NEC Delfzijl knikkert PKC ’83 uit bekertoernooi

Tweedeklasser NEC Delfzijl heeft voor een aardige bekerstunt weten te zorgen door eersteklasser PKC ’83 de doorgang naar de volgende ronde van de noordelijke districtsbeker te versperren. De stad-Groningers vonden na strafschoppen hun Waterloo in de havenplaats. Doelman Bas Westerhuis van NEC werd de held van de avond. Hij pakte de laatste penalty van PKC ’83.

Na de ietwat tegenvallende 1-1 in het competitietreffen met SV Bedum, was men in Delfzijl nieuwsgierig hoe NEC het midweekse bekerduel zou aanpakken. Op voorhand was wel duidelijk dat het een lastige klus zou worden om PKC ’83, de nummer negen uit de 1e Klasse E, op de knieën te dwingen. Het team van trainer Kees Pranger liet echter zien uit het goede hout te zijn gesneden.

Pranger moest wat concessies doen in verband met een aantal afwezigen. Het was even zoeken naar de juiste invulling en rolverdeling, maar die bleek al snel gevonden. Soms heb je van die wedstrijden, waarbij spelers opstaan, zoals dat zo mooi heet. Het duel tegen PKC ‘83 was zo’n confrontatie. Aan de hand van mensen als Elsin Yilmaz en Nino Tualena, die al weken blijk geven van een goede vorm, werd het de iets gemakkelijker spelende gasten in de opbouw knap lastig gemaakt.

Toch zouden de Stadjers op voorsprong komen. Koen Hateboer tekende voor de voorbereiding op de openingstreffer, Giovanni Salvo schoof het speeltuig langs doelman Bas Westerhuis. Er was op dat moment nog niet geen half uur gespeeld, maar het was wel duidelijk dat NEC Delfzijl de teugels wat strakker aan zou moeten trekken. Nog voor de thee werd de achterstand weggepoetst. Elsin Yilmaz nam op een meter of dertig van het doel de bal op de pantoffel en joeg het leer tegen het nylon: 1-1. Vlak voor rust kreeg Samir Ennaciri nog een mogelijkheid om de thuisploeg op voorsprong te zetten. Hij zag zijn poging echter stranden.

Na de thee wist PKC ’83 wat hoger druk te zetten, waardoor NEC Delfzijl gedwongen werd de lange bal te spelen. Dat ging niet altijd even goed en het begon er steeds meer op te lijken dat de bezoekers snel zaken wilden doen. Die gedachte werd door Koen Hateboer in een doelpunt vertaald dat het beste als een frommelgoal omschreven kon worden. Omdat die ook gewoon tellen, keek de thuisclub andermaal tegen een achterstand aan: 1-2.

Nu was NEC Delfzijl weer aan zet en nadat er in de 74e minuut gewisseld was, Milan Bijmolt en Djaël Tualena kwamen in het veld voor Brend Hansen en Mark Santing, werd de jacht op de gelijkmaker ingezet. Nu was het NEC Delfzijl dat beter voetbalde, maar de pogingen om andermaal langszij te komen leken vruchteloos te blijven. Zeven minuten voor tijd was het echter toch raak. Een voorzet van Dion Zimmerman werd snoeihard door Quirijn Boelens tegen de touwen gekopt: 2-2.

De thuisclub probeerde daarna nog wel een beslissing te forceren, maar het zou uiteindelijk op strafschoppen uitdraaien. Die werden bijna allemaal onberispelijk ingeschoten. Behalve die van Brian Inge. Zijn inzet werd door doelman Bas Westerhuis onschadelijk gemaakt en daarmee groeide de sluitpost uit tot held van de dag.

Pranger was in zijn nopjes met de bekerwinst. ‘Je weet dat je een lastige tegenstander hebt geloot en als je dan ook nog tot twee keer toe van een achterstand terug moet zien te komen, wordt de klus nog moeilijker. De jongens hebben echter karakter getoond. En voor Bas is het natuurlijk mooi dat hij de beslissende penalty stopt.’

De oefenmeester hoopt voor de volgende ronde op een aantrekkelijke tegenstander en dan het liefst eentje die bij de Havenkanters op bezoek komt. NEC Delfzijl kan nog even nagenieten van de bekerzege. De tweedeklasser is zaterdag namelijk vrij.

* NEC Delfzijl – PKC ’83 2-2 (1-1). Giovanni Salvo 0-1; Elsin Yilmaz 1-1; Koen Hateboer 1-2; Quirijn Boelens 2-2. NEC Delfzijl wint (5-4) na strafschoppen.

No Replies to "NEC Delfzijl knikkert PKC '83 uit bekertoernooi"