluderen dat de winstkansen voor Poolster groter zijn. Het zijn echter slechts cijfers en u weet het, resultaten uit het verleden bieden geen garantie…

Guus Zantinga, sinds het seizoen 2016/2017 aan Westerlee verbonden en van 2012 tot en met 2014 trainer van Poolster, smacht naar een succes. Die heeft hij met de Spijksters niet mogen meemaken en bij Westerlee alleen in zijn eerste jaar, toen er promotie naar de vierde klasse werd afgedwongen. De coach is zich goed bewust van de beperkingen van zijn ploeg. ‘We hebben een hele kleine selectie en er komt geen jeugd. Het zal volgend seizoen heel moeilijk worden om een selectie op de been te krijgen. Ik heb zelfs Jan Jager (42) teruggevraagd om dit seizoen te voetballen voor het eerste elftal. Dat zegt genoeg. We geven tegen Poolster natuurlijk niets weg, maar de selectie beseft ook wel dat we ons zo niet kunnen handhaven in de vierde klasse.

Volgend seizoen staat Zantinga aan het roer bij het Oostwolder VVS. Zijn plek op de bank bij Westerlee wordt overgenomen door Emmenaar Tijs Wieringh. Het wordt de eerste zelfstandige klus voor de man die ooit als assistent bij WKE begon. Het zal een uitdaging voor hem worden om de tobbende ploeg er weer bovenop te krijgen.

Jaap Danhof is er de man niet naar om van de daken te roepen dat Poolster dit varkentje wel even zal wassen. ‘We hebben drie opties. We kunnen winnen, gelijk spelen en verliezen’, liet hij zich vorige week ontvallen. De laatste is de meest onwenselijke vanuit Spijkster oogpunt, maar van onderschatting mag geen sprake zijn. Er wordt concentratie en scherpte gevraagd, Vanaf de eerste minuut. Op een bevlieging van topschutter Johan de Groot of balvirtuoos Kevin Bijlsma wachten is te riskant. Het mes zal tussen de tanden moeten. Poolster zal van meet af moeten laten zien dat ze de tussentijdse titel op grond van de getoonde kwaliteiten en prestaties hebben verdiend. Alleen dan kunnen ze zichzelf op de borst kloppen. En valt er aan het einde van een lang seizoen misschien nog wel iets moois te vieren op sportpark Oldencate.

No Replies to "Poolster heeft periodetitel voor het grijpen"