Wagenborger Boys steelt winst in Siddeburen

De zaterdagvoetballers van Siddeburen hebben na een bizarre wedstrijd tegen buurman Wagenborger Boys drie kostbare punten laten liggen. De gasten speelden een half uur lang met tien man, maar wisten op miraculeuze wijze een 1-2 overwinning over de streep te trekken.

Voor beide teams was een overwinning hard nodig. Tot aan de aftrap op sportpark Ewensborg hadden de kemphanen uit de 5e Klasse E nog maar vier punten weten te verzamelen. En omdat een derby altijd iets extra’s met zich meebrengt, waren de verwachtingen toch wel redelijk hooggespannen.

Siddeburen begon beter aan het duel. Het team van coach Siem Bijman wist de bal gemakkelijker rond te spelen, was beter in de passing en liet Wagenborger Boys geen mogelijkheid om aan aanvallende avonturen te denken. De gasten hadden de grootste moeite om, eenmaal in balbezit, het leer bij een medespeler te krijgen en stond positioneel helemaal verkeerd.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat de gastheren de ene na de andere kans kregen om de score te openen, maar telkens verzuimden om die te verzilveren. Eduard Zuur, Egbert Bosma en Max Bulthuis lieten na om de aanvankelijk nerveus keepende Thijs de Vries het nakijken te geven. De goalie speelde binnen vijf minuten een hoofdrol bij de eerste grote uitbraak van Siddeburen. Eduard Zuur werd de diepte in gestuurd en leek op weg naar de openingstreffer. Hij vond het been van de Wagenborgeer doelman echter op zijn pad en ging tegen het gras.

Scheidsrechter Arnold Molema uit Veendam wees gedecideerd naar de strafschopstip en hield De Vries een gele kaart onder de neus, waar menigeen een rode prent had willen zien. Bart Kuipers besloot de strafschop te nemen, maar zag zijn inzet door de goalie gekeerd worden. Een tegenvaller voor Siddeburen, dat echter onverdroten door ging met het scheppen van kansen om ze vervolgens net zo gemakkelijk te verprutsen.

Er bestaat nog altijd die oude voetbalwet dat de tegenstander wel scoort als je het zelf niet doet. Ook nu was dat het geval. Na een dik half uur wist Wagenborger Boys eindelijk een fatsoenlijke aanval op de grasmat te leggen. Die stierf in schoonheid, maar leverde nog wel een vrije trap op. De aanloop was van Jaap Enderlé. Hij besloot echter een soort van hakballetje te geven op Erik Kort, die het leer langs de Siddebuurster muur en doelman Jordy Hovingh wist te jagen: 0-1. Een voorsprong die zwaar tegen de veldverhouding in was, maar het zijn wel de doelpunten die tellen.

Enkele minuten later had Arjan Renken namens de thuisclub moeten scoren nadat Eduard Zuur de bal vanaf rechts voor het Wagenborger doel had geplaatst. Renken zal wat leuks in gedachten hebben gehad, maar maakte van zijn inzet niet meer dan een nieuwe voorzet die door iedereen werd gemist.

Vlak voor rust viel dan toch de meer dan verdiende gelijkmaker. De bal werd voor de zoveelste keer in het strafschopgebied van Wagenborger Boys gepompt en vervolgens maar half weggewerkt door Fokko Sebens. Het speeltuig viel zomaar voor de voeten van Vincent Jonkman, die de bal tegen het nylon joeg: 1-1.

De verwachting was dat Siddeburen na de thee wel zou doordrukken. Merkwaardig genoeg waren het echter de Boys die beter in de wedstrijd kwamen te zitten. Nu liep het ineens wel naar behoren en ontstond er ook meer dreiging. De gasten leken hu eigen glazen echter in te gooien toen doelpuntenmaker Erik Kort met zijn tweede geel van het veld werd gestuurd. Hij was van mening dat een sliding van Vincent Jonkman iets meer was dan een poging om de bal te spelen en wilde verhaal halen bij de onpartijdige. Die was daar niet van gediend en dus moesten de bezoekers nog een half uur met tien man verder.

Een ingreep vanaf de zijkant kon niet uitblijven. Dylan Kaasjager werd als extra verdediger in de Wagenborger defensie gezet en Bart Hiemstra werd daarbij geslachtofferd. Wagenborger Boys kwam zwaar onder druk te staan en zag de ene na de andere aanval op zich af komen. Siddeburen kreeg het echter niet voorelkaar om de bal nogmaals in het doel te deponeren.

En als je het zelf niet doet, heb je over het algemeen ook niet het geluk dat de tegenstander je een handje helpt. Een voorzet van Egbert Bosma werd door verdediger Fokko Sebens keihard op onderkant lat geschoten. De rebound kopte hij daarna rustig in de handen van zijn doelman.

Niet veel later vloog de bal vanaf rechts opnieuw voor het Wagenborger doel. De poging van Bosma verdween via de vingers van doelman De Vries en de verste paal het veld weer in. De rebound vloog vanaf de andere kant van het strafschopgebied voorlangs en daarna voorbij aan de verbaasd reagerende Eduard Zuur die niet meer op een voorzet had gerekend. En zo waren er nog wel wat mogelijkheden voor de gastheren om de buit binnen te harken.

Hoe groot was de deceptie toen het uiteindelijk wel raak was, maar dan aan de andere kant van het veld. Het uitverdedigen van Siddeburen ging allesbehalve soepel. De bal werd vanaf rechts richting het doel van de gastheren geschoten en vervolgens met de dikke teen van Johan Lubbers tegen het nylon gemikt: 1-2. Uiteraard was de vreugde groot aan de zijde van de bezoekers, die zich na de treffer uitsluitend tot opruimwerkzaamheden beperkten.

Zuur dacht nog een keer te kunnen profiteren van een verdedigend foutje aan de kant van de gasten, maar in het tweegevecht met doelman De Vries bleef laatstgenoemde baas in eigen doelgebied. Daarmee was de laatste kans op minimaal een punt verkeken voor de thuisclub, die zichzelf schromelijk te kort had gedaan. Bij Wagenborger Boys maalde daar niemand om en dus kon er zelfs bij de uit het veld gestuurde Erik Kort na afloop nog wel een glimlach af.

* Siddeburen – Wagenborger Boys 1-2 (1-1). Erik Kort 0-1; Vincent Jonkman 1-1; Johan Lubbers 1-2.

No Replies to "Wagenborger Boys steelt winst in Siddeburen"