Eerste autocross Winsum massaal bezocht

Nog nooit was een autocrosswedstrijd in Nederland zoveel besproken als die van AutoSport Groningen op Hemelvaartsdag in Winsum. Maar na maanden lang overleggen, protesteren en onderzoeken is uiteindelijk onder massale publieke belangstelling op Hemelvaartsdag in Winsum de eerste autocross van 2019 verreden. De organisatie kijkt met een goed gevoel terug en is zeer tevreden over verloop van de altijd spannende eerste wedstrijddag van het seizoen.

Met 165 deelnemers uit heel Nederland en zelf enkele Duitse deelnemers was het startveld volledig vol wat voor de organisatie betekende dat alles op zo’n dag moet kloppen. Immers, alle wagens dienen vooraf technisch gekeurd te worden op zowel de rolkooi, veiligheid en niet onbelangrijk het geluid. De eerste startvlag viel om klokslag elf uur en er werd begonnen met de standaard klasse vanaf 1950cc, de klasse met de meeste deelnemers. De snelheid zat er vanaf het begin direct goed in, dankzij een goede preparatie van de baan in de dagen vooraf de wedstrijd.

In de eerste manches was goed te zien dat de coureurs nog hier en daar moesten zoeken naar de juiste afstellingen en de juiste banden maar gaande de dag ging het gas er al verder op en werd er steeds meer op de grens gereden en hier en daar moest de wedstrijdleiding hard optreden tegen onsportief rijgedrag. Het werd uiteindelijk in elke klasse een spektakel voor het publiek, flinke koprollen en crashes met meerdere wagens tegelijk. De organisatie was hier uitmuntend op voorbereid, de organisatie beschikt over een eigen medical team, bestaand uit drie verpleegkundigen en een arts die op hun beurt nog weer door vier mensen van de EHBO werden ondersteund mocht dit nodig zijn.

Ten tijde van een crash werd de race direct stil gelegd door de officials die direct polshoogte gingen nemen bij de coureur, er stond meteen een verreiker klaar om de wagen te stabiliseren en de betrokken coureurs werden van top tot teen gecontroleerd door het medical team. Hierdoor garandeert de organisatie de medische zorg voor haar deelnemers en uiteindelijk kon de organisatie concluderen dat iedereen ongeschonden de dag wa doorgekomen, dankzij deze werkwijze liet de organisatie haar professionaliteit zien.

Uiteindelijk werden de finales vlot afgewerkt wat eindelijk een prachtig schouwspel was voor de ruim 2500 toeschouwers langs de kant. Er waren flinke crashes te zien in onder anderen de standaard klasse tot 1950cc waar Sikke van der Veen hard in aanraking kwam met de grondwal in de chicane, het gaf een koprol tot gevolg waardoor ook Niels Danenberg een flinke duikeling maakte. Beide heren stapten zonder klachten uit hun wagens en deze finale werd uiteindelijk gewonnen door Eric Konjer.

In de vrije standaard klasse, ook wel de koningsklasse van de autocross genoemd, was het deelnemersveld behoorlijk aan elkaar gewaagd. Dit leverde close racing op, dat was in de tweede bocht goed te zien, Dorus Sintebin uit Heerhugowaard was onfortuinlijk, en stuiterde harde over de harde klei heen in de chicane. Uiteindelijk was het Patrick Sintebin uit Heerhugowaard die er met het eremetaal vandoor ging, op de voet gevolgd door Texelaar Laurens Slik. Peter Kok werd net voor Hendrikus Alkema uit Baflo derde, maar na controle bleek dat de transponder van Peter Kok niet op de juiste plaats was gemonteerd, hierdoor werd Hendrikus Alkema derde op zijn “thuisbaan” in Winsum en moest Kok genoegen nemen met de vierde plaats.

AutoSport Groningen kijkt met een geweldig goed gevoel terug op de eerste wedstrijd, zonder wrijving geen glas en dat is uiteindelijk ook gebleven. Overigens is na de wedstrijd direct een controle uitgevoerd of de broedende weidevogels rond het circuit hinder hebben gehad van de races, dit bleek niet het geval, de aanwezige kievit zat nog lekker op het nest. De volgende wedstrijd is op zaterdag 29 juni en ook voor deze wedstrijd zit het deelnemersveld alweer helemaal vol.

Finale uitslagen: Junioren: 1. #67 William Pol 2. #3 Manon de Hoop 3. #47 Gerjan Teitsma 4. #7 Rick Seelen 5. #57 Gerben Leeuw 6. #9 Thijs-Jan Alkema 7. #30 Dick van der Wal 8. #13 Kian Knijn 9. #4 Sam Lijklema 10. #66 Esmé Hilberts Standaard 1400cc: 1. #245 EQ. Houter – de Wit 2. #239 Jeffrey Vos 3. #282 Danny van der Ploeg 4. #209 Armando Blaauw 5. #219 Scott Meijering Standaard tot 1950cc: 1. #417 Eric Konjer 2. #402 Ricardo Reiffers 3. #440 Mike Dekker 4. #455 Jan-Douwe Feenstra 5. #433 Rob van Engen Standaard vanaf 1950cc: 1. #561 Jasper Hazenberg 2. #506 Bas Pronk 3. #502 Peter de Bruin 4. #599 Sven Arkema 5. #596 Martin Bleeker Vrije Standaard: 1. #618 Patrick Sintebin 2. #690 Laurens Slik 3. #660 Hendrikus Alkema 4. #624 Peter Kok 5. #636 Ybe Vellema

No Replies to "Eerste autocross Winsum massaal bezocht"