Leden Artemis boeken prima resultaten

Willem Hofman uit Winsum heeft zondag met succes deelgenomen aan de Leiden Marathon. Reden tot vreugde was er ook voor Simone Binnema en Gonny Houtman. De dames kwamen in Stedum en Nijmegen in actie en wisten beiden het podium te halen.

De Leiden Marathon bestaat uit de afstanden 42.195, 21.097, 10 en 5 kilometer. De hele marathon behoort met totaal 735 finishers tot de kleinere in Nederland. De route voerde de deelnemers vanuit het centrum van Leiden via Zoeterwoude, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn, Hoogmade en Roelofarendsveen weer terug naar Leiden. Het benauwde, warme weer leverde de lopers de nodige problemen op.

Willem Hofman startte bij de mannen 40 plus en kwam halverwege door in 1.52.51 uur. Door het warme weer moest hij zijn tempo in de tweede helft van de race naar beneden bijstellen. De Winsumer finishte in zijn vijfde marathon binnen de 4 uur in een naar de omstandigheden keurige tijd van 3.58.25 uur als 83e in een veld van 165 lopers.

Hofman: ‘Ik ben voor vandaag tevreden met mijn tijd. De benen voelden goed. Het was raar weer. Uit de wind was het warm en klam, maar in de polder had je soms ook kilometerslang de wind tegen. Ik kwam na 34 kilometer wat in de problemen. Daarna getracht te koersen onder de vier uur en dat is gelukt. Het was een superleuke en fantastisch georganiseerde marathon.’

Gonny Houtman uit Winsum heeft zondag in de Marikenloop te Nijmegen met grote overmacht de 10 kilometer bij de vrouwen 65-plus gewonnen.
Het park Brakkenstein in Nijmegen stond met diverse nevenactiviteiten geheel in het teken van de 17e Marikenloop speciaal voor vrouwen. De organisatie, de Stichting Zevenheuvelenloop, kon op de afstanden 5, 7.5 en 10 kilometer totaal 3500 deelneemsters welkom heten.

Houtman, vorig jaar nog tweede bij de vrouwen 65-plus, startte opnieuw op de 10 kilometer. Naast het zware parcours met veel vals plat en onverharde paden, werkte het weer bepaald niet mee. Was het bij de start nog klam door een wazig zonnetje, In het tweede gedeelte van haar race brak de zon volledig door en met weinig wind stapelden de problemen voor de loopsters zich op. Snelle tijden werden er dan ook niet gelopen.

Startend in de voorste rijen kwam Houtman na 5 kilometer door in 24.12 minuten. Door het klamme, benauwde weer ging het tempo in het tweede gedeelte van de wedstrijd snel naar beneden. De Winsumse finishte uiteindelijk, gezien de omstandigheden, in een acceptabele tijd van 49.48 minuten met grote overmacht als eerste. Haar naaste concurrentes volgden op respectievelijk 19.36 en 22.18 minuten.

Met haar tijd, waarmee ze ook eerste bij de vrouwen 60-plus en derde bij de vrouwen 55-plus zou zijn geworden, behaalde ze ook de 63e plaats in een totaal veld van 906 vrouwen op de 10 kilometer. En dan heb je het op gevorderde leeftijd weer uitstekend gedaan. De wedstrijd op de 10 kilometer werd gewonnen door de Nederlandse topatlete Miranda Boonstra uit Molenhoek bij Nijmegen in 37.28 minuten.

De organisatie kan terugkijken op weer een geslaagde Marikenloop. Het bestaansrecht van deze loop staat echter onder druk. Ooit begonnen als een van de eerste specifieke vrouwenlopen met 16.000 deelneemsters is de belangstelling, met dit jaar nog 3500 loopsters, aanzienlijk teruggelopen.

Simone Binnema uit Eenrum heeft zaterdagmiddag in Stedum met overmacht de 10 kilometer van de Steemer Omloop bij de vrouwen 50-plus gewonnen. De Steemer Omloop, de eerste loop in een serie van zes wedstrijden van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit 2019, telde op de 5 en de 10 kilometer totaal 155 deelnemers tegen 175 deelnemers in de beide voorgaande jaren. De wedstrijden omvatten een of twee ronden van 5 kilometer in en om Stedum. De lopers hadden te kampen met warm weer.

De Artemis-afvaardiging telde slechts drie leden, die alledrie aan de 10 kilometer deelnamen. De magerste opkomst sinds vele jaren. Simone Binnema was op de 10 kilometer bij de vrouwen 50 plus ongenaakbaar. Met een prima tijd van 45.36 minuten bleef ze haar naaste concurrentes Ans van der Meer en Tineke Roorda, beiden van de Loopploug Garrelsweer, ruim voor. Haar voorsprong bedroeg respectievelijk 7.13 en 15.08 minuten.

Ricardo Damminga uit Baflo en Garco van den Berg uit Uithuizen behaalden beiden een achtste plaats. De Bafloër bij de mannen senioren in 41.39 minuten en de Uithuizer bij de mannen 40 plus in 42.50 minuten. De 10 kilometer bij de mannen werd gewonnen door Gerben Vermij uit Leens in 35.36 minuten. De winst bij de vrouwen ging naar Ineke Koldam uit Groningen in 38.41 minuten.

Een prima start van het Loopcircuit met een uitstekende Stedumer organisatie, gecompleteerd door speaker Jan Kooistra, de onmisbare schakel in dit circuit en in heel veel wedstrijden van de sportvereniging Friesland (foto: familie Hofman).

No Replies to "Leden Artemis boeken prima resultaten"