‘Van ZEC moet men geen wonderen verwachten’

Als wedstrijd van de week hebben we gekozen voor de tweestrijd tussen ZEC en De Fivel. Er zijn al heel wat jaren overheen gegaan dat beide ploegen elkaar in competitieverband tegen het lijf zijn gelopen. We zijn in het archief gedoken en hebben de draad opgepakt in het seizoen 1997/1998. Het jaar waarin Noordwolde kampioen werd, eindigde De Fivel als tweede en waren de Zandeweersters op de tiende plek terug te vinden.

Een jaar later ging het met De Fivel ietsje minder. De Riepsters kwamen niet verder dan de vijfde plaats, al bedroeg het verschil met nummer twee Corenos dan ook maar twee punten. ZEC kende een beroerd seizoen. De groenwitten konden dat voetbaljaar maar twee punten op hun conto bijschrijven.

Het duurde vervolgens tot het seizoen 2009/2010 alvorens beide teams opnieuw ‘botsten.’ De Fivel finishte als tweede, ZEC als elfde. De onderlinge confrontaties waren doelpuntrijke, maar ook kleurrijke ontmoetingen. In Zandeweer wist De Fivel met 0-4 te winnen dankzij treffers van Geert van der Veen, Marko van der Ploeg, Thomas van der Veen en Danny Luursen. ZEC eindigde dat duel destijds met negen man vanwege twee rode kaarten. Op eigen veld had De Fivel eerder dat seizoen al met 4-1 weten te winnen. Geert van der Veen, Danny Luursen, James Boersema en Wouter de Vroome scoorden voor de Riepsters en Ronny Bakker deed dat voor ZEC.

De jaren daarna verbleef De Fivel in de 4e en zelfs twee seizoenen in de 3e Klasse en probeerde ZEC in de 5e Klasse de voetbalvoeten droog te houden. Na de degradatie van De Fivel van het afgelopen seizoen, zit er dus een nieuwe tweestrijd aan te komen. De kaarten liggen nu echter wel wat anders.

ZEC heeft er veel aan gedaan om zich dit seizoen te versterken. De geslepen Ronny Bakker, Jacco Knol en Pascal Koolhof, om er maar eens een paar te noemen, lopen er al wat jaren rond. Van buurman Noordpool UFC, dat Martijs Delker aan SV De Heracliden verloor, kwamen wat spelers over die in Uithuizen geen toekomst meer voor zichzelf zagen weggelegd. En wat is er dan mooier om meteen het openingsduel tegen die ploeg te moeten spelen. De voormalige Noordpool-spelers Gijs Balkema en Vincent Zijlstra troffen het nylon tijdens de competitie-ouverture. Omdat Mark Bos (2) en Rick Bos dat aan de andere kant deden, ging de winst naar de Uithuizers. In de navolgende wedstrijden moest ZEC buigen voor Ezinge (2-0) en Oosterparkers (1-5). Afgelopen zaterdag was er een punt toen Stedum op 2-2 werd gehouden.

De Fivel wil het verloren gegane terrein zo snel mogelijk terugwinnen en begon met een 5-0 zege op Oosterparkers. Daarna volgde een 3-1 nederlaag tegen het Groninger Boys van ‘Frikadellen’ Freddy de Grooth en ging Ezinge op eigen veld ietwat ongelukkig met 1-2 onderuit. Zaterdag volgde een eclatante overwinning (6-1) op Potetos en dat maakt dat de ploeg van trainer Nik Poortinga momenteel de vierde plaats op de ranglijst bezet. Een stuk beter dan de elfde positie die ZEC inneemt.

Het seizoen is echter jong en het valt moeilijk te voorspellen hoe de vlag er na de jaarwisseling voor staat. Nik Poortinga zegt daarover: ‘ We scoren tegen Oosterparkers eigenlijk te weinig en van Groninger Boys mag je verliezen. Dat is geen schande. Toch vond ik ons tijdens dat duel wel sterk spelen. Ons enige manco was dat wij moeilijk in hun zestien kamen en als het bij hen wel lukte, was het ook meteen raak. Ik blijf zeggen dat De Fivel niet in de vijfde klasse thuis hoort. Maar goed, we hebben er mee te maken en dus moeten we zorgen dat we zo snel mogelijk weer omhoog komen. Als het niet via een kampioenschap is, dan maar via de nacompetitie.’

Over het tweegevecht met de groenwitten zegt de oefenmeester: ‘Puur cijfermatig gesproken zouden we van ZEC moeten winnen, maar er kunnen allerlei factoren zijn waardoor dat niet lukt. Daar komt nog bij dat er behoorlijk wat nieuwe jongens naar Zandeweer zijn gegaan. Het zal geen simpel optelsommetje worden. Ondanks dat gaan we voor niets minder dan de overwinning.’

Zijn collega Bert van der Meer is van mening dat er dit seizoen geen wonderen van ZEC moeten worden verwacht. Hij is weliswaar blij met de aanwinsten, maar kan er nog niet volop gebruik van maken vanwege blessureleed. ‘ZEC zat enkele jaren geleden ver onder de nullijn. Langzaam maar zeker krabbelen we weer op. Er is veel in geïnvesteerd om de club weer op een positieve manier te verkopen. Dat jongens het nu ook weer interessant vinden om in Zandeweer te spelen doet ons deugd, maar het zal tijd kosten om alles in balans te krijgen.’

Over het duel tegen De Fivel zegt Van der Meer: Normaliter wordt dat voor ons een hele moeilijke pot. We hebben nog niet een keer kunnen spelen zoals ons voor ogen staat. Natuurlijk wil ik graag winnen, maar we zijn realistisch genoeg om te weten dat het niet eenvoudig is om De Fivel te verslaan. Die jongens zijn verder in hun ontwikkeling. Het is een team met veel wilskracht en strijd en ze zijn mentaal sterker. Voor ZEC zal het een mooie testcase worden. We voetballen over het algemeen wat beter tegen sterkere tegenstanders. Maar hoe het uiteindelijk ook afloopt, we willen na het laatste fluitsignaal kunnen zeggen dat we het maximale er uit hebben weten te halen.’

No Replies to "'Van ZEC moet men geen wonderen verwachten'"