Wielerkoers Rondje Ziel gaat verduurzamen

Rondje Ziel gaat de komende edities zoveel mogelijk verduurzamen . Tijdens de editie van zondag zal voor het eerst een elektrische auto als juryauto ingezet worden. Dit is mogelijk gemaakt door de sponsors van het eerste uur en past helemaal bij de koers dat het wielerevenement is ingeslagen.

‘Het streven is om de komende jaren de duurzaamste wielerronde van Nederland te organiseren’, vertelt Wildrik Bulthuis van Rondje Ziel. ‘Dat betekent minder uitstoot van CO2 en zo weinig mogelijk afval. Een mooie eerste stap is deze elektrische auto. Nieuw dit jaar is ook dat er bij Havenstad FM een foodtruck staat met gezonde snacks als smoothies en dergelijke. De uitbater is een nieuwe ondernemer. Deze meldde zich spontaan aan om langs het parcours te staan. De aanwezigheid van de foodtruck past heel goed in onze doelstelling. Samen met een koffieleverancier uit Farmsum vormen ze een prima pleisterplaats tijdens Rondje Ziel.’

Met de inschrijving gaat het volgens Bulthuis goed. ‘We zitten nu rond de 180 deelnemers en ik verwacht dat er ongeveer 200 deelnemers in de verschillende wedstrijden aan de start komen. Bij de deelnemers zitten echte toppers die de wedstrijd hard kunnen maken en voor de nodige spanning zullen zorgen.’

Men krijgt de betere amateurs aan de start en voor het eerst hebben zich ook een paar Duitse deelnemers ingeschreven. Zo doen Björn Bakker en Peter Merx van John Deer – NWVG- Cycling Team mee. Merx was winnaar van Rondje Ziel in 2017 en Bakker was winnaar van de finale van de clubcompetitie op de eerste dag in 2018.

Ook Henk Bos van Cycling Team Fryslân is van de partij. Hij was winnaar op de finaledag van de Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier. Jasper de Laat is ook een renner die mee doet voor de prijzen. Hij was de beste clubrenner in de topcompetitie 2016 en liep stage bij profploeg Wanty-Groupe Gobert. Ook Jelle Wolsink van Continentaal Vlasman Cycling Team is een renner om in de gaten te houden. En dan is er natuurlijk lokale topper Nick Zuidema met zijn nieuwe ploeg Team Mutasport.nl.

‘Zuidema heeft alle edities van Rondje Ziel al meegedaan en kent het parcours dus goed. Dat thuisvoordeel zal hij goed kunnen benutten tijdens de race van zondag’, verwacht Bulthuis. Bij de vrouwen zijn Janieke Kalsbeek en Sanne Bouwmeester van WV de Kannibaal grote kanshebbers voor het podium. Kalsbeek is winnaar van algemener klassement van de Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier 2019 en Bouwmeester is winnaar van de finale van de clubcompetitie van vorig jaar in Delfzijl.

Bulthuis: ‘Zoals het nu lijkt zijn de weergoden ons gunstig gestemd. Met dertig graden en windkracht twee belooft het een warme, maar snelle race te worden. Er is amper tegenwind. Voor het publiek is het mooie weer fijn. We zien dat goed in de wijk Oud West, waar de deelnemers voornamelijk doorheen rijden. De mensen leven sowieso al erg mee met de race en met het mooie weer worden er dan heuse familiefeestjes gehouden. De muziek die langs het parcours wordt gespeeld maakt het compleet en de renners kunnen dat zeer waarderen. Dat is ook wel typisch iets voor Delfzijl, altijd in voor een feestje.’

No Replies to "Wielerkoers Rondje Ziel gaat verduurzamen"