SIOS maatje te groot voor gehavend FC LEO

FC LEO heeft op eigen veld geen potten kunnen breken in het duel met SIOS. De Sauwerders hadden het alleen in het eerste deel van de wedstrijd even lastig, maar de gehandicapte thuisclub kon geen echte vuist maken en ging uiteindelijk met 0-3 de boot in.

Beide teams waren de competitie goed begonnen. De Leensters wisten de uitwedstrijd tegen RZ Baflo met 0-2 te winnen en SIOS klopte het Garmerwolde GEO met 5-2. Alle reden om aan te nemen dat zich op het bijveld in Leens een aardige wedstrijd zou ontwikkelen. De voortekenen waren niet zo gunstig. Zeker niet vanuit het perspectief van FC LEO bekeken. Dat moest door allerlei omstandigheden een aantal vaste waarden missen. Trainer Erwin Molog moest derhalve als een volleerd puzzelaar de stukjes op de goede plaats weten te krijgen.

In het door Alexander Vegter uit Loppersum goed gefloten duel was er aanvankelijk niet veel krachtsverschil te zien. FC LEO kreeg zelfs de betere kansen, maar enig geluk was de gastheren niet gegund. Een corner van Giovanni Hovius leek door aanvoerder Stan Buikema ingekopt te worden, maar de captain kreeg zijn hoofd niet goed onder de bal. En zo waren er nog wel wat momenten die meer succes hadden verdiend, maar de ijverige Abienezer Mehretea Araya en Jasper Wiersum wisten het speeltuig ook niet langs doelman Hidde Boer te frommelen.

De eerste klap is meestal een daalder waard en die was voor SIOS. Dat wist over rechts wist te ontsnappen toen het eerste kwartier bijna was afgesloten. Allert de Haan kroop slim achter de verdediging langs en zag zijn voorzet door Stefan Bultena tot doelpunt gepromoveerd worden: 0-1. Jasper Wiersum had niet veel later ook wat leuks in gedachten. Het uitgestoken been raakte weliswaar de bal, maar ook nu stond Hidde Boer een doelpunt in de weg. Araya kopte niet veel later vallend over het domein van de Sauwerder goalie.

Het waren al heel vroeg de laatste stuiptrekkingen van FC LEO. Het sierde de ploeg dat men bleef knokken, maar veel zou het niet opleveren. De als slot op de deur geposteerde Stan Buikema probeerde tien minuten voor de pauze zijn eigen doelman Marco Wichers te verrassen met een soort van terugspeelbal. De doelman kwam met de schrik vrij en de thuisclub dus ook. Het zou uitstel van executie blijken te zijn.

Na de doelwisseling bepaalde SIOS het wedstrijdbeeld nog wat nadrukkelijker en de marge zou dan ook verdubbeld worden. In de voorbereiding op de goal ging aanvoerder Stan Buikema de fout in. Hij verloor een duel op het middenveld, dacht aan een overtreding, maar zag dat scheidsrechter Vegter liet doorspelen. Aan de linkerkant werd Stefan Bultena de gelegenheid geboden om een voorzet af te leveren die door Rohan Dijk langs de kansloze Wichers en tegen het nylon werd gegleden: 0-2.

Even daarvoor had FC LEO Bo Tukker al verloren. De man die een week eerder twee keer had gescoord, werd vervangen door Remco van der Klei. Ook Reinier Alberts verliet het strijdtoneel en maakte plaats voor Joppie Gerrits. Stefan Bultena dolde tussen de beide wissels in een aantal tegenstanders, maar wist zijn actie niet met een doelpunt te bekronen. Na driekwart wedstrijd haalde trainer Henk Alssema de van Eenrum teruggekeerde Lammert Brinkhuizen naar de kant. Een welverdiend applaus viel de waardevolle kracht ten deel.

Naarmate het eindsignaal dichterbij kwam, werd duidelijk dat FC LEO het hoofd allang in de schoot had geworpen. Aanvallend was het te onmachtig wat de thuisclub had laten zien en verdedigend mankeerde er ook wel het een en ander aan. Dat het uiteindelijk nog 0-3 zou worden, was niet meer dan een logisch vervolg van de te statisch opererende defensie. Binnen de laatste linie mocht Stefan Bultena kappen en draaien zoveel hij wilde en was de uithaal die volgde goed geplaatst.

Invaller Jochem Kasper had het feestje nog mooier kunnen maken. Hij stond koud in het veld toen Gijs Huinder hem op maat bediende, maar een mooi slotakkoord kwam er niet. De zege was hoe dan ook verdiend, al vond Erwin Molog naderhand dat deze te hoog was uitgevallen. ‘Ik had 1-2 een betere uitslag gevonden. Onze jongens hebben gestreden voor wat ze waard waren, kregen ook kansen, maar we misten een stuk scherpte in de afwerking. Als een van die kansen er wel in was gegaan, was het een hele andere wedstrijd geworden.’

Collega Henk Alssema was van mening dat de uitslag ook wel hoger had kunnen uitvallen. Die keeper van FC LEO heeft er een paar knappe ballen uitgehaald. Als we nog twee doelpunten hadden gemaakt, had niemand iets kunnen zeggen. In het begin waren ze wel even dreigend, maar daarna hebben wij het wedstrijdbeeld bepaald.’

* FC LEO – SIOS 0-3 (0-1). Stefan Bultena 0-1; Rohan Dijk 0-2; Stefan Bultena 0-3.

No Replies to "SIOS maatje te groot voor gehavend FC LEO"