Holwierde en SC Loppersum komen niet tot scoren

Het duel tussen de derdeklassers Holwierde en SC Loppersum is geëindigd zoals hij was begonnen. Tijdens de derby, die weinig goed voetbal opleverde, konden geen doelpunten genoteerd worden. Dat was op zich best opmerkelijk, want de kansen daartoe waren voldoende aanwezig.

Met vijftien punten uit acht wedstrijden had het SC Loppersum van scheidend trainer Henk Buikema de derde plaats op de ranglijst van 3C in handen. Holwierde had uit evenveel wedstrijden twee punten minder weten te bemachtigen, dus zou een overwinning van de mannen van Eddy Tuik de rollen zomaar om kunnen laten draaien. Bekerperikelen hadden de teams niet meer, want ze werden door respectievelijk Groninger Boys en TLC aan de kant gezet.

Het duel begon met een moment van bezinning. Een minuut van stilte om aan te geven dat racisme nergens thuis hoort. Ook niet op de velden. Een boodschap die breed is uitgedragen na het voorval met Ahmad Mendes Moreira van Excelsior, die door supporters van Den Bosch racistisch was bejegend.

De wedstrijd was amper op gang gekomen of de eerste veelbelovende kans diende zich al aan. Die was voor de iets beter gestarte bezoekers. Joris Jurna dacht de bal vanaf de linkerkant zomaar binnen te kunnen lopen. Zijn inzet werd door Peter Bouwsema voor de doellijn en via de paal weggetikt en vervolgens door Andy LaFaille over de zijlijn gerost.

Holwierde was aan een hele vroege achterstand ontsnapt en kwam daarna beter in de wedstrijd te zitten. De gastheren toonden zich een stuk agressiever, zaten korter in de duels en pikten elke tweede bal op voor de veel te traag acterende Lopsters. Aan hun kant lag de handelingssnelheid veel te laag, waardoor Holwierde alle tijd kreeg om reparatiewerkzaamheden te verrichten.

De thuisclub schreeuwde niet veel later om een strafschop nadat Bram Geurtsen met veel verbaal vermogen tegen de vlakte ging. Volgens hem omdat Bjorn Schutter hem de benen onder het lichaam had weggetrokken, maar in werkelijkheid was er minder aan de hand dan de Holwierder fluitist Tepper uit Groningen wilde laten geloven. Die trapte er dan ook niet in en hield het bij een corner. Er waren overigens wel wat meer ‘incidentjes’ waarbij de emoties de overhand hadden, maar het kwam nooit tot grote uitwassen.

Robbie ten Hove leek op weg naar de openingstreffer te zijn toen een verre pass achter de verdediging van SC Loppersum viel en hij uit de rug van Rolf Oosterhuis opdook. Het Holwierder talent kon echter niets uitrichten dat doelman Peter Paul Datema kon verontrusten.

Daarna was het aan SC Loppersum de beurt om een strafschop te claimen. Jeffrey Leegstra stuurde teamgenoot Diederik Dijk op avontuur. Die werd echter door Sander ten Hove van de sokken gelopen. Deze situatie leek eerder rijp voor een trap vanaf elf meter. Fluitist Tepper waagde zich er echter niet aan, tot verbazing van alles wat SC Loppersum lief was. Het deed sommigen hardop de vraag stellen wat er dan wel moest gebeuren om de bal op de stip te krijgen.

Het eerste bedrijf kroop langzaam naar het einde en het leek er aan beide kanten niet echt op dat men in de eerste drie kwartier nog aan scoren zou toekomen. Tot aan de 43e minuut toen het duel weer even opleefde. Joris Jurna waagde een schot op doel, maar zag het leer over de deklat vliegen. Niet veel later probeerde Holwierder Thijs Stoppels tot succes te komen. Hij kwam echter Rolf Oosterhuis op zijn pad tegen en ging plat. Aan de andere kant van het veld schoot Diederik Dijk voorlangs en daarmee was de koek wel op.

Na de doelwisseling had het er alle schijn van dat SC Loppersum met andere bedoelingen het veld was opgekomen. Holwierde moest nu niet alleen tegen een snijdend koude wind opboksen, maar kreeg ook met een wat agressievere tegenstander te maken. De eerste mogelijkheid was overigens voor de gastheren. Een vrije trap van rechts werd door Christian van der Broek bij de tweede paal te hoog ingezet en verdween in de ballenvanger.

Terwijl SC Loppersum iets meer in balbezit was, kreeg Holwierde nog een mogelijkheid om de score te openen. Bram Geurtsen dacht keeper Peter Paul Datema in de verre hoek te verschalken. De goalie kreeg zijn vingertoppen echter net voldoende tegen het speeltuig om het onheil te keren. Hij moest snel opstaan, want de bal rolde tergend langzaam richting achterlijn. Thijs Sonneveld dacht nog te kunnen profiteren, maar de hoek was te moeilijk geworden en de bal verdween dan ook in het zijnet.

Het begon intussen al aardig te schemeren op sportpark Katmis en de verkleumde toeschouwers zaten met smart op een doelpunt te wachten. Het zou wel eens zo’n wedstrijd kunnen worden waarin de eerst scorende club spekkoper was. Even was er wat consternatie toen Tristan van der Beek in botsing kwam met Sander ten Hove, waarbij de Lopster roerloos op het veld bleef liggen. Eenmaal opgekrabbeld werd hij tussen twee man in naar de dugout van SC Loppersum begeleid. Zijn plaats in het veld werd ingenomen door Marcel Pool.

Dat was overigens niet de enige invaller die het strijdtoneel mocht betreden. Aan Holwierder zijde kwam Jurrely Torbed, net van het ziekbed getuimeld, de moegestreden Thijs Stoppels vervangen. Tuik hoopte op een bevlieging van de sterke en razendsnelle spits. Daar kwam het niet van. En dan was er nog Niek Weistra, die al met al een kwartiertje mocht spelen.

Hij had zichzelf tot man van de wedstrijd kunnen bombarderen als zijn kopbal niet via de uitstekend reagerende doelman Wouter Kingma en de paal het veld was ingevlogen. Of als zijn rush door het centrum niet via de vingertoppen van de Holwierder goalie naast in plaats van in het doel was beland. Zoals ook Jeffrey Leegstra nog een keer pech had toen een van de vele corners bovenop de deklat van het Holwierder doel plofte.

En dus werd het duel afgesloten zoals hij was begonnen. Met een aantal opmerkelijke acties die zomaar een goal hadden kunnen opleveren. Het mocht echter niet zo zijn en dus moesten beide teams met een punt genoegen nemen.

‘Je hebt soms van die wedstrijden waarin je kunt voetballen tot je een ons weegt en scoren maar niet wil lukken. Als ik onze kansen optel dan kom ik wel tot een stuk of vijf. Twee daarvan mogen er echt wel in. Het is ook een mirakel waarom dat niet gebeurde’, aldus Henk Buikema. Hij vond het overigens van beide kanten geen beste wedstrijd. ‘Ik zal niet zeggen dat het helemaal niks was, maar ik kan moeilijk zeggen dat ik er warm van ben geworden en het publiek zeker niet.’

Eddy Tuik kon wel leven met het punt. ‘Wij hadden de eerste helft een hele goede fase waarin alle afvallende ballen voor ons waren en ook veel meer wilskracht uitstraalden. SC Loppersum had echter een paar hele goede momenten. Daar kwamen we goed weg. Na de pauze moesten ze het vooral van spelhervattingen hebben. En ja, dan ben je uiteindelijk blij dat de scheidsrechter voor het einde fluit. In de slotminuten kwamen we namelijk een paar keer goed weg.’

* Holwierde – SC Loppersum 0-0

No Replies to "Holwierde en SC Loppersum komen niet tot scoren"