Overzicht amateurvoetbal

Het overzicht beginnen we voor de verandering een keer helemaal onderaan. In de 5e Klasse D van het zaterdagvoetbal. Daar voltrok zich een klein mirakel. Het nog puntloze Siddeburen klopte op eigen veld namelijk Muntendam met 4-2 dankzij treffers van Jan-Willem Renken, Max Bulthuis (2) en Eduard Zuur.

Volgens de begeleiding van de Siddebuursters staat er met name tijdens uitwedstrijden veel spanning op de ploeg en zou het ook zo maar eens kunnen zijn dat de terugkeer in de standaardklasse voor extra druk binnen de gelederen zorgt. We zullen het er maar op houden dat het gewenningsproces zoetjesaan gestalte krijgt en dat de zege op de Muntendammers misschien wel de opmaat is naar meer moois. Komend weekeinde speelt Siddeburen in en tegen Haren, dat nog altijd op het eerste wedstrijdpunt zit te wachten. Als het aan Siddeburen ligt zal dat na zaterdag nog steeds zo zijn.

En dan weer terug naar de top van het amateurvoetbal waarin vertegenwoordigers uit de regio actief zijn. Om te beginnen kijken we even terug naar het duel dat koploper Winsum in de 1e Klasse E speelde tegen Blauw Wit ’34. Rogier Krohne (strafschop) en Wouter Bloem schoten het team van trainer Bert Vos tot twee keer toe op voorsprong, maar dat bleek niet voldoende te zijn. De gastheren zegevierden uiteindelijk met 3-2 en de nasmaak was bitter aan Winsumer zijde omdat het verlies onnodig was geweest.

Een trapje lager (2J) deed NEC Delfzijl prima zaken door op eigen terrein met 4-1 van Drenthina te winnen. Namens de thuisclub waren Dion Zimmerman (2), Elsin Yilmaz en Erwin Noordhoff trefzeker. Een smetje op de wedstrijd was de blessure van Drenthina-speler Lars van Manen. Hij kwam vrij ongelukkig op de grond terecht nadat hij en doelman Bas Westerhuis beiden voor de bal wilden gaan. Omdat er in eerste instantie niet goed ingeschat kon worden wat er met hem aan de hand was, werd er een ambulance naar het sportpark Centrum gedirigeerd, waarna de pechvogel werd afgevoerd.

Daags na het voorval laat voorzitter Willem Jan Alders weten dat het naar omstandigheden redelijk gaat met Van Manen, maar dat is volgens hem grotendeels te danken aan de goed werkende pijnstillers. ‘Wat hij precies heeft, is nog maar de vraag. We hopen dat het niet meer is dan een verrekking van spieren in zijn schouder, maar zekerheid is daar nu nog niet over te geven. Het kan ook zo maar zijn dat er wat gescheurd is.’ De verwachting is dat Van Manen minstens een week of zes uit de roulatie is.

In dezelfde klasse kreeg SV Bedum een 3-0 nederlaag te slikken op bezoek bij Gorecht. Door de nederlaag is het team van trainer Remy van der Wal naar de twaalfde plaats op de ranglijst gezakt. Het beeld kan zaterdag zomaar weer veranderd zijn, dan komt namelijk Wolvega op bezoek. De Friezen hebben twee punten meer verzameld dan de paarshemden, dus een Bedumer overwinning laat de wereld er alweer een stuk vrolijker uit zien.

In 3C verloor Omlandia met 5-3 van thuisclub SC Stadspark. Remco Bolhuis vierde zijn rentree op de amateurvelden met de openingstreffer (0-1), maar een benutte strafschop bracht de ploegen weer in evenwicht. Vervolgens was het Lars Renkema die zijn eerste van het seizoen liet noteren en de Ten Boersters andermaal aan de leiding wist te brengen: 1-2. Toen Remco Bolhuis na de doelwisseling zijn tweede (1-3) had gescoord, leek er zowaar wat moois te gaan gebeuren. Het ging daarna echter helemaal mis. Na een uur spelen stond het 2-3 maar in de resterende tijd presteerde SC Stadspark het om nog drie keer te scoren en dus viste Omlandia andermaal achter het net.

Hoe je het doet is niet zo belangrijk, als je het maar doet. En van Holwierde kun je zeggen wat je wilt, de ploeg van trainer Eddy Tuik doet het niet slecht. Hoewel een balans opmaken in dat stadium van de competitie nog erg vroeg is, mag men rustig stellen dat de huidige vierde plaats op de ranglijst niet verkeerd is. Dan is de megadreun (9-0) in het duel met Velocitas al snel weer vergeten. Zaterdag werd alweer de derde zege op rij geboekt. Thuisclub Aduard 2000 kreeg met 1-2 klop door treffers van Peter Bouwsema en Robbie ten Hove. Namens de gastheren scoorde Guido Weening.

Minder goed verging het SC Loppersum. Vorige week nam Grijpskerk (1-4) de punten mee naar huis, nu stak Be Quick (2-0) de winst op zak en blijft daarmee de ongeslagen koploper in 3C. De Lopsters vinden zichzelf terug op de zesde plaats. Het gat met Be Quick bedraagt inmiddels zes punten. Ook Noordwolde moest het hoofd buigen. De geelzwarten verloren met 2-0 van Grijpskerk.

Het Sauwerder SIOS herstelde zich prima van de 8-1 nederlaag die het een week eerder door Niekerk kreeg toegediend. Op eigen veld werd met 4-2 van SV De Heracliden gewonnen. Stefan Bultena (2), Dennis Berghuis en Rohan Dijk scoorden voor de gastheren. Het leek er aanvankelijk niet op dat SIOS een succes zou boeken, want Frank de Boer en Martijs Delker hadden de Meisters naar een 0-2 voorsprong geschoten. SIOS herpakte zich echter knap en boog via een 2-2 ruststand de wedstrijd uiteindelijk in eigen voordeel om. DVC Appingedam moest het van ver halen, maar wist een 1-2 overwinning mee te nemen uit Baflo. De roodzwarten scoorden nog wel middels Mark van Zanten, maar Eddy Silva en Roy de Groot bogen het duel in Damster voordeel om.

Het was Middelstum bijna gelukt om de onaantastbaar lijkende koploper Mamio het eerste puntverlies te bezorgen. Nadat de gasten vlak voor rust op 0-1 waren gekomen, kreeg Middelstum de mogelijkheid om de achterstand weg te poetsen. De doorgebroken Xander Anema werd tegen het gras gekwakt. Waar iedereen een rode kaart en een strafschop had verwacht, werd het geel en een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Anema besloot de vrije trap zelf te nemen, maar zag zijn inzet op de lat uiteen spatten. De teleurstelling maakte na de hervatting al snel plaats voor vreugde. Nadat Youran Mus zijn team op de been had weten te houden, ging Robert Bos gestrekt. Nu kwam de bal wel op de stip te liggen en Kristian Boelema liet zich dat presentje niet afpakken: 1-1. Het team van coach Frank Konneman was tien minuten van een gelijkspel verwijderd, maar bleef toch met lege handen achter nadat een verloren kopduel in het eigen strafschopgebied de aanzet vormde tot de 1-2. Mamio was nadrukkelijk ontsnapt, Middelstum had op basis van de inzet een punt verdiend.

Het Garmerwolder GEO moest het op eigen veld afleggen tegen de buren uit Groningen. SV Lycurgus nam een 1-3 zege mee naar huis. Namens de gastheren scoorde Ferry Stollenga de eretreffer. Een volwassener spelend Amicitia VMC nam de punten mee uit Leens. Het duel tegen FC LEO werd met een 2-4 eindstand afgesloten. Stan Buikema en Jasper Wiersum waren de Leenster prijsschutters.

In 5D werd met argusogen naar het veld van ZEC in Zandeweer gekeken. Zou de derby tegen De Fivel wel of niet kunnen plaatsvinden. Afgaande op de hoeveelheden water die op de omliggende landerijen lagen, werd het ergst gevreesd. Die vrees werd dan ook bewaarheid, want halverwege de morgen besloot de consul een streep door het duel te trekken. Stedum ging op bezoek bij DIO Groningen en trok daar met 4-2 aan het kortste eind. Dat gold in dubbel opzicht voor DIO-speler Tom Overbeek en Stedumer Yannick van den Berg, die beiden rood kregen. Jacco Santing en Jasper Tillema zorgden voor de Stedumer doelpunten.

Emiel Kruger (2) en Robbert Veldman waren trefzeker voor het Ten Poster SV TEO, dat aan de uitwedstrijd tegen Potetos een punt (3-3) wist over te houden. Noordpool UFC zat weer eens aan de verkeerde kant van de score. Het bezoekende VVK klopte de gastheren met 0-6. In drie opeenvolgende wedstrijden hebben de Uithuizers al veertien tegentreffers moeten slikken. De enige overwinning die men tot nu toe wist te boeken kwam in de seizoen ouverture tegen ZEC (2-3) tot stand. Ezinge tenslotte kreeg het Groninger Boys van Freddy de Grooth op bezoek. De man die jacht maakt op zijn vijfhonderdste doelpunt bleef in Feerwerd droog staan. Zijn team speelde moeizaam. De Grooth gaf wel de assist waaruit Marc Hofmann de winnende voor de Boys wist te scoren. Namens Ezinge trof Wiebe Leistra het nylon. Het duel zou in 1-2 eindigen omdat ook Maikel Hoiting namens de Stadjers al trefzeker was geweest.

Koploper SC Scheemda moest in 5E even flink aan de bak in het laatste kwart van het thuisduel tegen Damacota. In het rommelige duel was het Rodney Meijer die de score namens de gasten wist te openen (0-1) en toen Ayolt ten Have diep in de tweede helft van het veld werd gestuurd, leek het eerste puntverlies voor de Scheemders aanstaande. Danny Blaauw poetste de achterstand weg en vervolgens werd invaller Jorden Roos tot man van de wedstrijd gekroond nadat hij in de ultieme slotfase SC Scheemda de winst wist te bezorgen: 2-1. Wagenborger Boys verloor in deze klasse met 2-0 van Blauw Geel ’15 en het Oostwolder VVS maakte gehakt (5-0) van Haren. Namens de gastheren scoorden Sven Heikens (2), Jeroen Brul, Mischa van Lang en Gerjan Drenth.

De tegenstander niet zien scoren en een wedstrijd toch verliezen. Het overkwam de zondagvoetballers van Siddeburen. Tot twee keer toe werd in de thuiswedstrijd tegen Actief de eigen doelman gepasseerd. De gastheren mikten ook nog een keer in het goeie doel (Jelle van der Geest) en dat leverde uiteindelijk een 1-2 nederlaag op.

Eenrum had in 4C meer moeten overhouden aan de uitwedstrijd tegen Amicitia VMC dan de 3-2 nederlaag die aan het einde van de rit op het wedstrijdformulier kwam te staan. De roodbaadjes sprongen, vooral na de doelwisseling, te slordig met de geboden mogelijkheden om. Quincy Dijkstra was wel twee keer trefzeker voor de ploeg uit het Marnegebied. Dat Farmsum het in deze klasse niet gemakkelijk zou krijgen was op voorhand wel duidelijk. Zondag ging het op eigen veld mis tegen VVK, dat de drie punten mee naar huis wist te nemen: 0-2.

En dan is er nog de 5e Klasse D, waarin Oldambtster Boys met 2-0 van Drieborg verloor en Woltersum een 2-2 gelijkspel boekte in de thuiswedstrijd tegen THOS. Namens de witzwarten scoorden Marco van Dijk en Michael de Vries. Usquert zegevierde op eigen terrein in de tweestrijd met Froombosch. De gasten werden met een 2-1 nederlaag op zak terug naar huis gestuurd. De scorende Usquerders waren Sjaak Wierenga en Lenny Lanzilli.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"