Deur naar 3e klasse blijft dicht voor RZ Baflo

De promotiedroom van vierdeklasser RZ Baflo is zaterdag aan barrels geschoten. In het duel met SC Stadspark, herkanser uit de derde klasse, legde het team van trainer Jan Potma met 0-2 het loodje. Daardoor spelen de Bafloërs ook volgend seizoen in de vierde klasse.
Op sportpark De Lange Twee in Sauwerd stond een behoorlijke stormwind en ook de hemelsluizen gingen regelmatig open. Het maakte het allesbehalve plezierig vertoeven langs de lijn. Toch waren er nog voldoende fans op het nacompetitietreffen af gekomen. Een vuurwerkknal en heer en der wat flinke rookpotten moesten de sfeer nog wat verhogen voordat arbiter Sarah Anna Brinkkemper het eerste fluitsignaal kon laten klinken.

Eén duel was er voor RZ Baflo slechts nodig om het toch al geslaagde seizoen van nog meer glans te voorzien. Geen eenvoudige opgave, maar men kon tegenstander SC Stadspark onbevreesd tegemoet treden. De ‘grote onbekende’ uit de stad Groningen was de afgelopen competitie als twaalfde geëindigd in 3C, voor degradant DVC Appingedam en Mamio.

De start van de tweestrijd was uitermate tam. RZ Baflo was in het eerste kwart zoekende. Speurend naar de mogelijkheden en onmogelijkheden om de stadse muur te slechten. Dat mochten ze met de stormwind in de rug proberen, al haalden ze daar dan ook weinig profijt uit. Het was allemaal veel te onrustig wat de elf van coach Jan Potma lieten zien. Die kregen overigens al na 120 seconden een fikse tegenvaller te verwerken toen Wouter van der Werf zichzelf blesseerde en naar de kant moest. Robin Meinema nam de opengevallen plaats in.

Grote mogelijkheden deden zich in het eerste bedrijf amper voor. Duncan Torrenga dacht op zeker moment dat hij de bal binnen kon glijden, maar kwam een teenlengte te kort om de voorzet vanaf de linkerkant tegen het nylon te jagen. Aan de andere kant probeerde Sjors van der Meeren met een uithaal doelman Cedric Tillema te verrassen. Zijn poging strandde echter.

Het was overigens opvallend dat er bij SC Stadspark veel over de rechterflank ging, waarna de voorzetten richting de lange Van der Meeren werden gelepeld. Ballen schoten nogal eens door, maar dan was er bij de tweede paal niemand die opnieuw voor gevaar zou kunnen zorgen. De Stadjers waren over het algemeen wat balvaster dan RZ Baflo, maar wisten ook niet voor echte dreiging te zorgen. Zo kroop de eerste helft, waarin hier en daar wel een gele kaart werd gescoord, eigenlijk vrij geruisloos voorbij.

Na de doelwisseling schakelde RZ Baflo een tandje bij en wist het SC Stadspark zowaar terug te dringen. Een defensief slippertje leidde tot balbezit voor Bafloër Reinout Geuze. Hij lepelde het leer voor het doel van SC Stadspark langs, waar doelman Jaap Middel net niet bij de bal kon. In zijn rug dook Duncan Torrenga op die de bal eenvoudig binnen had moeten tikken. Hij zocht de lange hoek en schoot het leer, tot afgrijzen van alles wat Baflo ademde, langs de verkeerde kant van de paal.

Aan de andere kant mocht Arvin Knol op links heel ver doorlopen en besloot om het er maar eens op te wagen. Zijn draaiende schot spatte op de lat uiteen. Het leek het begin te zijn van een veelbelovende tweede helft, waarin RZ Baflo de zaken wat beter op orde had, maar met de vervelende gedachte rondliep dat het eigenlijk op voorsprong had moeten staan.

De ingevallen Jordi Striedelmeijer was de volgende die dat had kunnen bewerkstelligen toen hij een steekbal van aanvoerder Patrick Rutgers op de juiste waarde wist te schatten. De doelpoging van Striedelmeijer scheerde echter over de deklat.

En zo was er nog wel een mogelijkheid die gemakkelijk tot doelpunt gepromoveerd had kunnen worden. Een vrije trap vanaf links werd via Patrick Rutgers richting tweede paal getransporteerd, ingekopt en vervolgens half gekeerd. De bal viel daarna voor de voeten van Reinout Geuze. Die had raak kunnen schieten, maar kreeg ruzie met de bal en faalde.

Het is een ijzeren wet dat de tegenstander wel scoort als je dat zelf verzuimt en dat was ook nu het geval. Een corner van Ron Bethlehem belandde bij de eerste paal, waar Stefan Kruizenga en Melvin Folkers elkaar in het haar zaten en Ruurd Jorna vervolgens met een ferme kopbal voor 0-1 wist te zorgen. Een flinke mokerslag voor RZ Baflo, dat niet bij machte bleek om zich van die klap te herstellen. Erger nog, er zou nog een optater worden uitgedeeld. Een aanval over de rechterkant van het veld via Anne Sybesma en Ron Bethlehem leidde tot balbezit van Gerard Hut. Die haalde uit en wist het speeltuig voor de tweede keer langs Tillema te jagen: 0-2.

Daarmee was de strijd wel gestreden en kon SC Stadspark opgelucht adem halen. Het had zich van nog een jaar derde klasse weten te verzekeren. Een stap die RZ Baflo graag had willen zetten. ‘Maar we moeten niet te lang treuren. We hebben een prachtig seizoen gehad en de nacompetitie als cadeautje gekregen. Dat hadden we vandaag kunnen en misschien wel moeten uitpakken. Dat is helaas niet gebeurd’, aldus Jan Potma.

Assistent-trainer Jeroen Schut van SC Stadspark was blij met de uitkomst van het duel. Dat het zo ver had moeten komen beschouwde hij als een incident. ‘Spelers moeten weten dat voetbal een teamsport is en dat je niet zomaar weg kunt blijven. Dat is afgelopen seizoen te vaak gebeurd en je ziet waar ons dat heeft gebracht. Ik heb er vertrouwen in dat het volgend seizoen anders zal gaan.’

* RZ Baflo – SC Stadspark 0-2 (0-0). Ruurd Jorna 0-1; Gerard Hut 0-2.

No Replies to "Deur naar 3e klasse blijft dicht voor RZ Baflo"