Slordig Appingedam klopt jonkies van Middelstum

DVC Appingedam heeft op eigen veld een 2-0 overwinning geboekt op het bezoekende Middelstum. Door de zege behoudt de ploeg van de vertrekkende trainer Erwin Buurmeijer de aansluiting met de top in de 4e Klasse C, al bedraagt de achterstand op koploper Mamio wel vijf punten.

Gemakkelijk ging het allemaal niet op het Wellemansportpark in de stad van de hangende keukens, Middelstum bood namelijk goed partij en was geenszins van partij om het hoger geklasseerde DVC ook maar iets cadeau te doen. Het werd in ieder geval een wedstrijd waarin het Damster voetballend vermogen het moest opnemen tegen de onverzettelijkheid en werklust van de gasten.

Voor de Middelstummers werd het wel weer een keer tijd dat er een overwinning genoteerd zou kunnen worden. Dat was de blauwhemden tot nu toe alleen nog maar gelukt in de openingswedstrijd van het seizoen (2-3) tegen Lycurgus. Puntenwinst werd er daarna alleen nog behaald in de confrontaties met slotlicht OKVC (2-2) en Amicitia VMC (1-1).

DVC Appingedam verloor dit seizoen alleen nog maar van Amicitia VMC (1-0) en morste punten bij SIOS (1-1) en Lycurgus (1-1). Het team van trainer Erwin Buurmeijer wordt dit seizoen minimaal een periodetitel toegedicht. Middelstum heeft hele andere uitgangspunten. Het zal voor handhaving moeten knokken en dat gebeurt momenteel met een sterk verjongde ploeg, die af en toe laat zien dat het, deels door langdurig blessureleed, de ervaring mist om een wedstrijd naar zijn hand te zetten. Daar is momenteel niets aan te doen.

Waar je wel wat aan kunt doen is je eigen gezondheid beschermen. Trainer Frank Konneman van Middelstum kampt met een longontsteking, maar besloot het Damster sportpark toch op te zoeken. Verstandig of niet, het toont wel het karakter van de oefenmeester. De coaching van het team met een gemiddelde leeftijd van net boven de twintig jaar liet hij aan zijn leiders Bart Poortinga en Peter Anema over. Samen met hen zag hij Middelstum ietwat nerveus en onzeker van start gaan, maar wel een beste kans krijgen om de score te openen. Matteo Milkovic stormde op het Damster doel af. In het zicht van de haven strandde de Middelstummer aanvaller echter en kon de net van een griep herstelde doelman Jelmer Kiewiet opgelucht ademhalen.

Waar de bezoekers het nalieten om het spel op de kar te zetten, sloeg DVC Appingedam wel toe. Bram Mulder stond aan de basis van de actie die uitmondde in een prima voorzet en een dito treffer van Ronald Hund: 1-0. Het doelpunt werd later omschreven als een ‘hele goede spitsengoal.’ De ban was daarmee wel gebroken en de verwachting was dat de gastheren wel verder zouden uitlopen. Dat bleek echter niet zo te zijn. Enerzijds hadden de Damsters dat te wijten aan een slordige eindpass, anderzijds was het Middelstum dat zich dapper bleef verzetten. Roy de Groot probeerde de Middelstummer goalie Youran Mus vlak voor rust nog een keer te verschalken. De sluitpost was op zijn hoede en maakte de poging onschadelijk.

Na de thee gingen de DVC-ers op jacht naar een verdubbeling van de voorsprong, maar ook nu werden er vaak verkeerde keuzes gemaakt. Tot aan het strafschopgebied werd er aardig gevoetbald. Daarna was het afgelopen met het voetbalvernuft. Middelstum bleef daardoor in de wedstrijd, maar kreeg weinig mogelijkheden om het de thuisclub erg lastig te maken. De krachten begonnen langzaam maar zeker weg te vloeien bij de bezoekers. Ze probeerden er nog wel een slotoffensief uit te persen. de energie ontbrak echter op het laatst om een van de uitbraken succesvol te laten verlopen. DVC Appingedam kon nog wel een keer juichen toen invaller Eddy Silva in de 89e minuut de marge dan toch wist te verdubbelen en de overwinning daarmee zeker stelde: 2-0.

Na afloop van het duel met DVC vertelde Anema dat Middelstum moet roeien met de riemen die het heeft, puntjes proberen te sprokkelen en hopen dat de tweede helft van het seizoen meer soelaas zal bieden. ‘We kunnen normaliter beschikken over een selectie van achttien spelers. Daar zijn nu nog tien van over, dus kun je wel nagaan dat het wel wat moeite kost om wekelijks een representatief elftal op de been te krijgen. Niets ten nadele van de spelers die er nu staan, maar tegen ploegen als DVC zul je een hele goede dag moeten hebben wil je die kloppen. Wij spelen naar vermogen en meer dan dat het nu is, zal het even niet worden. We geven de moed echter niet op. De sfeer is goed en we geloven er allemaal in dat het wel weer goed komt.’

Erwin Buurmeijer was uiteraard tevreden met de driepunter, maar besefte ook dat zijn team al veel eerder afstand van Middelstum had moeten nemen. ‘Behoudens die mogelijkheid van Milkovic hebben ze weinig kansen gehad. Wij speelden voornamelijk op hun helft. Als je dan niet goed druk zet, komt er altijd wel een moment dat de tegenstander ontsnapt. Dit was zo’n moment. We speelden best goed voetbal, maar vlak voor het doel van Middelstum waren we te slordig en verloren we onszelf te vaak in verkeerde beslissingen.’

Middelstum speelt dinsdagavond op eigen veld een bekerwedstrijd tegen de zondagvoetballers van Siddeburen. ‘Bekervoetbal is een heel ander verhaal. Misschien zit er dan wel een verrassing voor ons in’, hoopt Peter Anema. Het duel op het Middelstummer sportpark begint om acht uur. DVC Appingedam komt zaterdag voor de beker in actie en speelt dan tegen de zondagvoetballers van derdeklasser Sellingen. De aftrap van dat duel is vijf uur.

* DVC Appingedam 2-0 (1-0). Ronald Hund 1-0; Eddy Silva 2-0.

2 Replies to "Slordig Appingedam klopt jonkies van Middelstum"

 • comment-avatar
  Bart november 10, 2019 (15:44)

  De bekerwedstrijd is om 20.00 uur

  • comment-avatar
   EemsmondSport november 10, 2019 (16:35)

   Stond reeds vermeld aan onderzijde van verhaal Bart, maar dank voor de opmerking. dan valt het nu dubbel op… :))