Poolster laat winst in extra tijd glippen

Poolster was op eigen veld dicht bij de eerste competitiezege, maar gaf in de ultieme slotfase nog een 2-1 voorsprong weg in het duel met ON Roden. Een beetje zuur voor de mannen van trainer Jaap Danhof, die Marco Dijkstra met een knieblessure zag wegvallen en de laatste minuten met tien man verder moest omdat Tom Dijkman na twee keer geel kon vertrekken.

De geelzwarten uit Spijk bouwen aan een nieuw elftal nadat een aantal pijlers van het team zijn weggevallen. Jeroen en Johan de Groot besloten aan het einde van het afgelopen seizoen een streep onder hun carrière in de hoofdmacht van de Spijksters.

Ook middenvelder Erik Rentema vond het welletjes. Samen met het al eerder wegvallen van topschutter Dennis van Dijk een flinke aderlating die door talentvolle jonkies opgevuld moet worden. Die zijn er volgens trainer Jaap Danhof ook wel, maar het zal tijd kosten om de automatismen er in te krijgen. Het zijn nu spelers als de teruggekeerde Johan Dijkman, Jesse Smit, Marco Dijkstra en Kevin Bijlsma die de ‘leiding’ in het team op zich moeten nemen.

De competitieouverture bracht ON Roden naar Spijk. De nummer zes uit de 4e Klasse C van het afgelopen seizoen staat bekend als een goed voetballende ploeg en daar zou Poolster een hele kluif aan krijgen. De gastheren begonnen wat onwennig aan het treffen op sportpark Oldencate, maar wisten zich goed staande te houden.

Na een kwart wedstrijd sloeg de paniek even toe toen Marco Dijkstra knieproblemen kreeg. Hij moest zich geblesseerd laten vervangen door jongeling (15) Ian Uilhoorn. ‘Marco verstapte zich en had veel pijn aan zijn knie. We zagen meteen wel dat het mis is en hopen voor hem dat het niet al te ernstig is. Daar is nu echter nog niets van te zeggen’, aldus Danhof.

Poolster was daarna even zoekende en daar profiteerde ON Roden optimaal van. Na een fraaie aanval over de rechterkant en een dito voorzet van Sander Postma was het Leon Schievels die de bezoekers met het hoofd naar 0-1 wist te koppen. Een tegenvaller voor de thuisclub, die zich echter goed wist te herpakken en nog voor de thee de wedstrijd op zijn kop zou zetten. Kevin Bijlsma glipte op geheel eigen wijze de vrije ruimte in en stuurde Wesley Bos op avontuur. Die lepelde een voorzet richting Jesse Smit, waarvan het rendement de volle honderd procent bedroeg: 1-1.

Nog voordat de thee was ingeschonken was het opnieuw raak. Jesse Smit strandde in eerste instantie nog op de doelman, maar wist het leer bij een volgende poging wel tussen de palen door te krijgen: 2-1. Met die stand werd er gepauzeerd. Volgens trainer Hendrik Timmer was er sprake van een eigen goal geweest na een harde voorzet vanaf de achterlijn.

‘We hebben Poolster in de eerste helft teveel ruimte gegeven en daar hebben ze handig gebruik van gemaakt. Met name die aanvoerder van hun was levensgevaarlijk’, aldus de oefenmeester.

Natuurlijk moest ON Roden na de doelwisseling wel komen. Ze probeerden dat ook wel, maar volgens Danhof kwam Poolster niet echt in de problemen. Dat had te maken met het feit dat de gasten niet veel van de eerste helft hadden geleerd. Pas in het laatste kwartier voerde ON Roden de druk op en moest Poolster alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden.

‘Door het aandringen ontstond er voor ons wel ruimte en eigenlijk hadden we het duel in de counter moeten beslissen. Het is jammer dat het dan in de slotfase toch nog mis gaat’, memoreert hij het moment waarop de gasten langszij wisten te komen.

Naarmate de tijd verstreek werd het pompen of verzuipen voor de Rodenaren die hun inspanningen in de laatste minuut beloond zagen worden met een treffer van Jeroen Westra na een assist van Sven Buigholt: 2-2. Tom Dijkman maakte dat niet meer mee als veldspeler. Hij had eerder in de wedstrijd al geel gezien en kreeg die kleur in de slotfase nog een keer onder zijn neus geduwd en dat betekent een veldverwijzing.
Danhof was na afloop licht teleurgesteld. ‘Niet in de wedstrijdmentaliteit en de inzet van de jongens, maar meer over de manier waarop die tweede goal valt. Als je een wirwar van benen voor je doel ziet opduiken zit er altijd wel eentje tussen die de bal de juiste richting meegeeft. Als keeper kun je daar weinig aan doen, want overzicht is er dan niet meer. Maar goed, ON Roden is een knappe ploeg hoor en over het algemeen kunnen we redelijk tevreden zijn met de manier waarop we hen bestreden hebben.’

Collega Hendrik Timmer wist na afloop eigenlijk niet wat hij er van moest denken. ‘Er zijn fases in de wedstrijd geweest waar ik absoluut niet tevreden over ben. Dat je dan op achterstand komt te staan is daar een logisch vervolg van. Wij kennen Poolster niet, maar weten nu ook wel waar hun kracht ligt. Uiteindelijk mogen we blij zijn dat we in de extra tijd de gelijkmaker nog maken, anders was het een hele zure zaterdag geworden.’

* Poolster – ON Roden 2-2 (2-1). Leon Schievels 0-1; Jesse Smit 1-1; Jesse Smit 2-1; Jeroen Westra 2-2 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Poolster laat winst in extra tijd glippen"