Holwierde zet tandeloos Omlandia opzij

Holwierde heeft zich knap hersteld van de dreun die het vorige week kreeg te verwerken. In Ten Boer werd betrekkelijk eenvoudig met 1-4 van een zwak en bij tijd en wijle ongeïnspireerd en onzeker spelend Omlandia gewonnen.

Het was al weer negen jaar geleden dat Omlandia en Holwierde in competitieverband de degens met elkaar kruisten. In 2010 stonden beide ploegen in de eerste klasse. Holwiuerde eindigde dat seizoen keurig op de vierde plaats, Omlandia werd naar de tweede klasse terugverwezen. In Ten Boer won de ploeg van toenmalig trainer Dick van Streun met 1-2 dankzij treffers van Andy Pawirosastro en Cuneyt Karakaya. Namens de witblauwen was Martin Oudman trefzeker.

De kaarten liggen vandaag de dag wel wat anders. Omlandia werd uit de tweede klasse gewipt, terwijl Holwierde via de vijfde klasse de weg omhoog wist te vinden en nu voor het tweede seizoen in de derde klasse uit komt. Het was in ieder geval een weerzien van twee oude bekenden. Omlandia-trainer Jan Jaap Zijlstra voetbalde ooit samen met Eddy Tuik in Appingedam.

Beide coaches waren zich goed bewust van de druk die op de schouders van de burentwist lag. Ze wisten deksels goed dat er nog wat gerepareerd moest worden na de gevoelige nederlagen (4-0 en 9-0) die de clubs vorige week om de oren hadden gekregen. Dat zouden ze in ieder geval met gehavende teams moeten doen.

Bij Omlandia ontbrak een zestal spelers. Geblesseerd, een weekendje weg en geen oppas kunnen krijgen. Zijlstra wilde er naderhand niet veel over kwijt, maar moet zich op de bank hebben zitten verbijten. De coach moest er maar mee dealen en zag zich voor een flinke opgave geplaatst. Het was eigenlijk schrijnend dat hij meerdere spelers in de dugout had zitten die er al een halve of een hele wedstrijd op hadden zitten en, als de nood aan de man zou komen, nog een keer aan de bak zouden moeten.

Ook aan de zijde van Holwierde was het toveren geblazen en kwam Tuik min of meer met een fantasie-elftal op de proppen. Daar werd in de warming-up al een kruis door gezet omdat Peter Wassing te geblesseerd bleek te zijn. Zijn vervanger Matthijs Koster hield het een kwartier vol. Toen raakte ook hij geblesseerd en moest de eveneens niet fitte Robbie ten Hove zijn opwachting maken. En weer werd er met de pionnen geschoven.

De vele wisselingen kwamen de rust in het spel niet ten goede, al gold dat met name voor de gastheren. Omlandia bakte er helemaal niets van. Het stond te ver van de tegenstander, wist geen duel te winnen en leverde het leer telkens kinderlijk eenvoudig bij een tegenstander in. De manier waarop de eerste treffer van de middag tot stand kwam was wel erg simpel. Thijs Sonneveld mocht een corner nemen. Hij zag iedereen, incluis doelman Arjan Riesebeek onder de bal doorlopen en het speeltuig vervolgens bij de tweede paal binnenvallen: 0-1.

Op dat moment waren er nog maar vijf minuten gespeeld en leek de thuisclub een moeilijke middag tegemoet te gaan. Omdat Holwierde na de treffer wel feller in de duels was, maar geen echte kansen kreeg en Omlandia al helemaal niet in de buurt van keeper Wouter Kingma wist te komen, leek de eerste helft vrij geruisloos naar het einde te kruipen.

Even was er echter een opleving toen Omlandia zowaar voor wat onrust in de Holwierder defensie wist te zorgen. Dat duurde niet lang, want aan de andere kant was het behoorlijk drukker. In de 45e minuut mocht Bram Geurtsen namens Holwierde de bal vanaf de achterlijn voor het doel van keeper Arjan Riesebeek trekken, wist Jurrely Torbed zich even geen raad met het speeltuig, maar bewees Thijs Sonneveld zijn waarde voor het team door de tweede van de middag binnen te schieten: 0-2. Daarvoor had de door Ten Hove weggestuurde Torbed ook al kunnen scoren. Arjan Riesebeek kreeg zijn vingers echter voldoende tegen de bal om de inzet tot corner te kunnen verwerken.

Oefenmeester Zijlstra besloot in de pauze een dubbele wissel toe te passen. Wester de Roo en Ruben Meier moesten het veld ruimen voor Dennis van Dijk en Max Hofstra. Even leek Omlandia moed te putten uit het feit dat men al snel dichterbij wist te komen. Een vrije trap van Bodhi Prenger werd koppend door Kevin Potgieter tot doelpunt gepromoveerd: 1-2. De opleving was van korte duur.

Na tien minuten was de orde weer hersteld en bleek Holwierde een stuk gevaarlijker te zijn. Jurrely Torbed en Robbie ten Hove lieten hun tegenstanders meer dan eens de hielen zien. Een van de meest opvallende feiten was wel dat Jurrely Torbed, met de bal aan de voet, het veld van links naar rechts ongehinderd mocht oversteken om vervolgens een crosspass richting de geheel vrij staande Robbie ten Hove te versturen. De jongeling probeerde met een bekeken lob de Ten Boerster goalie te verschalken, maar zag zijn inzet bovenop de lat vallen.

Een derde treffer van Holwierde lag dan ook meer in de lijn der verwachtingen dan de gelijkmaker van Omlandia. De gastheren sloegen flink aan het modderen en toen Robbie ten Hove met buitenkant voet voor 1-3 wist te zorgen, was de wedstrijd definitief gespeeld. De invaller mocht korte tijd later weer op de bank plaatsnemen en zijn positie in het veld door Jeanclar Torbed laten opvullen.

Het was een andere invaller die nog wat extra zout in de Ten Boerster wond strooide. Thijs Stoppels, in het veld gekomen voor Peter van Hunnik maakte dankbaar gebruik van een actie van Mike Kraan. Die draaide op rechts simpel bij zijn tegenstander weg, zette het op een lopen en schoof de bal door het hart van de Ten Boerster defensie in de voeten van Stoppels. Arjan Riesebeek werd opnieuw gepasseerd: 1-4. Dat zou ook de eindstand worden en dus had Holwierde prima zaken gedaan. Bij Omlandia zal men zich, na het Oktoberfest in de kantine, nog wel eens achter de oren hebben gekrabd hoe het kon dat men zich zo gemakkelijk aan de kant had laten zetten.

* Omlandia – Holwierde 1-4 (0-2). Thijs Sonneveld 0-1; Thijs Sonneveld 0-2; Kevin Potgieter; Robbie ten Hove 1-3; Thijs Stoppels 1-4.

No Replies to "Holwierde zet tandeloos Omlandia opzij"