Artemissers strijden op drie fronten

Met een eerste en tweede plaats voor de Winsumers Aleida Groothoff en Gonny Houtman op de 10 kilometer bij de vrouwen 50-plus liet Artemis zaterdagavond tijdens de Lopster Torenloop weer van zich horen. Ondanks de concurrentie van de Omloop van Grolloo telde de organisatie, de Motor-, Fiets- en Automobielclub (MFAC), op de 5 en de 10 kilometer 217 deelnemers. Vorig jaar gingen er 182 deelnemers van start.

Artemis telde op het bochtige parcours vijf deelnemers op de 10 kilometer en zes deelnemers op de 5 kilometer. Op de 10 kilometer bij de vrouwen 50-plus ging de strijd om de prijzen tussen Aleida Groothoff en Gonny Houtman. Groothoff, in blakende vorm verkerend na haar onlangs gelopen marathon, nam al vlot afstand van haar dorpsgenoot en finishte als eerste in een prima tijd van 46.43 minuten. Houtman volgde op gepaste afstand in 49.37 minuten als tweede.

Ricardo Damminga uit  Baflo was opnieuw de snelste Artemisser op de 10 kilometer. Zijn tijd van 42.45 minuten betekende een achtste plaats bij de mannen senioren. Hij werd op de voet gevolgd door dorpsgenoot René Hartlief, die als negende in dezelfde categorie een prima tijd van 44.03 uur liet noteren. Een persoonlijk record. Hij verbeterde hiermee zijn oude besttijd op deze afstand met maar liefst 3.23 minuten. De veertiende plaats bij de mannen 40-plus was voor Arjen Kwint uit Loppersum in 45.53 minuten.

Van de zes Artemissers op de 5 kilometer was Harry Hammenga uit Winsum de rapste. Zijn 23.51 minuten betekende naast een 20e plaats bij de mannen/vrouwen ook een persoonlijk record. Hij knabbelde maar liefst 2.26 minuten van zijn oude besttijd  af. Marnix van den Brink uit Groningen klokte als 29e een tijd van 24.57 minuten. Anna de Munck uit Winsum liep haar eerste 5 kilometer onder vlag van Artemis in 25.50 minuten, goed voor een 37e plaats. Geert Jan Reinders uit Loppersum en Grietje Dijkmans uit Winsum volgden als 60e en 62e in respectievelijk 28.09 en 28.14 minuten. Jeannet Bakema uit Loppersum completeerde de Artemis-afvaardiging op de 5 kilometer als 95e in 31.27 minuten.

Simone Binnema uit Eenrum is zaterdagmiddag in de Omloop van Grolloo, de zesde loop in een serie van negen wedstrijden van het Loopcircuit Noord-Groningen, op de 10 kilometer derde bij de vrouwen 50-plus geworden. De belangstelling voor de 4 mijl en de 10 kilometer viel enigszins tegen. Stonden er vorig jaar nog 250 deelnemers aan de start, gisteren wisten slechts 185 lopers het esdorp te vinden. Het parcours was grotendeels verhard en ging zowel door het dorp als langs de akkers, de weilanden en de boswallen van Grolloo. De lopers van de 10 kilometer liepen ook een deel door het bos.

Artemis telde op de 10 kilometer drie deelnemers. Bij de vrouwen 50-plus behaalde Simone Binnema een keurige derde plaats achter Christien Koning uit Groningen en Bertha Bruggenkamp uit Westerbork. Binnema noteerde een tijd van 45.47 minuten. Wim Ammeraal uit Leens werd twaalfde bij de mannen 50-plus in 45.06 minuten. Bert Hulsing uit Groningen klasseerde zich als negende bij de mannen 60-plus in 51.36 minuten.

In de bossen ten oosten van Ommen vond zaterdag een trail over drie afstanden plaats. Ultraloper Gerik Mik uit Sint Annen startte op de 50 kilometer. Zijn parcours volgde onder prima loopomstandigheden de bospaden in Arriën, Stegeren, Janne en Beerze. Hij finishte na 7.00.40 uur als 53e bij de mannen (foto: Herman Rinket).

No Replies to "Artemissers strijden op drie fronten"