De Fivel en SIOS voeren spanning verder op

Het kelderduel in de 4e Klasse D tussen De Fivel en SIOS is in een remise geëindigd. Daar schoten beide clubs weinig mee op. Gezien het wedstrijdbeeld was de 1-1 wel terecht omdat de gastheren uit Zeerijp het eerste bedrijf de baas op het veld waren, maar verzuimden de kansen te benutten. Na de thee liet SIOS een ander gezicht zien en waren het de Riepsters die in de verdrukking kwamen te zitten. Gelet op de andere uitslagen in deze uiterst boeiende klasse moet de laatste reguliere speeldag duidelijkheid geven over wie er nacompetitievoetbal gaat spelen.

Aan de kant van de gastheren ontbraken de geblesseerden Geert van der Veen en Laurens Hijlkema op het wedstrijdformulier. Interim-coach Willem Pettinga, die het seizoen bij de Sauwerders af maakt en dan door Henk Alssema wordt opgevolgd, had een uitgebreide selectie (zestien spelers) tot zijn beschikking.

De belangen waren groot en dat droop ook van de teams af. Beide clubs wisten deksels goed wat er gebeuren moest. Een overwinning was gevraagd. Alles minder dan dat kon rustig als verlies worden opgeschreven. Aan het spel van beide ploegen was ook wel te zien dat er flink wat spanning op stond. Echt goed was het spel niet, eerder spannend. Wel was duidelijk dat, na een gelijkwaardige openingsfase, de gastheren het duel steeds meer naar zich toe wisten te trekken. SIOS was veel te onrustig aan de bal en verloor teveel duels.

Wel kregen de gasten de eerste grote mogelijkheid toen keeper Sander Steenbergen in het luchtledige greep, maar omdat Jochem Huinder het vizier nog niet op scherp had staan vloeide er geen bloed uit voort. Aan de andere kant schoot Ruben Westenberg naast na een pass van Corné Bos. Een paar minuten later kopte Mark Kramers keihard op de lat na een corner van de uitblinkende aanvoerder Emiel Bos.

Na 17 minuten spelen werd het spel op de wagen gezet. Mark Kramers kegelde de bal voor het doel van Hidde Boer en vervolgens was het Joran Bos die het net wist te vinden: 1-0. Een prima opsteker voor de thuisclub, die SIOS daardoor nog meer onder druk wist te zetten. Het ‘andere Oranje’ probeerde een vroegtijdige beslissing te forceren, maar echt grote kansen kwamen er niet meer. Of het moet al die van Mark Kramers zijn geweest die in de kluts de bal opnieuw voor zijn voeten kreeg en bijna voor een tweede goal had gezorgd. De bal ging echter langs de verkeerde kant van de paal.

Na een klein half uur Harmen Wienke namens SIOS doelman Steenbergen te verschalken. De goalie bleef echter knap overeind, zoals hij wel vaker blijk gaf van zijn talenten als de Sauwwerders voor zijn goal opdoken. Het laatste wapenfeit van de eerste helft was een corner van Harmen Wienke die door Dirk Zwakenberg naast werd gekopt.

De Fivel kon zich tijdens de thee verwijten dat het een paar opgelegde mogelijkheden om zeep had geholpen. Kansen die voor wat meer rust in het spel hadden kunnen zorgen. SIOS daarentegen moest er hoe dan ook een schepje bovenop doen, wilde het nog een goed resultaat behalen.
Na de doelwisseling werden de bedoelingen van de Sauwerders al snel duidelijk. Er werd, zoals dat zo mooi heet, uit een heel ander vaatje getapt. De gastheren kregen het zowaar moeilijk om van eigen helft af te komen en toen de bal in de 55e minuut op miraculeuze wijze door toedoen van Sander Bultena in het Riepster doel verdween omdat de defensie van de thuisclub de bal maar niet weg wist te krijgen, werd het in de dug-out van De Fivel erg rustig: 1-1.

Weg was het overwicht van de thuisclub. Nu was SIOS heer en meester op de groene grasmat. Na een geblokt schot van Mark Kramers reeg SIOS de mogelijkheden aaneen. Stefan Bultena mikte een voorzet van Jochem Huinder naast het doel van Steenbergen, een vrije trap van Sander Bultena had door Stefan Bultena tegen het nylon moeten worden gemikt, maar het gaatje ter hoogte van de tweede paal was te klein geworden.

Coach Willem Pettinga van SIOS haalde Jochem Huinder naar de kant en liet Jochem Kasper opdraven. Doelpuntenmaker Joran Bos had het steeds meer aandringende SIOS pijn kunnen doen als hij een voorzet van Corné Bos tegen het nylon had geschoten. Zijn poging was echter te zwak. Invaller Kasper was de volgende die het probeerde, maar diens schot werd geblokt. Bij een poging om een voorzet onschadelijk te maken, joeg Harmen Pestman zijn eigen doelman de stuipen op het lijf door de bal op de paal te mikken. Niet veel later was het een drukte van belang in het strafschopgebied van De Fivel, maar waren het uiteindelijk de stofwolken die overbleven.

De grootste mogelijkheid om het duel in Sauwerder voordeel te beslissen kwam op naam van Harmen Wienke. Een aanval over de rechterkant leidde tot een voorzet van Stefan Bultena. Wienke had het leer voor het inschieten omdat doelman Steenbergen uit zijn kooi was gelokt. In de haast om het leer binnen te kegelen raakte de SIOS-speler de knikker echter verkeerd en joeg het leer hoog over.

In de slotfase van het duel, waarin ook De Fivel zich niet onbetuigd liet, viel er zelfs nog een tweede en dus rode kaart. Scheidsrechter Martijn Brondijk stuurde Corné Bos, die met een kopbal nog dicht bij een treffer was gekomen, na een overtreding vroegtijdig onder de douches. SIOS nam nog wat meer risico’s omdat het ook wel wist dat een gelijkspel niets betekende. Het bevrijdende doelpunt had in die fase aan beide kanten kunnen vallen, maar kwam niet meer op het scorebord te staan.

Het bleef uiteindelijk bij de remise en daar hadden beide teams helemaal niets aan. ‘Dit is wel erg zuur. We hebben ons de tweede helft te kort gedaan. Voor de pauze waren we veel te onrustig in ons spel en lieten we heel veel ruimtes vallen op het middenveld. Na de pauze dacht ik echt dat we de wedstrijd zouden beslissen. Het mocht echter niet zo zijn’, vertelde assistent-coach Dirk van der Laan.

‘We hadden de wedstrijd tot aan de gelijkmaker goed onder controle, maar gaven de wedstrijd daarna uit handen. Toch hebben we nog wel mogelijkheden gehad. Jammer, maar ik kan de jongens niet veel verwijten. Het was van beide kanten niet goed, maar wel spannend en er werd vol overgave gestreden. Het zal lastig worden komend weekeinde, maar we gaan er weer vol tegenaan’, sprak Nik Poortinga na afloop.

* De Fivel – SIOS 1-1 (1-0). Joran Bos 1-0; Sander Bultena 1-1.

No Replies to "De Fivel en SIOS voeren spanning verder op"