Zuidhorn droogt SC Loppersum af en pakt titel

Op het Johannes Smit sportpark in Zuidhorn is de competitie in de 3e Klasse C op sensationele wijze tot een einde gekomen. Koploper LTC verspeelde in Groningen de titel door op bezoek bij Be Quick niet verder dan 1-1 te komen en op het eigen kunstgras verpletterde nummer drie Zuidhorn het op de tweede plaats bivakkerende SC Loppersum met maar liefst 6-0. Het kampioenschap ging daardoor letterlijk en figuurlijk naar de lachende derde en dat was het Zuidhorn van de afscheid nemende oefenmeester Kees Bouma.

Het was sidderen geblazen op het sportpark na het laatste fluitsignaal van de ook al stoppende scheidsrechter Tonny Walters. De adrenaline gierde door de aderen van de thuisclub en de spanning was bij iedereen voelbaar. Bij Be Quick stond het gelijk en had het eindsignaal nog niet geklonken. Toen het eenmaal was doorgedrongen dat het keurkorps van Kees Bouma de titel had weten te pakken, was de ontlading groot. ‘Ik hoop dat dit mijn laatste wedstrijd is’, zei Bouma voor de aftrap. En dat werd het, want na drie decennia als trainer te hebben gefungeerd stopt de oefenmeester. ‘Het is mooi geweest’, sprak hij door het feestgedruis heen.

De vele toeschouwers hadden een goed plekje gezocht langs het veld en rekenden op een spektakelstuk. Dat moest aanvankelijk vooral van Zuidhorn komen. De thuisclub was beweeglijk, wisselde voortdurende van positie en toonde zich erg gretig. Het was wel duidelijk dat ze op jacht waren naar een snelle goal. Die lag al na acht minuten spelen achter doelman Peter Paul Datema. Na een aanval over rechts was het Thijs Zwarteveen die het net wist te vinden: 1-0.

Een fikse domper voor SC Loppersum, dat eigenlijk maar een keer gevaarlijk voor de neus van Marcel Groothof wist op te duiken. Rik Buikema veroverde op rechts de bal. Hij gaf een voorzet die door Joris Jurna tegen het nylon geschoten had moeten worden, maar Jurna kreeg ruzie met het speeltuig. De aanval liep over links verder via Cees bij de Leij en Niek Weistra, waarna er een schot van Bjorn Schutter volgde. Doelman Groothof dook naar de bedreigde hoek en tikte het leer naast. Dat was het voor rust wel wat de bezoekers betrof. SC Loppersum liet eigenlijk op geen enkele wijze zien dat het voor de titel aan het knokken was.

Het team van trainer Henk Buikema kreeg nog een tegenvaller te verwerken. Peter Heeres had al geel geïncasseerd en kreeg na een kwart wedstrijd zijn tweede gele prent voorgehouden toen hij Martijn Smit niet al te zachtzinnig opving. Vanaf dat moment was het eigenlijk geen wedstrijd meer. Zuidhorn domineerde op alle fronten en tikte de Lopsters helemaal zoek. Het was een klein wonder dat de tweede treffer van de gastheren pas na 37 minuten genoteerd kon worden.

Nadat Datema nog een prima redding had laten zien op een dito kopbal van goalgetter Jaap Jacobs, was Jordi Schuiling wel succesvol: 2-0. Voor zover het nog niet duidelijk was, werd er met de pauze in zicht nog wat extra zout in de Lopster wond gestrooid. Een voorzet vanaf de rechterkant werd door Jordi Schuiling over Peter Paul Datema heen in het doel getild: 3-0.

De strijd was gestreden, het enige dat het tiental Lopsters na de pauze nog kon doen was de schade beperkt houden en vooral zonder kleerscheuren het eindsignaal te halen, want nu was de tweede helft niet meer dan een informele voorbereiding op de nacompetitie. Zuidhorn kreeg alle gelegenheid om de voetbalkunsten te etaleren en deed dat maar al te graag.

Dat ze echter vrij gemakkelijk aaan nog wat goals zouden komen, hadden ze waarschijnlijk ook niet gedacht. Datema ging bij het uitverdedigen gruwelijk de fout in toen hij door twee Zuidhorners op de huis werd gezeten. De bal werd ingeleverd, in de voeten van Jaap Jacobs geschoven die vervolgens zijn 32e van het seizoen produceerde: 4-0. In de 76e minuut ging hij andermaal de fout in en was het Ruben Buursema die profiteerde: 5-0. Uiteindelijk mocht Jaap Jacobs ook nog 6-0 laten aantekenen en daarmee was zijn aandeel in de ongelijke strijd wel geleverd. De topschutter van 3C kreeg een publiekswissel van Bouma.

Een knappe prestatie van Zuidhorn, dat na de degradatie van afgelopen seizoen meteen weer in de tweede klasse terugkeert. Voor Bouma een afscheidscadeau om van te dromen. ‘Natuurlijk hoop je dat een er een dergelijk scenario uit rolt. Dat het dan ook nog lukt? Prachtig man’, glunderde Bouma na afloop. Hij wordt volgend seizoen opgevolgd door Bob Pontjodikromo die nu nog bij FC Lewenborg bivakkeert.

Zijn collega Henk Buikema vond dat SC Loppersum in de aanvangsfase nog lekker had meegedaan. ‘Als Joris Jurna die kans wel benut had ik het nog moeten zien. Die rode kaart heeft ons uiteindelijk de kop gekost. Maar goed, ik denk dat we tegen dit team ook met elf man een hele zware middag hadden gehad. Dit is even slikken, maar we moeten de knop snel omzetten. De nacompetitie wacht. Daar moeten we ons nu op focussen.’

* Zuidhorn – SC Loppersum 6-0 (3-0). Thijs Zwarteveen 1-0; Jordi Schuiling 2-0; Jordi Schuiling 3-0; Jaap Jacobs 4-0; Ruben Buursema 5-0; Jaap Jacobs 6-0.

1 Reply to "Zuidhorn droogt SC Loppersum af en pakt titel"

  • comment-avatar
    Kor Pettinga mei 26, 2019 (23:28)

    @Eemsmond_Sport: Mooi verslag van deze kampioenswedstrijd en schitterend in (bewegend) beeld gevangen. Onze complimenten en dank. Met vriendelijke en sportieve groet, Redactie vv Zuidhorn.