Winsum knikkert hoofdklasser Be Quick uit beker

Je kunt veel zeggen van eersteklasser Winsum, maar voor een stunt zijn ze wel te porren. Op het eigen sportpark aan de Schouwerzijlsterweg kreeg hoofdklasser Be Quick met 3-0 op de voetbalbroek in de eerste KO-ronde van het toernooi om de districtsbeker en daar viel niets op af te dingen.

Vorig seizoen wist Winsum tot de halve finale van het bekertoernooi te reiken. Daarin werd het na strafschoppen door VEV ’67 uitgeschakeld voor een plek in de finale. Om die prestatie te evenaren zou er in eerste instantie met hoofdklasser Be Quick, sinds 1887 een begrip in Groningen, afgerekend moeten worden. Dat het geen eenvoudige klus zou worden om de Esserbergbewoners opzij te zetten, was op voorhand wel duidelijk.

De Winsumers kenden een prima start in de 1e Klasse E met drie overwinningen op rij en aansluitend een gelijkspel in het treffen met Oranje Nassau. Daarna werd het wat wisselvalliger, maar in de aanloop naar het bekerduel werd er een driepunter (3-0, Zeerobben) op de erelijst bijgeschreven. Een uitgelezen topschutter hebben de Winsumers niet. Er zijn meerdere spelers die tot scoren weten te komen, waarbij Rogier Krohne momenteel op drie staat en zowel Wouter Bloem, David Albert Villalta als Thomas Kauw er twee hebben laten noteren.

Be Quick heeft tot aan zaterdag twee keer een zege mogen begroeten en staat momenteel tiende op de ranglijst. Met Arnoud Bentum heeft men de meest trefzekere speler in de gelederen. Hij scoorde negen van de in totaal veertien treffers die Be Quick op naam heeft staan.

De bezoekers begonnen sterk aan de bekerstrijd en leken op een snelle treffer uit te zijn. De defensie van Winsum wilde echter van geen wijken weten. Het aanvankelijke overwicht van Be Quick vloeide wat weg en naarmate de eerste helft vorderde, kwam het duel steeds meer in evenwicht. De gastheren kregen kansjes, maar de bal wilde er vooralsnog niet in.

Totdat Thomas Kauw het stralende middelpunt van een klein voetbalfeestje werd nadat hij op fraaie wijze de bal over doelman  Bram Pikkemaat heen wist te koppen: 1-0. Met die stand werden de kleedkamers opgezocht. Die was goed en wel op gang gekomen of het was andermaal Thomas Kauw die de aandacht op zich vestigde. Ook nu had hij het hoofd er goed bij en passeerde Pikkemaat andermaal: 2-0. In Winsum wreven de toeschouwers zich even in de ogen. Waren het werkelijk hun favorieten die Be Quick  hier de les lazen?

De thuisclub bleef agressief spelen en Be Quick kon op dat moment niet veel meer doen dan achteruit lopen en de schade beperkt proberen te houden. De tweede helft was immers nog lang genoeg om een dreigende uitschakeling te voorkomen. Die missie bleek na een klein uur al kansloos te zijn. Uit een prima Winsumer aanval mikte Wouter Bloem de 3-0 tegen het nylon en zette zijn ploeg daarmee op een meer dan geruststellende voorsprong.

Be Quick moest nu nog nadrukkelijker de jacht op in elk geval een goed resultaat zien te openen. De gasten probeerden dat ook wel, maar de onverzettelijkheid van Winsum zorgde er voor dat de wanhoop steeds duidelijker op de gezichten van de bezoekers viel af te lezen.

Naarmate de tijd verstreek kon wel vastgesteld worden dat tegen dit Winsum geen kruid gewassen was. Dat ondervond ook een van de spelers van Be Quick. Kennelijk gefrustreerd geraakt door de onmacht waarmee zijn ploeg zich over het veld bewoog, liep hij tegen zijn tweede geel aan en kon vroegtijdig inrukken.

Winsum had nu helemaal geen kind meer aan de hoofdklasser, die na het laatste fluitsignaal met de staart tussen de benen afdroop. De verrassing was compleet, maar toonde ook weer aan dat het verschil tussen de top van de eerste klasse en de onderste helft van de hoofdklasse kennelijk niet zo groot is dan je zou verwachten. Dat zou althans heel gemakkelijk de conclusie kunnen zijn nadat de verrichtingen van Winsum en Be Quick onder de loep waren genomen.

Voor het team van trainer Bert Vos betekende de bekerzege een prima opsteker in de aanloop naar het competitietreffen met Balk, dat zaterdag op bezoek komt. In de aanloop naar dat duel zal er nog wel even teruggedacht worden aan die zaterdag in mei van dit jaar toen een teleurstellend Winsum met 0-2 van de Friezen verloor. Be Quick zal op zoek gaan naar herstel in de tweestrijd met Alcides, een van de vier voetbalclubs uit Meppel.

Trainer Bert Vos, die zijn contract met de eersteklasser heeft verlengd, zei na afloop het volgende over zijn ploeg; ‘De kracht van Winsum lag hem met name in de organisatie, zowel in de as van het veld als aan de zijkanten. We hadden er grip op. Daar bovenop zochten we qua voetbal naar plusmomenten en dat lukte ook prima. Daarnaast was er sprake van een tomeloze inzet.’

* Winsum – Be Quick 1887 3-0 (1-0). Thomas kauw 1-0; Thomas Kauw 2-0; Wouter Bloem 3-0.

No Replies to "Winsum knikkert hoofdklasser Be Quick uit beker"