Usquert en Oldambtster Boys kibbelen over kelderduel

In Usquert waren ze er klaar voor en ook de scheidsrechter van dienst had er wel zin in. De vijfdeklasser zou bezoek krijgen van competitiegenoot en tevens slotlicht Oldambtster Boys. De wedstrijd ging echter niet door, want de bezoekers uit ‘t Waar/Nieuw Scheemda kwamen niet opdagen. Ze konden geen team op de been brengen. En dus bleef Usquert niets anders over dan een potje te gaan trainen.

Keeper Meindert Koning van Usquert weet wel waarom Oldambtster Boys verstek heeft laten gaan. ‘Hun selectie had eerder dit jaar al een uitje naar Berlijn gepland. Dit zou ook bij het bestuur bekend zijn op het moment dat de wedstrijddata vastgesteld waren. Zij hebben er kennelijk niets mee gedaan en ondanks dat de wedstrijd tegen ons op het programma stond, zijn de spelers gewoon vertrokken. Hun tweede elftal schijnt wel vrij te zijn geweest, maar die jongens wilden niet voor het eerste elftal uitkomen.’

Volgens Koning was er door Oldambtster Boys nog geopperd om het duel dan maar af te gelasten en op een andere dag in te halen. Voetbalbond KNVB kreeg daar echter lucht van en stak er een stokje voor. ‘We willen andere verenigingen best helpen, maar zijn niet van plan om onze vingers aan dat soort zaken te branden’, aldus de doelwachter.

Hans Zijlstra, bestuurslid en tevens trainer van Oldambtster Boys snapt niks van alle commotie. ‘Dat van dat uitje klopt wel, dat hebben spelers van Oldambtster Boys zelf geregeld. Dat was overigens al voor dat de wedstrijdkalender bekend was. We hebben het daarna contact gehad met de KNVB, maar daar vond men het geen excuus om een duel te verplaatsen. Vervolgens hebben we vier weken geleden contact gezocht met Usquert om de wedstrijd te verplaatsen. Zij wilden daar absoluut niet aan. Twee weken geleden heeft onze wedstrijdsecretaris wederom contact gezocht en zijn we in onderling overleg met de hoofdtrainer van Usquert op zoek gegaan naar een alternatieve speeldag, maar dit lukte uiteindelijk niet.

Vorige week zondag is er nog intensief overleg geweest met Usquert in de bestuurskamer van Oldambtster Boys om nog wat extra opties door te nemen maar dat ging niet vanwege werkzaamheden van de spelers van Usquert. De opmerking van Koning dat Oldambtster Boys heeft geopperd de wedstrijd maar af te gelasten komt voor zijn rekening en is ook compleet naast de waarheid. Oldambtster Boys zou zijn verantwoordelijkheid nemen en de sanctie op het niet komen opdagen op zich nemen zoals wij vandaag ook hebben gedaan.’

Volgens Zijlstra is dat zaterdagavond rond half zes aan Koning doorgegeven. ‘Er is meteen bij verteld dat ze het in de app van de KNVB konden melden dat de wedstrijd afgelast werd omdat de tegenstander niet komt opdagen, dan zou de aangewezen scheidsrechter ook niet voor niks naar Usquert afreizen en zo hoefden de barvrijwilligers ook niet voor niets naar de club komen. Dat Usquert er vervolgens voor kiest om de wedstrijd niet af te melden in de wedstrijdzakenapp, wetende dat wij niet zouden komen opdagen, en Koning mij vanmiddag een uur voor de wedstrijd opbelt en vraagt of wij onderweg zijn, maakt dit zelfs gênant. Koning wist gisteren dat wij definitief niet zouden komen. Ik heb vervolgens om 17.42 uur aan de hoofdtrainer van Usquert bevestigt dat ik Meindert Koning heb gebeld en heb aangegeven dat wij definitief niet zouden komen.’

Het tweede elftal was volgens Zijlstra niet vrij maar deze wedstrijd werd verplaatst vanwege het feit dat er voor dit team te weinig spelers waren vanwege het uitje, alsmede de blessures en werktijden van de spelers van het eerste die mee hadden gekund. ‘Ik kon daardoor s ochtends ook geen elftal meer op de been brengen. Van de beschikbare spelers van het tweede elftal waren vijf spelers op leeftijd die niet meer willen spelen in de A-categorie. Daar heb ik alle begrip voor.’

Koning blijft van mening dat het niet aan Usquert is geweest om het duel af te gelasten. ‘Het klopt dat ik zaterdagavond contact met Zijlstra heb gehad en toen werd inderdaad gezegd dat ze maar vijf man op de been konden krijgen. Wij waren echter niet van plan om het duel af te blazen, om de doodeenvoudige redenen dat we geen trammelant met de KNVB willen. Daar komt nog bij dat ze voldoende senioren hebben om in ieder geval een team samen te stellen. Dat die spelers al op leeftijd zijn zal zo wezen, maar daar kunnen wij niks aan doen. Er is zelfs voorgesteld om het duel vanavond (zondag) om zeven uur bij hen te spelen omdat zij licht hebben. Tja, dan krijgen wij onze spelers niet meer op de been en dus was dat ook geen optie.’

‘Het is een onjuiste redenering van Koning dat het niet aan Usquert was om het duel af te gelasten. De thuisspelende ploeg is de enige die dat kan, waarbij zij de reden ook kunnen opgeven. In dit geval dus niet opkomen bezoekend elftal/team. En dit is exact wat ik aan Koning heb doorgegeven’, aldus Zijlstra. Door het op deze manier te doen zou het volgens hem niet Usquert zijn dat trammelant met de KNVB zou krijgen. ‘Door dit niet te doen, terwijl je kennis hebt dat het bezoekende team niet op komt dagen, en je de scheidsrechter voor niets laat opdraven zou wel eens reden kunnen zijn voor trammelant met de KNVB. Zoals ik zondag 14 november al tegen de hoofdtrainer zei: ‘Als het ons niet lukt om de wedstrijd binnen het bracket te verplaatsen, dan zullen wij de consequenties daarvan op ons nemen. We hebben er alles aan gedaan. Hiervoor wijzen wij zeker niet naar Usquert. Dat men er daar echter voor kiest om iedereen op te laten draven en zelfs op het veld laat staan terwijl ze de wetenschap hebben dat wij niet komen, komt volledig voor hun rekening.’

Hoe het ook zij, beide partijen vinden het vervelend hoe het allemaal is gelopen en wijzen voorlopig alleen maar naar elkaar. Uiteindelijk zal de KNVB moeten beslissen wat er met deze openstaande wedstrijd moet gebeuren.

No Replies to "Usquert en Oldambtster Boys kibbelen over kelderduel"