Sarél de Jong prolongeert wereldtitel

Welke superlatieven zou je nog moeten gebruiken om de prestaties van Sarel de Jong uit Meedhuizen onder woorden te brengen. Ze zijn er eigenlijk niet meer. De vrouw die nog maar een jaar of vijf de kickbokssport in wedstrijdverband beoefent heeft alles al gewonnen wat er maar te winnen valt. Zaterdag verdedigde ze met succes haar Enfusion-wereldtitel in de categorie tot 61 kilogram door in MartiniPlaza in Groningen de Noorse Madelen Softeland te kloppen.

Je hebt talenten, geboren toppers, kanjers, gepassioneerde sporters en vechters. Gooi al die termen in een emmer, hussel de zaak flink door elkaar en de naam Sarél de Jong komt vanzelf tevoorschijn. Wat deze Noord-Groningse dame in enkele jaren heeft weten te presteren ontstijgt het woord fenomenaal.

Ze is nu in totaal zes jaar bezig met de kickbokssport, waarvan vijf jaar in wedstrijdverband. Het begon allemaal als een lekkere workout, maar het wedstrijdvechten trok haar behoorlijk aan en vanaf dat moment werd het allemaal serieuzer. Ze heeft een heel team tot haar beschikking waarin coach Denis van der Giessen een belangrijke rol vervult. ‘Hij is altijd met mij bezig en probeert het beste in mij naar boven te halen. Mede dankzij de sponsors kan ik mij ook verder blijven ontwikkelen’, aldus de wereldkampioene. De grootste uitdaging haalt ze uit de tegenstanders die haar uitdagen voor een titelgevecht.’

Voor de vrouw die, eenmaal in de ring, een knop weet om te draaien en geen genade kent was het op voorhand wel duidelijk dat de titel in Groningen zou blijven. Daar twijfelde ze eigenlijk geen moment aan. Het pak slaag dat de Noorse kreeg, betekende voor De Jong vierde opeenvolgende zege in de strijd om een wereldtitel. Twee keer was dat in de categorie tot 64 kilogram en nu dus ook twee keer in de categorie tot 61 kilogram. Het ‘beest van Meedhuizen’ heeft opnieuw toegeslagen. Ze beukte haar tegenstandster bont en blauw en had niet eens een knock-out nodig om na een aantal ronden al te weten dat ze alleen maar hoefde te blijven staan om te kunnen winnen.

Glimmend van trots nam ze na afloop alle uitingen van lof in ontvangst. Sarél de Jong en de gunfactor, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Twee keer per dag trainen en dat zes dagen per week. Een pittige invulling, waarbij amper ruimte is voor een gezellig uitje. De Meedhuizense heeft het er echter voor over. En het harde zwoegen betaalt zich uit. De Noord-Groningse sportvrouw van het jaar spoort middels gastlessen de jongere jeugd aan om zich ook met kickboksen bezig te houden. Omdat het volgens haar gewoon een ‘superleuke en stoere sport voor iedereen’ is.

Er mag even gevierd worden na het zoveelste gewonnen mondiale titelgevecht. Lang zal het niet duren, want begin volgende maand zal ze in Abu Dhabi uitkomen tegen de Française Mallory Kalachnikov. De wereldtitel zal ze er niet verliezen, het is namelijk ‘maar een professionele A-partij.’ Het zal Sarél de Jong weinig uitmaken wat er op het spel staat. Zij wil slechts één ding. Winnen wat er te winnen valt.

 

No Replies to "Sarél de Jong prolongeert wereldtitel"