RZ Baflo temt onmachtig SV De Heracliden

Om niet nog verder in de problemen te raken moest SV De Heracliden op eigen veld een resultaat boeken tegen het op de tweede plaats in de 4e Klasse D bivakkerende RZ Baflo. En dan natuurlijk het liefst een overwinning. Dat zou niet gebeuren, want de Meijsters gaven niet thuis tegen de zeker niet grandioos, maar wel fel spelende bezoekers. Het team van trainer Jan Potma wist met 0-4 te winnen.

Voor SV De Heracliden is elke wedstrijd een finale en dat was nu niet anders. Beide ploegen konden de punten wel gebruiken. De Meijsters om zichzelf wat meer lucht te verschaffen en de Bafloërs om de race met koploper FC Zuidlaren vol te houden. De promovendus maakt een prima seizoen door en krijgt de Drenten nog op bezoek.

De thuisclub strijdt voor lijfsbehoud en had nog wat goed te maken, want eerder dit seizoen werd er in Baflo met 2-0 verloren. In de eerste helft was het niet aan het spel van de gastheren af te lezen dat er wat op het spel stond. De blauwzwarten maakten een onmachtige en wat lusteloze indruk, verloren te veel duels en wisten zich amper een goede mogelijkheid te creëren. RZ Baflo deed dat stukken beter en kwam al na zeven minuten spelen op voorsprong.

Het speeltuig werd vanaf rechts voor het doel van Jan Medema getrokken. Jordy Potma wist de bal tussen Gideon Kamminga en Mark de Boer in nog tussen de palen door te frommelen: 0-1. Merkwaardig genoeg lieten de gasten na om het duel in het slot te gooien. Het had er alle schijn van dat ze op twee gedachten stonden te hinken. Doordrukken of afwachten wat de thuisclub zou verzinnen. Een corner van Bafloër Duncan Torrenga werd door goalie Medema uit de lucht geplukt, maar bij die actie kreeg hij een duw in de rug van Chris ten Boer.

Nadat hij weer overeind was geholpen, ging het spel verder en toonde de thuisclub een staaltje uitverdedigen waar je kromme tenen van in de schoenen zou krijgen. Alles ging verkeerd en het was maar goed dat de gasten nalieten om hun opponent een draai om de oren te geven. Een vrije trap van Duncan Torrenga werd niet goed genoeg ingeschoten en Jordy Potma dacht een doorgekopte bal van Chris ten Boer binnen te schieten, maar miste de bal volledig.

Behoudens wat verdwaalde pogingen van Frank de Boer was er vanuit het oogpunt van de gastheren gezien bitter weinig te beleven. Trainer Ronald Bouwman moet dan ook welhaast knarsetandend voor de dug-out hebben gezeten. ‘Als je in een situatie als de onze zit, zal je tot de grens moeten gaan. Dat hebben we geen moment gedaan. We waren veel te lief’, zou Bouwman later zeggen.

Dat er na de thee iets moest gebeuren was wel duidelijk en het leek er dan ook op dat er harde woorden in de kleedkamer waren gevallen. SV De Heracliden kwam na de doelwisseling beduidend feller uit de startblokken dan in het eerste bedrijf en kreeg zelfs enkele mogelijkheden om langszij te komen.

Tim Ottema haalde vanaf de linkerkant van het strafschopgebied uit, maar zag zijn schot voorlangs gaan. Hij zou het nog een keer vanaf die kant proberen. Na een overtreding van Chris ten Boer op Frank de Boer kreeg Jeroen Oosterhuis een uitgelezen mogelijkheid om zijn traptechniek te tonen, maar hij schoot keihard op het lichaam van Duncan Torrenga, die zich aan de buitenkant van het opgestelde muurtje had geposteerd.

Er bestaat zoiets als een ijzeren voetbalwet dat de tegenstander wel scoort als je het zelf niet doet. En die ging ook nu op. Na 67 minuten spelen mikte Jordy Potma de bal andermaal achter doelman Medema na een goede assist van Melvin Folkerts: 2-0. Vlak daarna probeerde Frank de Boer namens de gastheren tot succes te komen. Ook zijn schot miste echter scherpte. Jeroen Linstra kopte vlak daarna een voorzet van rechts op de paal, maar na een handsbal van Stef Oosterhuis was de aanval voorbij.

Een dood spelmoment van RZ Baflo was een paar minuten later succesvoller. Duncan Torrenga had de bal goed gelegd voor een vrije trap en wist het gaatje te vinden dat SV De Heracliden niet had dichtgemetseld: 0-3. De bezoekers zouden nog een keer scoren en opnieuw was het Torrenga die zich liet feliciteren. Nu mocht hij aan de rechterkant van het veld aanleggen en was het gat nog groter waar hij de bal doorheen stuurde: 0-4.

Aan de overwinning viel niets af te dingen. SV De Heracliden had de eerste helft te weinig laten zien, probeerde na de pauze de schade wel te repareren maar had weinig geluk in de afwerking. Toen RZ Baflo het verschil naar twee goals had getild, was het pleit wel beslecht.

Ronald Bouwman lachte na afloop als een boer met kiespijn. ‘Ik vond het bij tijd en wijle lamlendig wat wij hebben laten zien. Ik heb er altijd een rotsvast vertrouwen in gehad dat we kwaliteit genoeg hebben om in de vierde klasse te blijven, maar dan moet er wel wat gebeuren. Op deze manier gaat dat niet lukken.’

Zijn collega Jan Potma was een tevreden man, al waren hem ook wel wat verbeterpunten opgevallen. ‘We maken te veel onnodige fouten, waardoor we de tegenstander het idee geven dat ze nog in de wedstrijd zitten. Dat was vooral na die 0-1 het geval. Onbegrijpelijk, want De Heracliden heeft vrijwel niets afgedwongen. Wat ze aan kansen kregen, boden we ze bijna op een schaaltje aan.’

* SV De Heracliden – RZ Baflo 0-4 (0-1). Jordy Potma 0-1; Jordy Potma 0-2; Duncan Torrenga 0-3; Duncan Torrenga 0-4.

No Replies to "RZ Baflo temt onmachtig SV De Heracliden"