Zeester leeft in Zoutkamp, Zoutkamp leeft voor Zeester

Als je er komt, reken er dan maar op dat er ergens tussen de bitterballen en frikadellen door wel een haring wordt verschalkt. Niet zo vreemd natuurlijk als je in een vissersdorp woont. Zoutkamp is niet alleen de thuishaven van veel vissers, ook voetbalclub Zeester vindt er zijn oorsprong. Sportpark Toercamp aan de Beatrixstraat is geen achterafveldje waar vrijblijvend gebald wordt. Het is een bolwerk in wording waar menig tegenstander, om even in visserstermen te blijven, aan de haak is geslagen en de eerste periodetitel inmiddels op eigen kracht is binnen gehengeld.

De kleine club in de nieuwe gemeente het Hogeland werd op 14 maart 2014 opgericht met als doel het behouden van een voetbalclub in de plaats Zoutkamp. Het dorp had in het verleden al een voetbalclub genaamd SV Zeester. Die ‘verdween’ echter na een fusie met het Ulrumer UVV ’70 en versmolt tot VVSV ’09. Vol vertrouwen Samen Verder luidt de afkorting van de vereniging die in 2009 ontstond en tot nu toe geen potten kan breken in de vijfde klasse.

Een deel van de Zoutkampers voelde zich negen jaar geleden allerminst gelukkig bij het besluit om te fuseren en besloot helemaal vanaf nul te beginnen. Ze hadden helemaal niets toen de koppen bij elkaar werden gestoken. Alleen de goede wil was ruimschoots aanwezig. En de durf om een niet geringe stap te maken. Het sportpark Toercamp aan de Beatrixstraat zou de thuisbasis worden van het nieuwe Zeester, dat zich in de rug gesteund voelde door enkele tientallen vissers die de club meer dan alleen een warm hart toedroegen.

Gezinus Oosterhuis uit Burgum was de eerste trainer die de Zeesterren onder zijn hoede nam. Niet wetende welk avontuur hij tegemoet ging, begon hij aan de klus en eindigde in het eerste jaar (2014/2015) als twaalfde in de 5e Klasse D van het zaterdagvoetbal. Drie gelijke spelen en negentien nederlagen later was er nog steeds geen spoor van vertwijfeling merkbaar. Oosterhuis bleef, er moest aan een bolwerk worden gebouwd en dat kost nu eenmaal tijd.

In het tweede jaar ging het al wat beter. Zeester eindigde als tiende en wist Jistrum, Ezinge en fusieclub VVSV ’09 onder zich te houden. In het voetbaljaar daarop werd de zevende plek bereikt en dus kon je nog altijd van progressie spreken. Willem Pettinga was Oosterhuis toen al opgevolgd, maar vertrok na een seizoen. Zijn plaats in de dugout werd ingenomen door Marinus Siekman. Ook hij loodste de Zoutkampers naar een zevende plaats.

Siekman is bepaald geen onbekende op de noordelijke voetbalvelden. Hij zit bij de meesten nog in het geheugen als keeper van GVAV Rapiditas, DIO Groningen, vv Noordwolde en PKC ’83. Het is een voetbaldier bij uitstek en heeft in principe geen goed woord over voor spelers die hun sport niet serieus nemen. Ook niet als dat bij een vijfdeklasser als Zeester is. Siekman heeft een winnaarsmentaliteit die hij maar al te graag op zijn spelers overbrengt.

Daar is generaal Bompa, zoals hij liefkozend wordt genoemd, kennelijk goed in geslaagd. Zeester heeft dit seizoen al meerdere keren lopen stunten en de laatste mocht er ook zijn. Koploper Lycurgus werd met 3-2 aan de kant gezet. Het was de eerste nederlaag voor de Stadjers. Veel belangrijker is dat Zeester een periodetitel op zak heeft, dus is nacompetitievoetbal om promotie naar de vierde klasse een feit. En daar had niemand een aantal jaren geleden ook maar van durven dromen.

De ‘spielbegeisterung’ zoals de Duitsers dat zo mooi kunnen zeggen, straalt van de Zoutkampers af. De dreumes aan de rand van het Marnegebied is groot geworden. Zeester leeft in Zoutkamp en Zoutkamp leeft voor Zeester.

Er is in het verleden veel mis gegaan in die voetbalhoek van Groningen, maar daar wil niemand het meer over hebben. Waarom ook. Vooruit kijken is altijd beter. Wat geweest is, is geweest. Men wil alleen maar bezig zijn met waar het allemaal om draait. Voetballen en zorgen dat de club sterker wordt. Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Zeester heeft alles in zich om door te groeien.

Aanvoerder Danny Beerda: ‘We hebben een vrij uitgebalanceerd elftal. De klik tussen de spelers is er en wat ik nog veel belangrijker vindt, is dat de sfeer en gezelligheid hoog in het vaandel staan. Trainer Marinus Siekman trekt ook wat dat betreft de kar. Hij loopt bij wijze van spreken altijd voorop in de polonaise. Die man past gewoon ontzettend goed bij ons. Eigenlijk zit alles momenteel mee. Je weet nooit hoe lang dat duurt, maar voorlopig genieten we er wel van.’

De polonaise hebben de Zoutkampers dit seizoen al een aantal keren mogen lopen, want de successen waren er tot dusver naar. Beerda: ‘Dat hebben we allemaal aan Siekman te danken. Hij heeft van de mix van ervaring en jeugd een succesteam gemaakt. Het zou prachtig zijn als we de vierde klasse halen. Ik denk niet dat we daar een gek figuur zullen slaan. Sterker nog, qua voetbal zou het voor ons alleen maar beter zijn om hogerop te spelen.’

Dat moet dan gebeuren met jongens als bijvoorbeeld motor Henri ‘De Stofzuiger’ Nienhuis, scherpschutter Vince ‘Frits’ van der Veen, Marco ‘Porno’ Dijkstra, Niels ‘van Ossen’ Alt, de talentvolle keeper Daniël ‘El Trekko’ Veenstra en Cees ‘Knijp’ de Jong.

Op de vraag of de successen van Zeester tot gevolg zouden kunnen hebben dat er spelers van buitenaf in Zoutkamp willen voetballen, zegt Beerda: ‘Tja, dat kan natuurlijk altijd en van sommigen heb ik ook wel gehoord dat ze hier wel wat voor voelen. Maar ik zeg er wel bij dat Zeester een club van het dorp is. We kunnen nog heel veel bereiken met de jongens die hier al lopen. De tijd zal het leren.’

Siekman kan zich wel vinden in de woorden van zijn aanvoerder voor wat betreft de saamhorigheid, balans en beleving. ‘Het was voor mij in het begin even zoeken en kijken wat de juiste samenstelling zou zijn. Er moest in ieder geval wat meer voetbal in het elftal komen. In principe dacht ik een jaar te zullen blijven, dus wat kon me gebeuren. Nou, je ziet het. Ik ben er nog’, aldus de oefenmeester.

De oefenmeester is blij met de periodetitel, de eigenlijke doelstelling van de club. ‘We hebben nu net zoveel punten als het hele afgelopen seizoen en we moeten nog zes wedstrijden. Er kan nog wel wat bij. Ons volgende doel is de tweede plek vasthouden. Dat heeft zo zijn voordelen voor wat betreft de nacompetitie. Dan hoef je maar twee finales te spelen en weet je waar je aan toe bent. Of wij in de vierde klasse mee zouden kunnen komen? Ik denk het wel. Er zit nog steeds progressie in de groep. Er komen jonge jongens aan en de ouderen kunnen nog wel een jaar of wat mee. Belangrijk is dat je binnen de regels alles doet om te willen winnen.’

Het feit dat de spelers hem op handen dragen doet hem goed. ‘Maar je moet wel kunnen relativeren. Ik heb het trainersvak niet uitgevonden en zal mezelf nooit op een voetstuk plaatsen. Ik heb ooit acht maanden bij FC Groningen gezeten en zal nooit vergeten wat Hans Westerhof een keer zei. Ze kunnen me de allerslechtste trainer vinden, als ze me maar geen klootzak vinden. Dat is precies zoals ik er in sta. Ik kan hard zijn als het moet, maar zal altijd onderdeel van het geheel blijven. Een radertje in een momenteel prima lopende motor. We kunnen met z’n allen trots zijn op Zeester.’

No Replies to "Zeester leeft in Zoutkamp, Zoutkamp leeft voor Zeester"