SV Bedum en NEC Delfzijl houden elkaar in evenwicht

Thuisclub SV Bedum en he bezoekende NEC Delfzijl hebben aan hun onderlinge treffen ieder een punt overgehouden. Na negentig minuten stond er in het schemerdonker een 1-1 eindstand op het scorebord. De gasten eindigden het treffen met tien man omdat Quirijn Boelens in de 89e minuut rechtstreeks rood kreeg voorgehouden.

In de aanloop naar de confrontatie op het Bedumer kunstgras had trainer Kees Pranger van NEC Delfzijl zich laten ontvallen dat zijn ploeg niet voor een gelijkspel zou komen. Daar was ook geen enkele aanleiding toe, want de Havenkanters hebben voetballend vermogen genoeg in huis om met niet meer dan een punt genoegen te moeten nemen. Daar zou SV Bedum weinig mee opschieten, want een tiende plaats op de ranglijst is niet bepaald florissant te noemen. Voor de tweestrijd met de fusieclub kon oefenmeester Remy van der Wal nog wel wat excuses aanvoeren. Soeratmin Venema en Wilco Stolwijk waren geschorst, terwijl Bart Apotheker op de bank begon en Mark Kruizinga niet eens op het wedstrijdformulier kwam te staan.

Het duel, dat onder leiding stond van scheidsrechter Kevin Moed uit Klazienaveen, begon voor de gastheren voortvarend. NEC Delfzijl was vaker in de eigen zestien te vinden dan men zelf waarschijnlijk had gewild. Er ontstond af en toe dreiging voor de neus van doelman Bas Westerhuis, maar de sluitpost liet zich niet door de Bedumer aanval foppen. Dat was ook niet nodig, want uit een corner van SV Bedum kopte Kris Klasens de bal ongelukkigerwijs langs zijn eigen doelman: 1-0.

Daarvoor hadden Elsin Yilmaz (net naast) en Arjen Klasens (rakelings voorlangs) mogelijkheden gehad om de score open te breken, maar misten ze het fortuin waar ze misschien wel op gerekend hadden. De treffer was het slotstuk van wat je het Bedumer kwartiertje zou kunnen noemen. Kansen waren er wel om de score uit te breiden, de trefzekerheid ontbrak echter bij de voorwaartsen. De spelopvatting van de thuisclub was echter prima en goed voor het zelfvertrouwen van de ploeg die wel een ruggensteuntje kon gebruiken. Al zal het natuurlijk niet de bedoeling van NEC Delfzijl zijn geweest dat zij daar een handje bij zouden helpen. Het cadeautje werd desalniettemin met een brede grijns in ontvangst genomen.

Nu was het afwachten hoe het duel zich verder zou ontwikkelen. Dat bleek al snel, want NEC Delfzijl voetbalde zich steeds beter in de wedstrijd en wist zich ook kansen te scheppen, Daarbij onderscheidden Elsin Yilmaz en Dion Zimmerman zich. Het was Yilmaz die de achterstand wist weg te poetsen. De voorzet vanaf de linkerkant viel voor zijn voeten, de schuiver die hij losliet paste precies tussen paal en de uitgestoken arm van doelman Jos Broekmans door: 1-1.

Na die treffer sloop er een oude kwaal in de gelederen van SV Bedum. Het had er alle schijn van dat de tegentreffer een flinke deuk in het zelfvertrouwen had geschopt, wat steeds vaker werd er achterin en op het middenveld onnodig balverlies geleden of was men slordig in de passing.

Nadat Yilmaz en goede mogelijkheid had laten liggen, leek Zimmerman wel succesvol te zijn. De bal lag al achter Broekmans en een Delfzijlster feestje leek aanstaande, maar de assistent-scheidsrechter had buitenspel geconstateerd en dus konden de slingers weer in de kast. NEC Delfzijl bleef gedurende de resterende tijd in het eerste bedrijf de beter voetballende ploeg, maar kreeg weinig ruimte van SV Bedum om dat ook voldoende te kunnen etaleren.

Meteen na de doelwisseling, toen het erg grauw en regenachtig begon te worden, mocht Samir Ennaciri richting Bedumer doel vertrekken. Hij kwam niet tot succes. Daarna konden de echt grote kansen op de vingers van een hand geteld worden. De ploegen hielden elkaar aardig in evenwicht, al was er in de achterste linie van SV Bedum toch af en toe sprake van wat onrust. Die probeerde Remy van der Wal weg te halen met het inbrengen van Bart Apotheker. Hij kwam Timo Laninga aflossen. Geen verkeerde ingreep, want met Apotheker kwam er inderdaad wat meer rust in het spel van de gastheren.

Twee vrije trappen van NEC-er Nino Tualena werden beide keren bij Dion Zimmerman ingeleverd, maar zijn richtingsgevoel liet hem in het schemerdonker kennelijk in de steek. Het duel wilde in het tweede bedrijf maar niet op gang komen. Dat kwam mede doordat scheidsrechter Moed de touwtjes strak in handen hield en het spel dientengevolge heel vaak stil kwam te liggen. Qua kijkspel viel er in het laatste kwart van het duel niet veel meer te genieten. Even klonk er wat opwinding langs het speelveld toen de bal vanaf links voor het doel van NEC Delfzijl werd getrokken. Goalie Westerhuis wilde de bal naast kijken, maar verkeek zich bijna op de indraaiende voorzet die de kruising op een haar na miste.

En toen was er in de slotminuut toch nog wat consternatie in het verder vrij vlakke duel. Joachim Belga dacht er in de omschakeling tussenuit te kunnen knijpen, maar kreeg met Quirijn Boelens te maken. Zoals dat wel vaker in een duel gaat, werd er wat getrokken en geduwd, waarna beide spelers tegen de grond gingen. Scheidsrechter Moed floot en toonde Boelens de rode kaart.

De vrije trap die overbleef werd door Nigel Bakker in de Delfzijlster muur geschoten. Nog geen minuut later klonk het laatste fluitsignaal van een wedstrijd waarin goed voetbal niet aan de orde was geweest En dus eindigde het duel met het resultaat dat Kees Pranger niet voor ogen stond en SV Bedum misschien wel blij mee was.

Trainer Remy van der Wal was na afloop van mening dat het eerste deel van de wedstrijd voor zijn ploeg was geweest. ‘Nadat NEC Delfzijl langszij as gekomen, zag je bij ons toch weer wat twijfel in de ploeg sluipen. En eerlijk is eerlijk, bij die afgekeurde goal komen we goed weg. Ik kon niet zien of het buitenspel was, daar hebben we assistenten voor. Met de mogelijkheden die er waren hebben we NEC Delfzijl goed weten te bestrijden. Je moet hen geen ruimte geven om te voetballen en meteen goed aanpakken, dan krijgen ze het moeilijk. De voorsprong werd ons uiteraard in de schoot geworpen, maar uiteindelijk ben ik van mening dat het gelijkspel wel op zijn plaats is.’

Die mening kon collega Kees Pranger wel delen. ‘Het was aanvankelijk even zoeken en die eigen goal valt erg ongelukkig, mar daarna hebben we ons er prima onderuit gespeeld. Er kwamen kansen, dan is het jammer dat je een beetje geluk mist. Ik vond dat het duel na de rut aardig in evenwicht was en op basis daarvan kan ik wel met het punt leven.’

Over de rode kaart van Boelens zegt de oefenmeester; ‘Die moet dan wel gegeven zijn omdat hij een doorgebroken speler onderuit heeft gehaald. Vanuit mijn positie was dat slecht te beoordelen, maar kom op zeg. De hele wedstrijd is er vrij weinig aan de hand en dan geef je in de laatste minuut rechtstreeks rood voor een akkefietje waarvan iedereen zegt dat het een duel zoals veel anderen is geweest.

De uitleg van de fluitist was later dat de Delfzijlster zijn opponent een scoringskans had ontnomen omdat Belga zonder overtreding oog in oog met doelman Westerhuis was komen te staan. Bij die redenering zou je gemakkelijk een vraagteken kunnen plaatsen, omdat de bal te ver bij Belga vandaan lag en hij ook niet zonder zonde was. De overtreding van Boelens had volgens de onpartijdige echter zwaarder gewogen en dus was hij het haasje.

* SV Bedum – NEC Delfzijl 1-1 (1-1). Kris Klasens (eigen doel) 1-0; Elsin Yilmaz 1-1. Scheidsrechter Kevin Moed (Klazienaveen). Rode kaart: Quirijn Boelens (NEC Delfzijl). Gele kaart: Nino Tualena (NEC Delfzijl).

No Replies to "SV Bedum en NEC Delfzijl houden elkaar in evenwicht"