Romano Hummel maakt indruk op Lopster grasbaan

Ruim duizend toeschouwers zijn zaterdag getuige geweest van de derde ronde van het Tamoil Dutch Open Grasstrack op de grasbaan in Loppersum. Zij zagen de van een blessure herstellende Romano Hummel uit Hoogkerk op indrukwekkende wijze de Senioren Specials winnen. In de zijspanklasse werd regerend Europees kampioenen William Matthijssen (Alteveer) met bakkeniste Sandra Mollema (Delfzijl) geklopt door het tandem Wilfred Detz en Wendy Arling uit Musselkanaal.

Heel even leek het erop dat het grasbaanspektakel zou moeten worden afgelast. Zo droog en zonnig als het de afgelopen week was geweest, zo wisselvallig was het tijdens de racedag. Met zware windstoten en de vele regenbuien viel het niet mee om fatsoenlijk te kunnen racen op de glibberige baan.

Nadat de wedstrijden in de diverse Jeugd & Nationaal klassen ‘s middags nog wel onder redelijke omstandigheden konden worden afgewerkt, werd besloten om de trainingen van het Dutch Open af te gelasten. De finale ’s van deze Jeugd & Nationaal zouden oorspronkelijk ook in het hoofdprogramma worden verreden, maar vanwege de weersomstandigheden werd besloten om deze niet te laten verrijden.

Even na vijf uur werd er dan toch gestart met de wedstrijden in het hoofdprogramma.
Al gauw bleek dat de baan echter moeilijk te berijden was en daarom, werd na goed overleg tussen rijders, organisatie en de KNMV, besloten om de bovenste natte toplaag van de baan te halen. Hierdoor kon rond de klok van 18.00 uur toch weer een vervolg worden gegeven aan de races.

De Special klasse Senioren werd een prooi voor de, van een enkelblessure herstellende, Romano Hummel. Doordat Hummel in zijn voorseries nogal wat problemen ondervond om het juiste ritme te vinden en hierdoor niet genoeg punten bij elkaar sprokkelde voor rechtstreekse plaatsing in de A-finale, was hij veroordeeld tot de Last Chance Heat. In deze heat vond hij wel weer het juiste ritme en met zijn bekende spectaculair ogende rijstijl, plaatste hij zich uiteindelijk toch nog voor de A-finale.

In de A-finale moest hij de strijd aangaan met de op de Nederlandse grasbanen debuterende Deense speedwayprof Kenneth Kruse Hansen, de Brit James Shanes en de Nederlanders Dave Meijerink, Henry van der Steen en Mika Meijer. Na een flitsende start dook Hummel als eerste de bocht in en bouwde al gauw een ruime voorsprong op waardoor de overwinning van deze editie van de Lopster grasbaanraces hem niet meer kon ontgaan. Als tweede eindigde Kenneth Kruse Hansen voor Dave Meijerink, Henry van der Steen, Mika Meijer en James Shanes.

Ook de zijspannen, ook wel ‘vliegende tapijten’ genoemd, kwamen aan de start in Loppersum. In die klasse zijn vaak alle ogen gericht op regerend Europees kampioen William Mathijssen met bakkeniste Sandra Mollema. Het duo Wilfred Detz/Wendy Arling bewees echter ook goed uit de voeten te kunnen op de Lopster baan.

Beide combinaties waren na de voorseries ongeslagen en gingen dan ook met een gelijk aantal punten de A-finale in. In deze finale zouden ze elkaar ook pas voor het eerst tegen komen. Ze reden tegen, de sterk rijdende combinatie van Sven Holstein/Martin Strockmeijer, Arnold Bruins/Mart Sterenborg en de Denen Mike Frederiksen/Steven Grandt.

Over het algemeen is het zo dat, als William Mathijssen en Sandra Mollema de eerste bocht induiken, ze niet meer achterhaald kunnen worden en met de overwinning aan de haal te gaan. Wilfred Detz had echter besloten dat dit op de piste in Loppersum maar eens anders moest. Hij kende een bliksemstart en het lukte hem voor het duo Mathijssen/Mollema de bocht in te duiken en de kopstart te pakken. Vier ronden lang kon de combinatie van Detz/Arling de diverse inhaalpogingen van Mathijssen/Mollema afslaan en deze editie van het Dutch Open Grasstrack op hun naam schrijven.

Bij de NK-shorttrackklasse 500 cc ging de dagzege naar Frank Hamming uit De Groeve en bij de NK-shorttrackklasse 250 cc naar Mark van Dellen uit Groningen. Uiteindelijk waren de weergoden de organiserende MFAC Loppersum toch nog goed gezind en kon het publiek op mooie spectaculaire wedstrijden met fraaie inhaalacties worden getrakteerd. MFAC Loppersum kijkt dan ook zeer tevreden terug op een geslaagde editie van het grasbaanspektakel (foto: L.A. Kosters).

No Replies to "Romano Hummel maakt indruk op Lopster grasbaan"