Aleida Groothoff wint op Borkum

Aleida Groothoff uit Winsum heeft zaterdag op het Duitse eiland Borkum een uitstekende prestatie geleverd door met overmacht de 10.9 kilometer bij de vrouwen 50-plus te winnen.

De 14e editie van de Borkumer Meilenlauf was met maximaal 1200 deelnemers op de diverse afstanden al tijden uitverkocht. Groothoff nam voor de derde keer deel aan deze loop. Na twee keer de halve marathon te hebben gelopen koos ze zaterdag voor de Viertelmarathon, afstand 10.9 kilometer. Deze afstand omvatte een ronde langs de Noordzee, door de duinen, bospartijen en langs weilanden om uiteindelijk weer op de strandboulevard te finishen. Hoewel het ‘s morgens nog regende scheen tijdens de wedstrijd de zon. De Winsumse finishte na 52.17 minuten en werd hiermee met overmacht eerste bij de vrouwen 50 plus in een veld van 47 deelneemsters. Haar naaste belagers volgden op respectievelijk 5.23 en 6.08 minuten. Bij de vrouwen overall behaalde ze in een veld van 130 deelneemsters een uitstekende derde plaats.

Groothoff: ‘Het parcours lag mij niet echt. Met name de duinen waren lastig te nemen. Ik heb verder heerlijk gelopen. Aan het einde van de middag was er een uitgebreide huldiging van de eerste drie aankomenden in alle leeftijdsgroepen in de vorm van oorkondes. Voor onder andere mijn derde plaats bij de vrouwen overall was er `s avonds een Siegerehrung tijdens een Läuferparty. Helaas was ik toen met de boot al weer thuis. Al met al heb ik genoten van een heerlijk dagje Borkum.’

Wagenborgen stond zaterdagmiddag in het teken van de 17e editie van de Proostmeerloop. De plaatselijke organisatie had traditiegetrouw een parcours van 5 kilometer rond het ten noordwesten van het dorp gelegen Proostmeer uitgezet, dat afhankelijk van de te lopen afstand een of twee keer moest worden afgelegd. Het parcours werd omlijst door een rommelmarkt, een old timershow, dansvoorstellingen en muziekoptredens. Deze nevenactiviteiten verhoogden de sfeer. Voor de 5 en de 10 kilometer meldden zich onder prima loopomstandigheden totaal 250 deelnemers, iets minder dan vorig jaar. De 10 kilometer telde mede door gerichte invitaties aan regionale toppers zowel bij de vrouwen als bij de mannen een sterke bezetting. Het is jammer dat ingaande 2018 alle vrouwen en mannen in een overall categorie zijn ondergebracht. Dit komt het wedstrijdelement niet ten goede.

Artemis telde op de 10 kilometer slechts een deelneemster in de persoon van Simone Binnema uit Eenrum. Met een negende plaats bij de vrouwen in 45.38 minuten wist ze zich in het sterke deelnemersveld keurig te handhaven. De winst bij de vrouwen ging net als vorig jaar naar Jessica Oosterloo uit Appelscha in 37.35 minuten. Arjan Marchand uit Groningen was de snelste man in 31.25 minuten (een parcoursrecord). Hij verbeterde het in 2012 gevestigde record van Artemis-trainer Ben Stellingwerf uit Bedum van 32.26 minuten.
Ricardo Damminga uit Baflo startte op de 5 kilometer. In een veld van 81 deelnemers behaalde hij een keurige vijfde plaats in 20.19 minuten.

No Replies to "Aleida Groothoff wint op Borkum"