De Fivel klopt tiental knokkende Stedumers

In Zeerijp is de tweekamp tussen thuisclub De Fivel en laagvlieger Stedum in een overwinning voor de gastheren geëindigd. Onder ‘de rook’ van de Jacobuskerk werd door het team van trainer Nik Poortinga, ook volgend seizoen de hoofdtrainer van het ‘andere Oranje’, op het E.J. Keijer Sportpark een moeizame 4-2 overwinning behaald op een tiental strijdlustige Stedumers. Lorenzo Spitsbaard werd na zijn tweede geel naar de douches verbannen.

Voor er ook maar tegen een bal werd getrapt, kon je het langs de zijlijn al horen zoemen. Stedum zou een kolfje naar de hand van de Riepsters moeten zijn. Een overwinning met grote cijfers werd min of meer verwacht. Voor de aftrap bedroeg het onderlinge verschil maar liefst dertien punten. De Fivel stond op de vierde plaats in de ranglijst en Stedum was twaalfde, met slechts een punt meer dan de nummers dertien en veertien ZEC en DIO Groningen.

Dat voetbal geen simpel rekensommetje is die je vanuit je luie stoel of langs de zijlijn kunt maken, weet men in Zeerijp inmiddels ook wel. Tegen bijvoorbeeld een ploeg als Noordpool UFC werd weliswaar een 9-0 overwinning behaald, maar de oranje diesel kwam pas laat op gang. Speelde in de eerste helft zelfs ronduit stroef.

Stedum leek ook geenszins van plan om als schietschijf voor de Riepster brigade te fungeren. Het team van trainer Robert Benes kreeg vroeg in de wedstrijd wel met een tegenvaller te maken. Jacco Santing kreeg na een val last van zijn rug en moest zich door Robbert Slager, amper hersteld van een enkelblessure, laten vervangen.

De bezoekers smeten flink met hun krachten en dat zorgde er voor dat De Fivel amper aan voetballen toekwam. ‘Eigenlijk was het ronduit belabberd wat we de eerste helft hebben laten zien’, aldus Poortinga, die aan zijn tweede seizoen bezig is. ‘We hadden erg veel moeite met het energieke spelletje van Stedum. Het was gewoon moeilijk voetballen.’

Je zou het een compliment aan het adres van Stedum kunnen noemen, maar veel hadden de gasten er niet aan, want in de 34e minuut kwam De Fivel op voorsprong. De voorzet was van Joran Bos en hoewel het er in eerste instantie op leek dat keeper Bert-Jan Zijlema de bal uit de lucht zou plukken, was het toch Corné Bos die de bal tegen het nylon wist te koppen: 1-0.

Op het zware en spekgladde veld liet Stedum zich niet van de wijs brengen. Het gevaar voor het Riepster doel moest vooral uit spelhervattingen komen, maar voor de thee werd er niet meer gescoord. Wel door Lorenzo Spitsbaard, die zijn eerste geel kreeg voorgehouden.
Na de doelwisseling was iedereen nog maar nauwelijks uit de warme kantine tevoorschijn gekomen of de geelzwarten hadden de achterstand. Mark Kramers verzuimde mee te verdedigen en bood daardoor Erik Sevenhuijsen de kans om een voorzet af te leveren. Hij vond op zijn beurt Matthijs Colstee en die wist de bal tegen het nylon te mikken: 1-1.

De strijd was weer volledig open en hoewel De Fivel wel iets beter speelde dan voor de pauze, bleef de thuisclub moeite houden met de agressiviteit van de Stedumers. Die ging bij Lorenzo Spitsbaard iets te ver. Hij kreeg in de 60e minuut zijn tweede geel voorgehouden en kon vertrekken. De gastheren maakten gebruik van de overtalsituatie en het was Mark Kramers die de 2-1 op het houten scorebord liet zetten.

Intussen hadden Rindert Havinga van De Fivel en Stedumer Yannick van den Berg ook al geel gezien en leek het duel definitief beslist toen Corné Bos in de 77e minuut voor 3-1 wist te zorgen. Hij ontving de val van Joran Bos en kon richting Stedumer doel opstomen.
En nog wilde Stedum niet van wijken weten. De bezoekers bleken zelfs met tien man in staat om het De Fivel lastig te maken en dat geloof in een goed resultaat werd beloond met een tweede treffer van Matthijs Colstee. Er moesten op dat moment nog enkele minuten worden gespeeld en dus droop de spanning er in de slotfase van af. Zou Stedum nog langszij weten te komen of had De Fivel nog genoeg over om in de slotminuten definitief toe te slaan?

Het leek het eerste te worden, want heel Stedum schreeuwde vlak voor tijd om een strafschop toen Matthijs Colstee de bal in het Riepster strafschopgebied wist aan te nemen en even wat tijd nodig had om een inzet af te leveren. Zo ver kwam het niet, want hij ging naar het gras. Volgens de Stedumer bank omdat hij omver werd geduwd. De scheidsrechter van dienst durfde het kennelijk niet aan om een strafschop aan Stedum toe te kennen, of zag er gewoon niets in. In de omschakeling wist De Fivel het duel vervolgens te beslissen. Rindert Havinga loopt altijd wel op een bal door en had nu een keer het geluk dat het speeltuig precies voor zijn voeten viel. Zijlema had het nakijken en 4-2 werd de eindstand.

‘Het was een mooie en harde, maar geen smerige derby. Ik ben van mening dat we zelfs met tien man nog behoorlijk van ons af hebben gebeten. Eigenlijk is het jammer dat we die strafschop niet krijgen, anders komen we hier ook nog met een gelijkspel weg. Ondanks de nederlaag kan Stedum trots op zichzelf zijn. In het verleden gingen de koppies naar beneden als de achterstand te groot was. Onze mentale weerbaarheid is wat dat betreft stukken vooruit gegaan. Dat biedt perspectief voor de toekomst’, aldus Robert Benes.

Zijn collega Nik Poortinga was blij met de drie punten, maar niet op de manier waarop deze tot stand waren gekomen. ‘Stedum stak veel energie in de duels en daar hadden we zichtbaar moeite mee. Na een half uur ging het wel iets beter. Toch moet ik Stedum ook een compliment maken. Ondanks dat ik de overwinning wel terecht vindt, hebben ze het ons knap lastig gemaakt, zelfs toen ze met tien man kwamen te staan.’

* De Fivel – Stedum 4-2 (1-0). Corné Bos 1-0; Matthijs Colstee 1-1; Mark Kramers 2-1; Corné Bos 3-1; Matthijs Colstee 3-2; Rindert Havinga 4-2.

No Replies to "De Fivel klopt tiental knokkende Stedumers"