GEO na één seizoen terug in vierde klasse

Corenos is er niet in geslaagd om klassebehoud te bewerkstelligen. Op het kunstgras van het sportpark Oldencate in Spijk kwam het Garmerwolder GEO na 120 minuten voetbal en tien strafschoppen als winnaar uit de bus. De ploeg van de op Mallorca vakantie vierende trainer Dick Scholtens had daarmee promotie naar de vierde klasse afgedwongen. De Roodeschoolsters dalen het komend seizoen af naar de vijfde klasse.

Het team van trainer Marco Pesiwarissa houdt er de laatste jaren een merkwaardige traditie op na. Telkens presteerde men het om zich op de laatste speeldag van het seizoen veilig te spelen. GEO weet daar alles van, want vorig jaar waren zij het haasje. Promotie naar de vierde klasse zou een mooie bekroning zijn voor GEO, dat op een goed seizoen terug kon kijken en de slagroom nog wel even op de taart wilde spuiten.

Het duel dat onder leiding stond van de prima leidende scheidsrechter Rowan Spinder uit Zuidhorn was amper op gang gekomen of de eerste goal kon al op het scorebord worden bijgetekend. De confrontatie was 120 seconden onderweg toen Erik Kappetijn alle tijd kreeg om aan te leggen en doelman Willem Duinkerken het nakijken gaf: 1-0. Een knullig moment voor de goalie die de op de training geblesseerd geraakte Christiaan Buntjer was komen vervangen. Ook Aalderd Duinkerken was niet van de partij. Althans, binnen de lijnen. De alleskunner was geschorst voor de laatste wedstrijd van het seizoen en keek, waarschijnlijk tandenknarsend, van achter de hekken naar de verrichtingen van zijn teamgenoten.

Corenos had het in het eerste kwartier behoorlijk moeilijk met GEO. De Garmerwolders waren fysiek allemaal wat meer mans en leken snel zaken te willen doen. Merkwaardig genoeg wisten ze het hoge tempo van de aanvangsfase niet vol te houden. Gaandeweg de eerste helft herstelde Corenos zich van de vroege optater en de gelijkmaker liet ook niet erg lang op zich wachten.

Na een scrimmage voor het doel van GEO was het Jordan Muller die het doel van Joost Hammenga onder vuur nam.. Zijn inzet kon wel met een driebander in de biljartsport vergeleken worden, maar kwam uiteindelijk op het hoofd van Raymon Balkema terecht, die de graaiende goalie wist te verschalken: 1-1. Daarna ontstonden kansen aan beide kanten, maar niets wees er op dat er voor de pauze nog gescoord zou worden.

Toch zou dat wel gebeuren. Nadat Erik Kappetijn tot twee keer toe ruzie met de bal had gekregen en Muller een strafschop claimde toen hij een Garmerwolder been voelde, eindigde een duel aan de linkerkant van het veld met een doelpoging van Tjeerd Drabe. Het schot werd nog van richting veranderd, waardoor doelman Duinkerken kansloos was. De bal zeilde op slag van rust in de kruising en dat betekende 2-1.

Intussen was de regen weggetrokken en was er een fikse wind opgestoken die de meest vreemde capriolen met hoge inzetten zou uithalen. Al vrij snel na de doelwisseling besloot Pesiwarissa aanvallend te wisselen. Germen Tamsma en Lars Baar kwamen in het veld voor Marcel Dijkstra en Robert Knol. De eerste mogelijkheden waren echter voor GEO. De Roodeschoolsters hadden mazzel dat een halve voorzet via het been van verdediger Robert van Dijken net over de lat verdween en niet veel later ontsnapte Corenos andermaal toen Anne Jan ten Harkel en Robert van Dijken elkaar in de weg liepen bij het uitverdedigen. Er vloeide echter geen bloed en dus kon Corenos zich opnieuw herstellen.

Een schot van Joran Knot, op aangeven van Lars Baar, en een poging van Jordan Muller hadden een beter lot verdiend. De doelpoging van Knot stierf echter in schoonheid en de bal die Muller vanaf de zijkant van het strafschopgebied liet vertrekken werd net niet genoeg door de wind gedragen. Doelman Hammenga wist het leer ternauwernood over de lat te tillen.

Corenos moest haast maken, GEO deed dat niet. Het trok een blik met wissels open en probeerde alle snelheid uit de wedstrijd te halen. En toch zouden de Roodschoulsters opnieuw langszij komen. Twee minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd mocht Corenos een corner nemen. Voor het doel was het een drukte van belang. Er sprong van alles omhoog, maar Elwin Wezeman deed dat als beste. Hij knikte het speeltuig tegen het nylon en zorgde voor een explosie van vreugde: 2-2.

Het had er daarna alle schijn van dat men GEO ook meteen de genadeklap wilde toedienen. De druk werd nog wat opgevoerd en de Garmerwolders konden niet meer de rust vinden om de bal in de ploeg te houden. Gescoord werd er echter niet meer en dus moest er verlengd worden.

In het eerste deel van die verlenging werd al snel weer een goal genoteerd en voor de derde keer die middag was het GEO dat op voorsprong wist te komen. Uit een voorzet van invaller Peter van der Veen wist goaltjesdief Alex Sarfo de bal binnen te schieten: 3-2. En weer moest Corenos in de achtervolging. De krachten leken langzaam weg te vloeien. Hier en daar werden krampverschijnselen waargenomen en het zeker niet hoogstaande duel was in een slijtageslag veranderd. Zenuwen, spanning, een interessant scoreverloop, alles wat nacompetitievoetbal zo leuk maakt was aanwezig.

De laatste vijftien minuten zou Corenos alle risico moeten nemen om op z’n minst strafschoppen af te dwingen en ook nu tikte de tijd in het nadeel van de Roodeschoolsters weg. Met nog enkele minuten te gaan pompte Jordan Muller de bal nog maar eens richting het doelgebied van GEO. En daar dook ineens de geheel vrijstaande Lars Baar op. Onder het motto ‘kleintjes kijk je nog wel eens over het hoofd’, dook hij tussen de Garmerwolder verdedigers in en knikte het leer binnen: 3-3.

Op dat moment was het wel duidelijk dat de finale vanaf elf meter zou worden beslist. Namens Corenos mocht Joran Knot als eerste aanleggen. Hij zou als enige van het tiental schutters missen. Zijn inzet belandde via de uitgestoken hand van doelman Hammenga tegen de deklat. Nadat de laatste strafschop was genomen, kon GEO een feestje bouwen. Ze hadden na De Fivel en VVK nog een vierdeklasser uit de regio opzij weten te zetten en daarmee, na een lang seizoen, promotie weten te bewerkstelligen. ‘En volgend seizoen gaan we meteen om de prijzen meedoen’, klonk het euforisch.

De teleurstelling was groot aan de zijde van Corenos. De Roodeschoolsters bivakkeerden de laatste jaren steevast in de onderste regionen van de vierde klasse. Echt verwonderlijk is het dan ook niet dat het vroeg of laat een keer mis gaat. ‘Het is zuur, maar het is niet anders. We gaan er alles aan doen om zo snel mogelijk weer hogerop te komen’, liet Marco Pesiwarissa zich na afloop ontvallen. Dat zal geen gemakkelijke klus worden. GEO hoopt zich komend seizoen beduidend te kunnen versterken, maar of dat voldoende is om meteen een rol van betekenis te kunnen spelen? De tijd zal het leren…

* GEO – Corenos 3-3 (2-1). Erik Kappetijn 1-0; Raymon Balkema 1-1; Tjeerd Drabe 2-1; Elwin Wezeman 2-2; Alex Sarfo 3-2; Lars Baar 3-3. (GEO w.n.s.).

No Replies to "GEO na één seizoen terug in vierde klasse"