Negental Farmsum wint tumultueus duel

Op Sportpark De Hardenberg in Finsterwolde stond zondag de topper tussen BNC en Farmsum op het programma. Met de wetenschap dat de Finsterwolders vijf verliespunten meer hadden dan de beide koplopers Nieuweschans en Farmsum, was he tdus duidelijk dat Farmsum moést winnen om kans te houden op het kampioenschap.

In de wetenschap dat de Farmsumers al veertienwedstrijden ongeslagen zijn, begon BNC fel aan de wedstrijd. De fysiek sterke ploeg uit Finsterwolde werd daarbij geholpen door de zeer zwak fluitende scheidsrechter Spieard.

In de vierde minuut van de wedstrijd was er een kluts in het zestienmetergebied van de roodgelen waarbij een speler van BNC door een medespeler werd aangetikt. De leidsman gaf daarop, tot een ieders ontsteltenis, een penalty en die werd feilloos binnen geschoten door Robert Ploeger: 1-0.

Farmsum wist zich niet echt raad met het fysieke spel van de gastheren en was te slordig in de passing, behoudens een schot in de negende minuut van Herbert van Brugge, om echt gevaarlijk te worden. De gastheren brachten het er al niet veel beter vanaf maar kwamen in de zeventiende minuut door een kopbal Harold Roder uit een corner toch op 2-0.

Scheidsrechter Spieard liet veel overtredingen lopen en het was dan ook wachten op het eerste opstootje. Die kwam dan ook in de 29e minuut. Na veel consternatie besloot de leidsman geen kaarten uit te delen en gaf daarmee een vrijbrief voor beide ploegen om elkaar het leven nog zuurder te maken.

Farmsum kwam iets beter in het spel en kon met twee vrije trappen gevaarlijk worden. Op slag van rust kregen de gasten de uitgelezen kans op de aansluitingstreffer. Stephan Woldhuis miste echter vlak voor het doel en ook een verdwaalde voorzet van Reza Fambrene, die op de paal belandde, leverde geen doelpunt op zodat beide ploegen met een 2-0 stand gingen rusten.

Na de doelwisseling ging Farmsum op zoek naar de aansluitingstreffer, maar werd steeds onreglementair tegen gehouden en vooral aanvaller Herbert van Brugge was mikpunt van de Finsterwolders.

In de 54e minuut werd Van Brugge tot drie keer toe geschopt en gaf als reactie zijn tegenstander een forse duw. Scheidsrechter Spieard gaf in plaats van een rode kaart een rode kaart wegens natrappen beide spelers een gele print.

BNC bleef overtredingen maken en in de 66e minuut ontstond, na wederom een grove overtreding op Herbert van Brugge, het volgende opstootje en gaf de leidsman Van Brugge zijn tweede gele kaart en werd het slachtoffer de dader. De gemoederen liepen een minuut later hoog op, nadat Alwin Nap een schop uitdeelde en daarop terecht een rode kaart kreeg. De gemoederen waren dusdanig verhit geraakt dat de leidsman besloot om de wedstrijd stil te leggen.

Spelers, trainers en publiek lagen dusdanig met elkaar in de clinch dat de situatie escaleerde en het bestuur van BNC moest ingrijpen om een en ander niet volledig uit de hand te laten lopen. Dit lukte na een tiental minuten en dus kon de wedstrijd worden hervat. De mensen langs de kant verdienden een grote pluim. Zij susten de gemoederen en zorgden er voor dat er ook nog gevoetbald kon worden.

Farmsum dat met twee man minder de wedstrijd moest vervolgen kwam echter niet meer in de problemen en kwam na een lange bal op invaller Rowin Fambrene, die de bal behendig over de uitkomende keeper wipte, in de 79e minuut zelfs op 2-1. Meteen daarna miste BNC nog een grote kopkans maar de gastheren wisten zich met de ruimeovertalsituatie geen raad.
Toen in de 82e minuut ook een BNC-er met een tweede gele kaart het veld moest verlaten werd het personele verschil iets kleiner. De daaropvolgende vrije trap was een prooi voor Roby Visser. Hij schoot van een meter of achttien laag in de hoek: 2-2.

Beide ploegen beperkten zich daarna tot de lange bal en dat wierp in de 89e minuut zijn vruchten af.
Niet BNC maar de Farmsumers hadden succes met deze formule. Na een lange haal naar voren was het Reza Fambrene die de bal in bezit kreeg en het onmogelijke presteerde door het speeltuig achter keeper Hans Veldman te frommelen: 2-3.

Scheidsrechter Spieard kon waarschijnlijk geen genoeg krijgen van de wedstrijd en liet meer dan tien minuten blessuretijd noteren. BNC probeerde met man en macht de gelijkmaker te forceren, maar kwam niet meer tot scoren. Uiteindelijk was daar dan toch het laatste fluitsignaal en won Farmsum met negen man in extremis toch nog de wedstrijd. De meegereisde supporters uit Farmsum juichten na afloop en ontvingen de dapper strijdende spelers als ware helden.

Zo tumultueus als het tijdens de confrontatie was, zo vredevol was het na de wedstrijd en beide ploegen waren het over één ding eens. Scheidsrechter Spieard had een totale offday en had de wedstrijd zelf uit de hand laten lopen.

Door dit verlies lijkt BNC af te moeten haken voor de titel en gaat de kampioensstrijd nog tussen Nieuweschans en Farmsum met THOS als outsider. Komend weekend hebben de Farmsumers een dubbel programma.

Op zaterdag word er om 18.00 uur afgetrapt in de absolute kraker in en tegen Nieuweschans en maandag staat op het eigen Sportpark Tuikwerd de wedstrijdtegen Warffum op het programma.Die begint om 14.00 uur.

No Replies to "Negental Farmsum wint tumultueus duel"