Corenos kegelt slap Groninger Boys omver

Het duel tussen Corenos en het nog ongeslagen Groninger Boys is uitgemond in een eclatante 6-2 overwinning voor de gastheren uit Roodeschool. De legendarische spits Freddy de Grooth en zijn Groninger Boys kwamen er op de Noord-Groninger klei geen moment aan te pas tegen de elf van coach Marco Pesiwarissa, wiens contract met de Roodschoulsters is verlengd.

Op voorhand was het uiteraard interessant om te zien of Corenos in staat zou zijn om Groninger Boys, en dan met name doelpuntenmachine Freddy de Grooth, een halt toe te roepen. In de acht voorgaande duels was dat nog geen enkele club gelukt, met als gevolg dat de Stadjers de koppositie in de 5e Klasse D in handen hadden moeten hebben. Vanwege een gestaakte wedstrijd tegen Potetos, waarvan de uitkomst via de tuchtcommissie zal worden behandeld, was het echter VVK dat als lijstaanvoerder de tiende speelronde in ging. Er zou de Boys in ieder geval alles aan gelegen zijn om in Roodeschool niet tegen puntverlies aan te lopen.

Het scheelt een flinke slok op een borrel als je een goaltjesdief als Freddy de Grooth in huis hebt. Dit seizoen staat hij op eenzame hoogte met, tot aan de aftrap in Roodeschool, 32 treffers. In zijn hele voetballoopbaan had hij er inmiddels 509 op zijn conto laten bijschrijven. En dan moet je daar Lars Baar en Jordan Muller tegenover zetten met ieder zeven voltreffers en een totaal van samen 44 goals. Statistisch gezien ‘appeltje-eitje’ voor Groninger Boys.

De praktijk wil echter nog wel eens weerbarstig zijn en Corenos heeft meer dan eens aangetoond dat het in staat is om als reuzendoder te fungeren. En dus had de ploeg van trainer Marco Pesiwarissa geen enkele reden om ontzag voor de tegenstander te tonen.

Als je dan toch al van plan bent om een titelkandidaat meteen bij de strot te pakken, kun je het beter vroeg doen. En dat deed Corenos. De thuisclub toonde vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Gijs Vogelaar uit Bellingwolde veel meer agressie dan de bezoekers. De spelers van Groninger Boys stonden veel te ver van hun tegenstanders af. Of het nou een teveel aan concentratie was of niet, alle duels gingen verloren, de tweede ballen werden meestal door Corenos opgepikt en spits Freddy de Grooth stond behoorlijk geïsoleerd.

Na negen minuten spelen was het al raak voor de gastheren. Raymon Balkema stuurde teamgenoot Lars Baar de diepte in. Die verschalkte de halfslachtig ingrijpende Chris Reineta en wist zich eveneens los te rukken van doelman Sil Damsma. Voor de sluitpost was het maar goed dat Baar wist te scoren, anders was hij waarschijnlijk met rood van het veld gestuurd omdat hij de behendige aanvaller aan zijn shirt trok op het moment dat hij zich richting doel begaf: 1-0.

Ook na de vroege goal bleef Corenos de bovenliggende ploeg en niets wees er op dat de Stadjers zich van de vroege optater zouden herstellen. De ploeg van trainer Johan Ritsema werd zelden de mogelijkheid geboden om gevaarlijk te worden. Alleen Gio Slijngaard wist zich op links een keer los te rukken. Zijn inzet strandde echter op doelman Willem Duinkerken.

Een tweede treffer van Corenos leek in de maak toen Jordan Muller richting doel van Groninger Boys snelde. Hij werd echter vastgegrepen. De onpartijdige floot voor een overtreding, maar hield de kaarten op zak. De vraagtekens hingen boven het Roodeschoolster sportpark, want hier was toch sprake geweest van een doorgebroken speler die een doelrijpe kans werd ontnomen. Een inschattingsfout van de fluitist en een ontsnapping voor Groninger Boys.

Een meevallertje met gevolgen, want de gasten zouden langszij weten te komen. Dat was na zo’n vijfentwintig minuten spelen. Melvin Mosterman veroverde de bal op het middenveld, stuurde Gio Slijngaard op avontuur en die vond doelpuntenmachine Freddy de Grooth. De goalgetter kreeg alle ruimte om uit te halen en tekende voor zijn 33e seizoenstreffer: 1-1. De Boys mochten welgeteld 46 seconden van de goal genieten. Meteen vanaf de aftrap zocht Corenos het strafschopgebied van de Stadjers op en was het Nico de Vries die de thuisclub andermaal op voorsprong wist te zetten na goed voorbereidend werk van Jordan Muller: 2-1.

De kansen regen zich daarna aaneen voor Corenos, dat aanvankelijk verzuimde om Groninger Boys al in de eerste helft een flinke draai om de oren te geven. De grootste mogelijkheden waren voor Jordan Muller en Germen Tamsma die, na balverlies van Freddy de Grooth, een voorzet van Lars Baar niet in het doel wisten te krijgen. Er zou nog wel een keer gescoord worden. Ex-doelman Sven Knot bewees zijn waarde in de punt van de Roodeschoolster aanval door voor een 3-1 ruststand te zorgen. Dit na opnieuw een prima actie van Muller.

De timide en slordig spelende Stadjers leken geknakt en vergrepen zich steeds vaker aan uitingen van onvrede. Soms was dat verbaal en af en toe werd de fysiek ook niet geschuwd. Fluitist Vogelaar was het gemekker op den duur beu en toonde Glenn Datema de gele prent toen hij wat te enthousiast aan het protesteren sloeg.

Groninger Boys wist in het tweede bedrijf wat het te doen stond. Er moest meer bezieling en beleving in de wedstrijd komen, anders zou men het Corenos wel erg gemakkelijk maken. De eerste minuten na de doelwisseling leek het er inderdaad op dat de gasten het geschonden blazoen wilden oppoetsen. De poging om de achterstand te verkleinen werd vervolgens door eigen toedoen teniet gedaan.

Nadat een speler van Groninger Boys tegen het gras was gegaan, werd er doorgespeeld en meende Glenn Datema het spel dood te moeten leggen middels een tackle op de benen van Jordan Muller. De Roodschoulster tuimelde over de grond en Datema kon vroegtijdig onder de douche omdat hij opnieuw geel kreeg. Zelf begreep hij er helemaal niets van en volgens zijn coach had hij Muller niets eens geraakt.

Voor Corenos zou de overtalsituatie het een stuk gemakkelijker moeten maken om de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken. Die opgave bleek lastiger dan verwacht. Het liep allemaal niet meer zo soepel bij de gastheren. Toch zouden ze amper in moeilijkheden komen omdat het toch al onmachtig opererende Groninger Boys nu helemaal vleugellam was geschoten.

Het duel was nog geen uur oud toen de bank van Corenos andermaal opveerde. Een vrije trap van Jordan Muller belandde via Germen Tamsma bij de op rechts vrij staande Nico de Vries. De bal die hij richting de verste paal verstuurde werd door de inmiddels daar opgedoken Muller tegen het nylon getikt: 4-1. Uiteraard was de beslissing nu wel gevallen. Groninger Boys was stuk gespeeld. De gifbeker was echter nog niet helemaal leeg. Jordan Muller wist de bal vanaf de linkerkant voor het doel van de ook al zwak acterende Sil Damsma te krijgen. Sven Knot dook bij de eerste paal op en passeerde Damsma in de korte hoek: 5-1.

Groninger Boys mocht nog een keer iets terugdoen toen de bal na een tweetal corners plotseling op de stip werd gelegd. Scheidsrechter Vogelaar had bij de eerste hoekschop al een waarschuwend vingertje opgestoken en gedreigd met maatregelen als er geduwd of getrokken zou worden. Kennelijk was dat tegen dovemansoren gezegd, want bij de tweede hoekschop had de arbiter iets in die trant gezien en dus mocht Freddy de Grooth de aanloop nemen die hem zijn 34e competitietreffer zou opleveren: 5-2.

Meer dan een kleine pleister op een veel te grote wond was het niet. Corenos had zich het grootste deel van de wedstrijd heer en meester getoond, knokte zich een slag in het rondte en bleef als team voetballen. Het zou uiteindelijk nog 6-2 worden. Jordan Muller, de onbetwiste man van de wedstrijd, wist de bal bij Lars Baar te krijgen. De kleine aanvaller liet een aardige lob van zijn voet vertrekken. Zijn poging leek te stranden, omdat goalie Sil Damsma de vingers tegen de bal wist te krijgen. Het speeltuig daalde daarna echter snel genoeg om alsnog in het doel te belanden. Het laatste doelpunt van de wedstrijd werd bijna net zo uitbundig gevierd als de eerste treffer.

Trainer Marco Pesiwarissa had een heerlijk gevoel aan de wedstrijd overgehouden. Dit is een teamprestatie geweest. We hebben geen concessies gedaan en niemand aan Freddy de Grooth opgeofferd. Voor ons was het gewoon zaak om kort op de tegenstander te zitten en ze geen ruimte te geven om te voetballen. Aan een spits als De Grooth heb je niets als je hem niet in de diepte kunt aanspelen. Ik ben van mening dat we, door vroeg druk te zetten, dat gevaar knap getackeld hebben. Ik ben trots op de jongens. De overwinning was ook in deze hoogte volledig verdiend.’

Trainer Johan Ritsema was allerminst blij met de prestatie van zijn ploeg. ‘Het was allemaal te slap, te slordig en misschien waren we wel te geconcentreerd. Op de manier waarop we nu hebben gespeeld win je geen wedstrijden. Corenos was veel agressiever in de duels. Toen Glenn Datema er af moest zag je het geloof helemaal verdwijnen. Ik wil overigens niets afdoen aan de zege van Corenos. Die was volkomen terecht. Vergis je niet, het is een sterke ploeg en ik denk dat zij zeker meedoen in de strijd om de titel.’

* Corenos – Groninger Boys 6-2 (3-1). Lars Baar 1-0; Freddy de Grooth 1-1; Nico de Vries 2-1; Sven Knot 3-1; Jordan Muller 4-1; Sven Knot 5-1; Freddy de Grooth 5-2 (strafschop); Lars Baar 6-2.

No Replies to "Corenos kegelt slap Groninger Boys omver"