Fivelcrossers weren zich dapper op WK

In het Belgische Zolder is afgelopen weekend het wereldkampioenschap BMX gehouden. Van Fivelcrossers Appingedam vertrok een delegatie van vijf rijders naar België om dar een gooi naar eremetaal te doen.

De deelnemers moesten onder extreem warme weersomstandigheden hun rondjes rijden. Sem van Dijken, Luca de Rooy en Charlotte Doddema waren als eersten aan de beurt om zich voor de finales te plaatsen. Het drietal wist zich voor de zestiende finales te kwalificeren. Dat betekende dat dit trio bij de beste 64 BMX-ers ter wereld hoort. Het ging echter nog even even verder, want de kwartfinales volgden.

Luca de Rooy had een lastige kwartfinale. Op het laatste stuk richting finish kwam hij in het gedrang opgesloten te zitten. Het WK leek er voor hem op te zitten. Maar door een diskwalificatie van een andere rijder was hij toch door naar de halve finale. Daarin eindigde hij als vijfde en dus zat het WK er voor hem op.

Sem van Dijken en Charlotte Doddema vochten zich door naar de Grand finale. Alles was voor de fans thuis live te volgen via een livestream. Daar kon men zien dat Van Dijken de nummer zeven van de wereld werd, terwijl Doddema als vierde werd afgevlagd. Dat kon een geweldige prestatie worden genoemd.

De volgende dag was het de beurt aan Dino de Rooy en Aniek Bouwman. De weersomstandigheden waren nog beroerder. Het was namelijk dik veertig graden. Veel valpartijen en een tekort aan ambulances drukten en stempel op deze wedstrijddag. De UCI had daarom ook besloten de finales pas om zes uur ‘s avonds te rijden en tot half negen door te gaan. Mochten de Grand finales dan nog niet zijn verreden, dan werd er via een andere puntentelling berekend wie de titel mee naar huis zou nemen.

Voor De Rooy en Bouwman was het eerst zaak om zich voor de finales te plaatsen. De Rooy bleef in de 16e finale steken. Bouwman joeg haar fiets in die finale als vierde over de finish en mocht door naar de achtste finale. Daarin kwam ze als zevende over de finish en daarmee zat ook haar WK er op.

De Fivelcrossers en de club kunnen met veel trots terug kijken op een geweldig WK. Het was een bijzondere ervaring met bijzondere prestaties. Het deelnemende vijftal hoort bij de wereldtop van de BMX-sport en wie kan dat nou zeggen op die leeftijd?

No Replies to "Fivelcrossers weren zich dapper op WK"