Daniël Venhuizen: ‘Alles wat Farmsum pakt is een bonus’

Extra aandacht is er deze week voor het duel in de 5e Klasse D zondag tussen koploper Nieuweschans en het bezoekende Farmsum, dat zaterdag wordt gespeeld. De grensbewoners hebben drie punten meer verzameld dan het team van trainer Daniël Venhuizen, maar eveneens een wedstrijd meer gespeeld.

Nieuweschans kwam zondag met de schrik vrij op bezoek bij Oldambtster Boys. Het werd uiteindelijk 1-2 voor de gasten. Farmsum haalde een huzarenstukje uit door in Finsterwolde met negen man een 2-0 achterstand tegen nummer twee BNC in een 2-3 overwinning om te buigen. Binnen twintig minuten namen de gastheren de leiding door treffers van Robert Ploeger en Harold Roder.

Farmsum sloeg echter keihard terug. Het gemis van twee spelers deed de roodgelen kennelijk niets, want Reza Fambrene, Roby Visser en Rowin Fambrene zorgden voor de spectaculaire ommekeer. Saillant detail is dat BNC op 28 april bij Farmsum op bezoek moet.

Paaszaterdag kan er opnieuw een tik aan de concurrentie worden uitgedeeld. De overwinning op BNC zal het team van Venhuizen een flinke boost hebben gegeven voor het treffen met Nieuweschans. Het eerste duel tussen de beide kemphanen eindigde in een 3-3 remise. Namens Farmsum scoorden Jan Bisschop (2) en Marcel van Es. Nieuweschans was succesvol via Steffan Kuiper, Yannick Mugabe en Alair Cruz Vicente.

We nemen even een kleine duik in de geschiedenis van beide ploegen en gaan terug naar het seizoen 2011/2012. Farmsum werd toen kampioen met een totaal van 61 punten uit 22 wedstrijden. Nieuweschans eindigde op de negende plaats met slechts 15 punten.

De onderlinge confrontaties eindigden toen twee keer in winst voor Farmsum. Uit werd het 0-2, op eigen veld verpletterde Farmsum de gasten met 14-0. Dennis Boerema scoorde in dat duel maar liefst acht keer. Het voetbaljaar daarop speelden de grensbewoners ook een bescheiden rol. Toen wist het overigens wel twee keer van het inmiddels opgeheven Oosterhoek te winnen.

Farmsum verbleef twee jaren in de vierde klasse en keerde daarna in de vijfde klasse terug. Het seizoen 2014/2015 eindigde men op een teleurstellende elfde plaats. Daniël Venhuizen nam na het seizoen 2015/2016 het stokje over van Douwe Maat. Twee keer een twaalfde plaats waren niet bepaald rapportcijfers waar je vrolijk van zou worden, maar Farmsum liet Venhuizen zijn gang gaan.

Niet ten onrechte, want het is voor het eerst in jaren dat er weer reden tot optimisme is op het Tuikwerder sportpark. Ronald Bouwman, huidig trainer van vierdeklasser SV De Heracliden, loodste Farmsum in het seizoen 2011/2012 voor het laatst naar een titel. Venhuizen en zijn manschappen lijken hard op weg om dat kunstje ook te flikken, al liggen er nog wel wat obstakels op de weg naar de eindstreep. Na Nieuweschans wachten namelijk nog BNC (thuis), DWZ (uit), Drieborg (uit), Woltersum (thuis) en WEO (uit).

Op de vraag aan Venhuizen of hij een voorspelling durft te doen over de afloop, antwoordt de coach met enig voorbehoud: ‘Natuurlijk hoop je op een overwinning, maar we moeten  ons niet meteen rijk rekenen. De druk zal bij Nieuweschans hoger zijn. Zij hebben aan het begin van het seizoen geroepen dat ze kampioen willen worden en krijgen nu de kans om het te laten zien. Ik denk dat het uiteindelijk tussen ons en Nieuweschans zal gaan, dus is het zaak om vooral niet te verliezen. We staan echter niet voor niets zo hoog. Laat ze maar komen.’

De belangen zijn groot. Behalve het feit dat Farmsum de opponent bij de kladden kan pakken op de ranglijst, speelt ook de tweede periode een niet geringe rol in het geheel. BNC leidt daar de dans, Het heeft drie punten meer dan Farmsum, maar ook drie wedstrijden meer gespeeld. Venhuizen kan dus op twee paarden wedden. Een luxe positie waarbij alleen de vraag rijst of men de weelde kan dragen. De dynamiek die Farmsum zondag in Finsterwolde liet zien, is wat dat betreft veelzeggend. Een dergelijke krachtsinspanning zal zaterdag opnieuw worden gevraagd. Maar dan, vanuit roodgeel perspectief bekeken, het liefst gedeeld door elf basisspelers.

Dat hij uitgerekend Herbert van Brugge en Alwin Nap door schorsingen zal moeten missen, vindt Venhuizen betreurenswaardig, maar niet onoverkomelijk. ‘We hebben meer jongens in huis die wel een potje kunnen voetballen hoor. Ik heb veel vertrouwen in het elftal’, zegt hij.

En mocht het uiteindelijk niet lukken om de titel te pakken? Dan is er volgens de oefenmeester nog niets aan de hand. ‘Ik hou iedereen altijd voor dat we het fantastisch doen dit seizoen. Alles wat we pakken is voor ons een bonus.’ De aftrap van de wedstrijd op het sportveld aan de W. Mettingstraat 18 in het kuuroord is om 18.00 uur.

No Replies to "Daniël Venhuizen: 'Alles wat Farmsum pakt is een bonus'"