DVC Appingedam goed uit de startblokken

DVC Appingedam is de competitie prima begonnen. De ploeg van de jarige trainer Erwin Buurmeijer zegevierde in Uithuizermeeden (0-3) in het duel met gastheer SV De Heracliden. Het team van oefenmeester Raymond Scholtens kon geen vuist maken in de tweestrijd met de degradant uit 3C, die zich op alle vlakken net iets slimmer, scherper in de duels en bovenal balvaster toonde dan de blauwzwarten.

Bekerwedstrijden, oefenduels, de hele aanloop naar de competitiestart was er eentje van uitproberen, zoeken, de balans vinden en hopen dat het evenwicht tijdig gevonden zou worden als het echt om de knikkers zou gaan. En dat moest dus ook op het sportpark in Meij gebeuren. Aan beide ploegen was het te zien dat de ouverture er eentje was van spanning en onwennigheid. Er waren veel slordigheden. Aan Damster zijde was de opbouw via de vleugels slecht verzorgd. Ook viel goed op dat nieuweling Eddy Silva Lima nog zoekende was. Hij kon aanvankelijk geen stempel op het duel drukken, maar kreeg daar na de doelwisseling alle gelegenheid voor.

SV De Heracliden speelde niet echt verrassend. De ploeg moet het al jaren hebben van veel enthousiasme, inzet en krachtvoetbal, maar toonde aanvankelijk teveel ontzag voor de DVC-brigade. De thuisclub besloot zich te laten inzakken en liet het initiatief aan de Damsters. Grote mogelijkheden wisten de bezoekers niet uit dat optische overwicht te halen.

Toch zou de openingsgoal al na twaalf minuten vallen. De luchtmacht van DVC stond klaar om een corner in een kans om te zetten, maar de voorzet viel laag buiten de zestien meter. Het overstapje van Lars Mulder Was voldoende om de defensie van De Heracliden op het verkeerde been te zetten. Bram Mulder mikte het speeltuig vervolgens in de voor hem linkerhoek langs goalie Pieter Buikema: 0-1. Een vrije trap van Roy de Groot had zomaar de tweede goal kunnen opleveren, maar zijn inzet verdween via de blauwe muur over het doel van de gastheren.

De thuisclub speelde erg onrustig, verloor teveel duels en had vaak ruzie met de bal. Fysiek gezien moest men het afleggen tegen de beweeglijke gasten, die met Silva Lima en Bram Mulder twee vervelende luizen in de voetbalpels hadden zitten. Men had meerdere keren armen en benen nodig om het duo een halt toe te roepen.

Omdat SV De Heracliden wel moest komen in de tweede helft, ontstond er veel ruimte in de achterste linie. De gastheren probeerden wel druk uit te oefenen, maar misten de overtuiging om goalie Jelmer Kiewiet echt in verlegenheid te brengen. Een keer leek het te lukken toen een snelle verplaatsing tot balbezit van Yuri Jaarsma leidde. Hij dacht het leer langs de sluitpost te schuiven, maar die kreeg zijn vingertoppen nog net tegen de bal, waardoor alle vaart uit de inzet was verdwenen. Kiewiet wist het leer in tweede instantie alsnog op te rapen en daarmee een tegentreffer te voorkomen.

In de 49e minuut leek het duel te zijn gespeeld toen Wendy Gustina het speeltuig niet onder controle wist te krijgen en Silva Lima hem de bal ontfutselde. De weg naar Buikema lag helemaal open en de fraaie pegel die de Damster daarna van zijn voet liet vertrekken, was hard en strak en teveel van het goede voor de goalie: 0-2.

DVC Appingedam liet daarna de kansen liggen om verder weg te lopen en even leek het er op alsof men wel tevreden was met de bereikte tussenstand. Het gas ging er af en de bal werd rustig rond gespeeld. SV De Heracliden wist zich er geen raad mee. Het creëerde zich amper mogelijkheden, speelde weliswaar wat hogerop dan in het eerste bedrijf, maar liep daardoor wel steeds vaker in het Damster mes. Dat was echter nog niet erg scherp geslepen.

Er zou nog één goal vallen en dat was na 68 minuten. Een vrije trap van Roy de Groot werd in het Meister strafschopgebied gepompt en belandde via twee tussenstations voor de schietgrage voeten van Bram Mulder. Het schuivertje was niet eens zo hard, maar Buikema had geen zicht op de bal en kon het speeltuig alleen maar nakijken: 0-3. Hij moest niet veel later op katachtige wijze reageren toen Silva Lima hem probeerde te verschalken, maar de sluitpost liet zien over prima reflexen te beschikken. Een kopbal van Bram Mulder miste richting en kracht om de marge nog groter te laten worden.

Het moegestreden SV De Heracliden zag Jeroen Oosterhuis twee minuten voor het laatste fluitsignaal nog geblesseerd uitvallen. Stef Oosterhuis mocht de resterende seconden vol maken. Er gebeurde echter niets bijzonders meer en dus kon arbiter Dennis Bosgraaf het duel na negentig minuten rustig de boeken in fluiten.

Erwin Buurmeijer was uiteraard tevreden over het behaalde resultaat, al was hij ook van mening dat het allemaal nog wel wat scherper mocht. ‘We waren aanvankelijk niet goed bij de les en misten een stukje rust aan de bal. We hadden echter mazzel dat dit bij de tegenstander ook het geval was. Zij lieten zich gewillig zakken voor de pauze en kwamen in de moeilijkheden toen ze wat meer naar voren gingen spelen. We hebben de mensen er wel voor om daar gebruik van te maken.’

Collega Raymond Scholtens vond dat zijn spelers niet thuis hadden gegeven. ‘We verloren teveel duels en waren lang niet vast genoeg aan de bal. Natuurlijk heeft Appingedam meer kwaliteit in huis, maar dat kun je compenseren door er lekker in te vliegen. Dat heb ik bij een aantal mensen gemist vandaag. We kunnen veel meer dan we in dit duel hebben laten zien.’

* SV De Heracliden – DVC Appingedam 0-3 (0-1). Bram Mulder 0-1; Eddy Silva Lima 0-2; Bram Mulder 0-3.

No Replies to "DVC Appingedam goed uit de startblokken"