GEO en Corenos geven vol gas op sportpark Poolster

Op het sportpark Oldencate in Spijk staat zaterdag het treffen tussen vierdeklasser Corenos uit Roodeschool en vijfdeklasser GEO uit Garmerwolde op het programma. Het betreft de finalewedstrijd in de nacompetitie, waarin Corenos voor lijfsbehoud moet vechten en GEO er alles aan zal doen om naar de vierde klasse te promoveren. Vanaf half drie wordt het gaspedaal ingetrapt en moet aan het einde van de middag blijken wie zich vierdeklasser mag (blijven) noemen.

GEO eindigde in de afgelopen competitie als derde in de eindrangschikking van de 5e Klasse E achter kampioen Wildervank en SC Scheemda. Omdat Wildervank de titel opeiste, ging de eerste periodetitel naar het team van trainer Dick Scholtens. Die begint na de zomer aan zijn zesde seizoen bij GEO. Na vier voetbaljaargangen in de 4e klasse degradeerde hij vorig seizoen via de nacompetitie met zijn ploeg naar de kelderklasse van het zaterdagvoetbal. De Garmerwolders staan op het punt om het verloren gegane terrein na één seizoen terug te winnen.

Zonder slag of stoot gaat dat niet gebeuren, want Corenos zal zeker niet van plan zijn om de vlag te strijken voor de strijd definitief is gestreden. De Roodeschoolsters bivakkeren de laatste zeven seizoenen al in de vierde klasse. De hoogste klassering behaalde men aan het einde van het voetbaljaar 2015/2016 toen de vijfde plaats werd bereikt. In de competitie van 2017/2018 wist men ternauwernood aan degradatie te ontsnappen. Het team van toenmalig trainer Peter Ernst eindigde als elfde met een voorsprong van slechts drie punten op slotlicht GEO… Je kunt dus rustig stellen dat er op voorhand al een pikant sausje over de aanstaande tweestrijd is uitgegoten.

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, laten we beide trainers hun visie geven op het achterliggende seizoen en uiteraard vooruitblikken naar het sportieve gevecht op Oldencate.

Marco Pesiwarissa (Corenos) kijkt met veel plezier terug op het voorbije competitiejaar. ‘Het was een mooie competitie waarin alle ploegen van elkaar konden verliezen. Tot de allerlaatste speeldag was het ongemeen spannend. We pakken 14 van de 24 punten tegen de top vijf. Dat zegt wel iets over onze kwaliteiten, maar ook over onze tekortkomingen. We zijn een ploeg die hard werkt, tot het uiterste kan gaan en kan reageren op de manier waarop onze tegenstander speelt. Maar we hebben problemen gehad tegen ploegen waarbij wij het spel moesten maken. Als je dan ook scorend vermogen mist gaat het heel lastig worden. Dan blijkt dat de uitwedstrijd tegen Westerlee (0-0) en de wedstrijden tegen SIOS (beiden gelijkspel) achteraf hele dure punten te zijn geweest die je hebt laten liggen. Met die onnodig verloren punten hadden wij ons zeker veilig gespeeld.’

Nu is er echter die finalewedstrijd. Dat extra duel waarin beslist moet worden wie zich volgend seizoen vierdeklasser mag noemen. Pesiwarissa heeft zijn huiswerk gedaan. ‘Ik ken GEO van de verhalen van vorig seizoen. Daarnaast is VVK-trainer Gerrie Terpstra een vriend van mij, waar ik mee heb samengewerkt bij Helpman A1. Daar heb ik zondagmorgen mee gebeld en uitvoerig mee gesproken. Hij wist mij wel wat informatie te geven over de manier van spelen van GEO. Nacompetitiewedstrijden zijn echter duels op zich. Dan geldt het verleden niet en zullen we er als ploeg moeten staan. GEO heeft niets te verliezen, wij wel. En dat is de 4e klasse.’

De coach verwacht een moeilijke wedstrijd tegen een compact en op de counter loerend GEO. ‘ Hierdoor zal er weinig ruimte zijn om te voetballen en zullen we dus veel zonder bal moeten bewegen en het baltempo hoog moeten houden. Dan scheelt het dat we op kunstgras spelen, want wekelijks spelen wij daar als afsluitende partijvorm elf tegen elf op. Wij zijn een ploeg die graag wil voetballen en dat zullen we dan ook niet nalaten. Je hebt echter altijd te maken met de scheidsrechter, assistent-scheidsrechter, publiek, tegenstander en spanning. En als wij daar goed mee om kunnen gaan, dan kan het van onze kant een leuke wedstrijd worden.’

En mocht het onverhoopt mis gaan, dan is Pesiwarissa van mening dat dit ook voor hem persoonlijk een groot verlies is. ‘Laat ik vooropstellen dat wij geen ploeg hebben voor de 5e klasse, maar uiteindelijk sta je wel daar waar je hoort te staan. We hebben te veel goede met slechte wedstrijden afgewisseld. Als we degraderen, ben ik daar als trainer medeverantwoordelijk voor. Corenos is een mooie club met een dito accommodatie, waar ik het enorm naar mijn zin heb. Nog steeds! Ik heb altijd het vertrouwen van het bestuur, de spelers en de supporters gevoeld. Dat heeft er voor gezorgd dat ik in alle rust verder aan het teamproces heb kunnen werken. Als we degraderen, hoop ik dat we met z’n allen besluiten om er volgend seizoen weer vol voor te gaan om naar de vierde klasse terug te keren.’

Zijn collega Dick Scholtens heeft niet veel reden om ontevreden te zijn over het competitieverloop. Hij zal zelf overigens niet in Spijk aanwezig zijn. De oefenmeester zit momenteel op Mallorca. Ondanks dat wil hij nog wel wat dingen kwijt. ‘Ik weet natuurlijk niet wat er op de trainingen is gebeurd deze week, maar normaliter zijn we compleet. Het zal niet gemakkelijk worden, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we winnen.’

Leider Patrick van Zanten zal de honneurs waarnemen. Terugkijkend op het seizoen zegt hij: ‘We wisten op voorhand dat we een ploeg hadden die om de bovenste plaatsen zou kunnen meedoen. Dat hebben we ook wel laten zien. Het is alleen jammer dat we de concurrentiestrijd met Wildervank uiteindelijk moesten staken. Op cruciale momenten hebben we steken laten vallen en als de concurrentie dat niet doet, raak je al snel achterop.’

Hij is van mening dat de langdurige afwezigheid van belangrijke spelers GEO de kop gekost in het jaar dat degradatie volgde. ‘We staan er nu een stuk beter voor en kunnen zelfs van een luxe-probleem spreken. We kunnen meer spelers meenemen dan er op de reservebank passen. We zijn in de breedte sterker geworden. Als we compleet zijn, hebben we een aardige vierdeklasser op de grasmat staan.’

Van Zanten heeft nog geen minuut gedacht aan het feit dat het in Spijk wel eens mis zou kunnen gaan. ‘Elke finale is uiteraard een wedstrijd op zich. Dan spelen andere factoren mee dan tijdens een normale competitiewedstrijd. Je kunt het hele seizoen nog zo goed hebben gespeeld, tijdens dat ene duel moet het wel gebeuren. We hebben tegen De Fivel (0-3) en VVK (1-2) laten zien dat we aardig kunnen spelen. De focus was er en ik ben er van overtuigd dat we ons nog een keer kunnen opladen voor dit beslissende duel.’

Over de uitkomst van het treffen zegt de assistent van Scholtens: ‘Ik heb begrepen dat we op het kunstgrasveld van Poolster spelen. Daar zijn we heel blij mee omdat we ook op kunstgras trainen. Voor Corenos geldt het zelfde, dus dat kan een interessant gegeven worden. Ze zullen ons voetballend echter niet gaan overklassen. Daar zijn wij te sterk voor. Of ik een uitslag durf te noemen? Ik denk dat we met 3-2 gaan winnen.’ (foto: archief EemsmondSport).

1 Reply to "GEO en Corenos geven vol gas op sportpark Poolster"

  • comment-avatar
    Voetbalkieker juni 13, 2019 (09:32)

    Mooi dit soort voorbeschouwingen. Nog mooier om straks te kijken wat er uit rolt. Goed bezig Eemsmondsport