Nieuweschans door het lint in duel met Farmsum

Farmsum is met een 1-2 voorsprong van het veld gestapt in de uitwedstrijd tegen Nieuweschans. Of dit ook de eindstand gaat worden, is nog maar de vraag. Het duel werd namelijk in de 85e minuut gestaakt omdat een deel van de thuisclub zichzelf niet meer in de hand had en scheidsrechter Jan van Leeuwen uit Stedum te lijf ging.

Het duel tussen Nieuweschans en Farmsum stond bol van de spanning. Niet alleen het het gevecht om het kampioenschap in 5D telde, ook de nog te vergeven periodetitel speelde in het achterhoofd van velen mee. Farmsum begon enigszins gemankeerd aan het treffen. Spits Herbert van Brugge en Alwin Nap waren geschorst naar aanleiding van het tumultueuze duel tegen BNC, dat Farmsum met negen man beëindigde.

De gasten begonnen dan ook niet goed, oogden onzeker en misten balvaste mensen op het middenveld. Voorin moest het gevaar vooral van Reza Fambrene komen. Hij kon in zijn eentje aanvankelijk niet veel uitrichten. Nieuweschans kreeg de betere kansen, waarbij aanvaller Yannick Mugabe alle aandacht opeiste. Samen met de beweeglijke Davey Meerveld en de rappe Sako Gatsjattran vormde hij het gevaar dat Farmsum moest bedwingen.

Dat lukte niet best, want doelman Damon Vos moest na 17 minuten al vissen. Toen de bal zijn richting opvloog, twijfelde hij tussen uit zijn kooi komen en staan blijven. Die aarzeling kwam hem duur te staan, want Mugabe tilde de bal over hem heen in het lege doel: 1-0. Het was daarna wachten op een tweede treffer van Nieuweschans, maar die wilde niet vallen.

Farmsum hervond zichzelf en wist onder de druk uit uit te komen. Daarbij werd vooral gebruik gemaakt van het zwak opererende rechter verdedigingsblok van Nieuweschans. Men verzuimde meer dan eens te anticiperen op het omschakelen van Farmsum en mocht zich gelukkig prijzen dat de scherpte er bij Farmsum nog niet was. Na wat prima schotpogingen van Roby Visser en Reza Fambrene was het laatstgenoemde die aan de basis van de gelijkmaker stond. Zoals al vaker was gebeurd, sneed Reza Fambrene vanaf links naar binnen en stuurde Jan Bisschop uit de rug van verdediger Remon Topelen weg. Het schot van Bisschop viel in de rechterhoek: 1-1.

De bezoekers kregen daarna nog wat aardige mogelijkheden, maar gescoord werd er niet meer voor de pauze. Er werd wel veel gepraat en dan vooral aan de zijde van Nieuweschans, dat bepaald niet gelukkig was met het fluiten van de Stedumer arbiter. Van Leeuwen moest een paar keer vermanend optreden om de gastheren duidelijk te maken dat hij voor een voetbalwedstrijd was gekomen en niet om naar het geblaat van een kudde schapen te luisteren. Hij liet doorschemeren het gemekker meer dan beu te zijn.

Veel had Nieuweschans er niet van geleerd, want na de doelwisseling gingen ze onverdroten door met het leveren van commentaar op de leiding. Op zeker moment besloot zelfs de assistent-scheidsrechter van Nieuweschans een duit in het zakje te doen. Het was een wonder dat sommigen tussendoor nog de concentratie konden vinden om tegen een bal aan te trappen.

Dat was mede te danken aan het gezonde verstand van Farmsum, dat zich afzijdig hield en vooral bezig was met het neerzetten van een goed resultaat. Die kwam in gevaar toen de gastheren gaandeweg de tweede helft de druk opvoerden. Farmsum zat serieus in de verdrukking, kreeg de bal niet meer van eigen helft af en moest zich tot counteren beperken. Het waren vooral schoten van buiten het strafschopgebied waarmee Nieuweschans goalie Vos probeerde te verrassen. De inzetten werden telkens weer geblokt en de bevrijdende treffer wilde niet vallen.

Farmsum was wat dat betreft gelukkiger. Bij een van de uitvallen kreeg André Toxopeus een duw in zijn rug en besloot vervolgens de toegekende vrije trap aan Jeroen Uma over te laten. Diens schot leek niet echt hard, maar doelman Lutter sloeg aan het grabbelen en liet de bal los. André Toxopeus, koud in het veld, dook samen met de sluitpost op de bal. De Farmsumer wist het speeltuig net iets eerder te raken en prikte de bal tegen het nylon: 1-2. De doelman stond op, rekende op een vrije trap omdat hij het leer in zijn ogen vast had gehad, maar kon niet op de steun van de arbiter rekenen. Die wees na dik tachtig minuten voetbal gedecideerd naar de middenstip.

En toen waren de rapen gaar. Goalie Lutter ging volledig door het lint en vervolgens waren er nog een aantal mensen van Nieuweschans die zich niet konden inhouden. Teamgenoten wisten te voorkomen dat hij de arbiter zou aanvliegen, maar de rust was daarmee nog niet teruggekeerd. Nadat Van Leeuwen verdediger Remon Topelen zijn tweede geel onder de neus kreeg geduwd, moest hij door sommige clubmensen van Nieuweschans en een aantal Farmsumers ontzet worden omdat een aantal heethoofden het niet alleen bij verbaal geweld wenste te houden. Er werd geschopt en geslagen door spelers van de thuisclub, die de onpartijdige vervolgens ook nog eens bedreigden. ‘Ik steek je banden lek’ en ‘ik wacht je op na de wedstrijd’ lieten enkele grensbewoners zich ontvallen.

In het tumult regende het aan de zijde van Nieuweschans kaarten. Arjan Topelen en Daily Sling kregen rechtstreeks rood wegens bedreiging van de fluitist. Een gele prent was er daarna nog voor Steffan Kuiper. Van Leeuwen koos vervolgens eieren voor zijn geld en besloot iedereen naar de kleedkamer te sturen. Dat was op dat moment de enige juiste beslissing, want verder spelen was onmogelijk. Daarvoor waren de gemoederen te verhit geraakt.

Als er al enige twijfel was over het toekennen van de vrije trap waaruit de 1-2 ontstond en als er al commentaar geleverd kon worden op het fluiten van de Stedumer, dan was dit in geen geval een rechtvaardiging voor de gastheren om op een dergelijke manier te reageren.
De KNVB mag zich nu over de uitwassen buigen en in hun wijsheid besluiten of de resterende minuten alsnog gespeeld dienen te worden. Arbiter Van Leeuwen overweegt in ieder geval aangifte te doen van mishandeling en bedreiging.

* Nieuweschans – Farmsum 1-2 (1-1). Yannick Mugabe 1-0; Jan Bisschop 1-1; André Toxopeus 1-2. Duel in de 85e minuut gestaakt wegens wanordelijkheden.

1 Reply to "Nieuweschans door het lint in duel met Farmsum"

  • comment-avatar
    Bert de Winter april 23, 2019 (11:21)

    Als het allemaal waar is wat hier wordt geschilderd, dan is er maar een straf mogelijk. De spelers royeren en de vereniging beboeten. Al fluit een scheidsrechter nog zo slecht, voor een club mag dit geen vrijbrief zijn om dan maar als losgeslagen wilden op een scheidsrechter los te gaan. Te belachelijk voor woorden dit