Pijnlijke nederlaag voor Middelstum

Middelstum heeft zaterdag op eigen veld een pijnlijke nederlaag geleden tegen Poolster. De geelzwarten uit Spijk klopten de ploeg van trainer Frank Konneman met 1-5.

De Middelstummers konden met enig zelfvertrouwen aan de eerste thuiswedstrijd van het seizoen beginnen, want men had de ouverture tegen het stad-Groninger Lycurgus met 2-3 weten te winnen. Poolster hield aan de competitiestart een punt over in het thuisduel tegen ON Roden.
Aan de zijde van Poolster ontbraken de geschorste Tom Dijkman en de geblesseerde Marco Dijkstra. Ook Middelstum begon niet helemaal okselfris aan een van de vele regionale botsingen die er dit seizoen op het voetbalmenu staan. Met name het gemis van doelman Jeroen Smit (polsblessure) deed zich gelden. Reserve-doelman Youran Mus was eveneens niet beschikbaar en dus moest het doel door Nick Verkerk worden verdedigd.

Beide ploegen, die een verjongingskuur hebben ondergaan, konden elkaar in de aanvangsfase nog wel in evenwicht houden. Er waren aan weerszijden van het veld mogelijkheden om de score te openen. Poolster bood de thuisclub de ruimte om te voetballen. ‘Daar hebben we te weinig mee gedaan. Poolster stond compact te voetballen. Wij waren niet in staat om het verdedigingsblok uitelkaar te spelen’, oordeelde trainer Frank Konneman na afloop.

Het was Poolster dat de leiding wist te nemen. Jesse Smit was verantwoordelijk voor de openingstreffer. Een beetje geluk had hij daar wel bij, want zijn inzet kwam in eerste instantie op de paal terecht en flipperde vervolgens via de knie van doelman Nick Verkerk over de doellijn: 0-1.

Veel tijd om van de voorsprong te genieten kreeg Poolster niet, want korte tijd later was Middelstum alweer langszij gekomen dankzij een voltreffer van Kristian Boelema uit een goedlopende aanval: 1-1.

Een tempoversnelling aan de zijde van de Middelstummers lag in de lijn der verwachtingen. Die bleef achterwege. Konneman: ‘Hoe je het ook bekijkt, we hebben Poolster in de kaart gespeeld. Zij speelden reactievoetbal, maar deden dat wel verdraaid slim.’ Overigens is de oefenmeester wel van mening dat zijn ploeg een strafschop had verdiend toen Matteo Milkovic binnen het strafschopgebied werd aangetikt. De scheidsrechter van dienst weigerde de bal op de stip te leggen. ‘Het is ook maar net met wat voor bril je naar zo’n actie kijkt’, vond men in het kamp van Poolster.

Het duel golfde op en neer en het was niet de vraag of er nog gescoord zou worden, maar wie dat als eerste zou doen. Dat bleek andermaal Poolster te zijn. Goudhaantje Kevin Bijlsma liet weer eens zien dat hij over een meer dan gemiddeld voetbalinzicht beschikt. De passeeractie en het afmaken, alles klopte aan zijn bewegingen. Nick Verkerk was voor de tweede keer kansloos: 1-2.

Na de doelwisseling gooide Middelstum nog wat extra kolen op het vuur in de hoop dat de achterstand snel weggepoetst zou kunnen worden. Doelman Simon Dijkman zag meerdere keren het blauw van de thuisshirts voor zijn ogen opdoemen en kon later ook nies anders dan toegeven dat Poolster in die fase met fortuin op de been was gebleven, waarbij zelfs het aluminium een helpende hand toestak.

Het uitblijven van de op dat moment verdiende gelijkmaker begon te knagen en toen Kevin Bijlsma uit een prima voorzet van Ian Uilhoorn de 1-3 op het bord had laten zetten, leken de gastheren te zijn gekraakt. Thijs Oosterhoff probeerde nog wel te voorkomen dat er gescoord zou worden, maar kon de bal ook niet afdoende keren.

Middelstum bleef de weg naar het doel van Simon Dijkman zoeken, maar moest als gevolg van de geforceerde aanvallen wel veel ruimte toestaan. Koren op de molen voor spelers als Jesse Smit en Kevin Bijlsma, die daar wel raad mee wisten. Doelman Nick Verkerk moest nog twee keer vissen. Wesley Bos goochelde de 1-4 op het scorebord en het slotakkoord was een harde schuiver van Jesse Smit: 1-5.
Middelstum speelt komend wekeinde tegen ON Roden, dat twee remises kan overleggen en Poolster ontvangt Amicitia VMC, dat na twee wedstrijden nog altijd puntloos is.

* Middelstum – Poolster 1-5 (1-2). Jesse Smit 0-1; Kristian Boelema 1-1; Kevin Bijlsma 1-2; Kevin Bijlsma 1-3; Wesley Bos 1-4; Jesse Smit 1-5 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Pijnlijke nederlaag voor Middelstum"