Lucky RZ Baflo pakt punt van FC Zuidlaren

FC Zuidlaren heeft de champagne nog even onder de kurk moeten laten zitten. In het duel met gastheer RZ Baflo kwamen de Drenten niet verder dan een 1-1 gelijkspel en dat was veel minder dan waar de gasten recht op hadden. Twee gemiste strafschoppen en een fantastische goal van Duncan Torrenga leverden na negentig minuten ietwat zure gezichten aan de zijde van de bezoekers op, die het kampioensfeestje nog even moeten uitstellen. De thuisclub mocht zijn handen daarentegen zijn handen dichtknijpen met de remise.

Het duel kende een ietwat rommelig begin. Dat had enerzijds te maken met de spanning die bijna van de gezichten van de Zuidlaarders afdroop. Vloeiende combinaties of dito aanvallen waren op de vingers van een hand te tellen. Aan de kant van RZ Baflo was het vooral te mager wat er werd geboden. Enerzijds wel begrijpelijk, want het gemis van de geblesseerde Jordi Striedelmeijer, William de Roo, Mike Smit en de van een griep herstellende Wouter van de Werf (bank) vormden een zware aanslag op het personeelsbestand van trainer Jan Potma.

De oefenmeester wilde zich er niet achter verstoppen, maar de keiharde waarheid was wel dat de opgestelde basiself geen moment aan fatsoenlijk voetbal toekwam. Het was te onsamenhangend en er ging te weinig dreiging van uit.

Scheidsrechter Adem Secer had zijn handen meer dan vol aan spelers die de grens van het toelaatbare net overschreden en had ook niets op met het gezeur van de acteurs. Dat had wel als oorzaak dat er nogal wat gele kaarten vielen zonder dat er van echt forse overtredingen sprake was. Beide ploegen kregen er drie voorgehouden.

In de 8e minuut kwam de koploper ietwat onbenullig op voorsprong. Koen Eshuis mocht een corner nemen en draaide de bal richting de tweede paal. Keeper Cedric Tillema, in het begin heel onzeker optredend, zat er volledig naast en vervolgens verdween de bal via de verste paal tegen het nylon: 1-0.

Het team van trainer Edwin Prins had het duel korte tijd later al kunnen beslissen toen er kort na elkaar twee strafschoppen werden toegekend. Jordi Hamming dacht aan de rechterkant, bijna op de achterlijn, nog een voorzet te kunnen geven. De bal kam echter tegen de arm van Martin van Dijk. Fluitist Secer wees resoluut naar de stip. Het lukte Robin Wolters niet op doelman Tillema op het verkeerde been te zetten. Ook in de rebound bleef de goalie overeind.

Enkele minuten later eiste de sluitpost weer een hoofdrol voor zich op. Nu in negatieve zin, want hij was de aanstichter van de volgende penalty. Bij een poging de bal weg te schieten maaide hij in de 26e minuut half over de bal en probeerde Wolters van balbezit af te houden. De manier waarop ging niet volgens de regels en dus lag het leer andermaal op elf meter van het Bafloër doel. Nu was het Jos Lamain die een poging mocht wagen. Hij probeerde de bal rechts langs Tillema te jagen, maar raakte slechts de paal.

Zo liet FC Zuidlaren in het eerste bedrijf de mogelijkheden liggen om definitief afstand te nemen tegen een ploeg die zichzelf niet was en geen moment kon bieden wat je van een topploeg mag verwachten. Beperkte middelen of niet, het was allemaal te onschuldig.

Na de pauze werd het duel er niet beter op. FC Zuidlaren vergreep zich aan het feit dat het teveel wilde en vaak alleen. Men raakte het overzicht wat kwijt en kreeg nu een RZ Baflo tegenover zich dat de win in de rug had en opportunistischer ging spelen.

Nadat Rik Schutte een bal voor het doel van Tlllema had gejaagd, was daar eindelijk iets van gevaar aan de zijde van de gastheren. Een schot van Arjen Potma scheerde rakelings over de deklat.

De roodzwarten moesten hard werken om bij goalie Robin Luikens te geraken, maar konden aanvallend geen vuist maken. En als het dan op die manier niet lukt, moet het maar uit dode spelmomenten.

Na een uur spelen mocht RZ Baflo een vrije trap nemen. Duncan Torrenga besloot het karwei op zich te nemen en mikte het speeltuig op bijzonder fraaie wijze in de kruising: 1-1. Het was overigens wel merkwaardig dat men de inzet bij FC Zuidlaren volledig verkeerd taxeerde. Men dacht dat de bal wel naast zou gaan, dus reageerde er niemand. Een grote rekenfout die meteen werd afgestraft.

Coach Jan Potma wisselde aanvallend, in de hoop dat er wat nieuwe impulsen gegeven konden worden, maar ook in de resterende speelminuten wilde het maar niet lukken. Het was dat men bij FC Zuidlaren af en toe te verliefd op de bal was geworden, anders hadden de gasten de champagne alsnog uit de spelersbus kunnen halen. De kansen daarvoor waren er wel, maar de finesse ontbrak.

Langzaam maar zeker vloeiden de krachten weg en nadat Secer voor de laatste had gefloten was de teleurstelling van de gezichten van de Drenten af te lezen. Enerzijds wel te begrijpen, omdat men het karwei liever had voltooid. Dat dit iet lukte hadden ze volledig aan zichzelf te wijten.

Anderzijds hoeven Prins en zijn mannen niet te wanhopen, want RZ Baflo is geen stap dichterbij gekomen. De afstand tussen beide teams bedraagt, met nog twee wedstrijden te gaan, nog steeds vijf punten. Een punt in de thuiswedstrijd tegen Amicitia VMC is al voldoende om alsnog de kampioensvlag te mogen hijsen.

RZ Baflo gaat de nacompetitie in en kan in ieder geval nu al op een prima seizoen terugkijken. Als je als promovendus meteen naar de top van de vierde klasse weet door te stoten en je staat op de drempel van de derde klasse, dan doe je het niet gek. Feit is wel dat RZ Baflo, mocht het opnieuw lukken een stap omhoog te maken, aanvullend spelersmateriaal nodig zal hebben om het hoofd boven water te houden. De huidige basis is namelijk te smal om zichzelf op een behoorlijk niveau te kunnen presenteren.

* RZ Baflo – FC Zuidlaren 1-1 (0-1). Koen Eshuis 0-1; Duncan Torrenga 1-1.

No Replies to "Lucky RZ Baflo pakt punt van FC Zuidlaren"