Uithuizer karter Kevin Lantinga tweede op NK

De 12-jarige Kevin Lantinga uit Uithuizen heeft het NK karten 4takt met een meer dan eervolle tweede plaats afgesloten. Lantinga, die dit jaar zijn tweede seizoen draaide, kan terugkijken op een succesvol jaar.

De eerste wedstrijd vond plaats in Lelystad. Een baan die voor de jeugdige Noord-Groninger wel bekend was, want in 2016 wist hij hier de kartschool met succes af te ronden. Het weer was verschrikkelijk slecht dat weekend. Na heel veel regen, wind en zelfs een windhoos, werd de kwalificatie van zaterdag naar de zondag verplaatst. Het weer was ook toen dramatisch, maar Lantinga vond dit niet erg. Rijden in de regen vindt hij wel prettig. Dit bleek ook tijdens de kwalificatie en de wedstrijden, want de jongeling wist het regenachtige weekend in Lelystad met een eerste plek af te sluiten.

De tweede wedstrijd was in Berghem. Het weekend daar was, in tegenstelling tot Lelystad, een zonovergoten weekend. De top vier was erg aan elkaar gewaagd en reden alle rondjes nek aan nek. Tot aan de laatste race was het spannend. Toch was het weer Lantimga die de dag als winnaar wist af te sluiten.

De derde wedstijd was een ‘thuiswedstrijd’ voor de Uithuizer, want deze keer werd er in Assen gereden. Na een aantal goede trainingen kwam hij op zaterdag niet aan de goede tijden. Ondanks dat, zette Lantinga in de kwalificatie de vierde tijd neer, iets waar hij tevreden mee was. Toch was het niet zijn beste weekend en werd hij er in de laatste race ook nog eens afgeduwd. De wedstrijd werd afgesloten met een teleurstellende zesde plek.

Voor de vierde wedstrijd moest er een eindje worden gereden, want die vond plaats in Venray. Een baan die Lantinga een jaar eerder wel mooi vond om te rijden. Men vertrok dan ook vol goede moed.

Op zaterdag stond Lantinga ziek op. De voortekenen waren wat dat betreft niet gunstig. Ondanks dat deed hij zijn uiterste best. Ook op zondag was hij nog steeds niet fit, maar wel een stuk beter dan zaterdag. Toch was aan zijn rijden te zien dat hij niet fit was. Dat hij het weekend met een derde plaats kon afsluiten, was een behoorlijke meevaller.

De vijfde wedstrijd was in Strijen in Zuid Holland. Het was niet de meest favoriete baan van Lantiga. De eerste plaats in het algemeen klassement was hij kwijt geraakt na een aantal slechte klasseringen. Ondanks dat wist hij toch nog een mooie tweede plaats in de eindklassering te bemachtigen.

Doordat het een erg kleine baan is, werd er in twee groepen gekwalificeerd, de even en de oneven startnummers. Voor Lantimga een niet al te beste kwalificatie en hij moest de wedstrijd dan ook als zevende beginnen. Op Strijen kun je moeilijk inhalen en na de eerste race was hij nog steeds zevende.

De twee races daarna wist hij met een derde plek af te sluiten. Hij kwam een punt te kort voor een podiumplaats, maar was toch blij met de vierde plaats. De laatste wedstrijd werd in Eindhoven verreden. Lantinga had veel getraind op deze baan. Het verschil, inclusief schrapresultaat, tussen de eerste en tweede plaats in het algemeen klassement bedroeg slechts drie punten en het beloofde dus een spannend weekend te worden.

De trainingen op zaterdag verliepen goed en het team rondom Lantinga en de coureur zelf, waren klaar voor de kwalificatie op zondag. Zondagochtend regende het in Eindhoven, maar vlak voor de kwalificatie begon de baan op te drogen. De keuze in banden was wisselend, sommige reden op slicks en anderen op regenbanden. Het team Lantinga had voor de regenband gekozen, echter met een verkeerde bandenspanning. Hij wam daardoor niet verder dan de negende plaats.

De eerste race was een inhaalslag voor Lantinga. Hij reed van de negende naar de vijfde plaats. De tweede race kreeg de top drie benzine van de organisatie, omdat er een vermoeden was dat er met de benzine was gesjoemeld. Het was ineens een erg spannende race. Iets wat er vanaf Assen niet meer was gezien. De top vijf reed nek aan nek en dat was prachtig om te zien. Lantinga wist uiteindelijk naar een tweede plaats te rijden. Nu stond hij in het algemeen klassement op gelijke hoogte met de nummer een.

Die vond het kennelijk nodig om protest tegen Lantinga in te dienen. Dit leverde een erg rare en vervelende situatie op. Door de wedstrijdcommissarissen werd op het laatste moment nog besloten dat Lantinga een plek terug moest. Als gevolg daarvan startte hij in de derde race ook als derde. Voor zowel Lantinga als zijn familie was dit een nare situatie. Iets waar men achteraf tegen in protest had moeten gaan, maar daar was het te laat voor. Lantinga begon de laatste race volledig afgeleid en eindigde uiteindelijk als vijfde.

In het totaalklassement kwam hij twee punten te kort om Nederlands kampioen te worden. ‘Twee punten die ons in feite zijn afgenomen door de KNAF, verkeerde benzine en een zeurende ouder’, aldus het team Lantinga. Op 30 november vindt in Venray de huldiging plaats van zowel het NK 2takt als het NK 4takt. Lantinga zal dan met gepaste trots zijn beker voor de tweede plaats in ontvangst nemen (foto: kartphoto.com).

No Replies to "Uithuizer karter Kevin Lantinga tweede op NK"