Poolster glipt in schemerdonker langs De Heracliden

Poolster heeft in het schemerdonker van het eigen sportpark Oldencate in Spijk de punten voor de neus van het bezoekende SV De Heracliden weggekaapt. In een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende, prikte de ongelukkig spelende Jesse Smit de bal in de 93e minuut langs doelman Mark Monden en kroonde zichzelf tot matchwinnaar van een wedstrijd die veel strijd, maar weinig goed voetbal had opgeleverd.

Het duel tussen de twee ploegen werd in het programmaboekje als een ‘echte derby’ aangekondigd, maar kon dat predikaat geen moment waarmaken. De teams zijn beiden met een, op zijn zachtst gezegd, wisselvallig seizoen bezig waarin de hoogtepunten schaars goed zijn. Drie overwinningen hadden de Spijksters en de mannen uit Uithuizermeeden voor de aftrap achter hun naam staan, waarbij SV De Heracliden daar een wedstrijd minder voor nodig had dan Poolster.

De gastheren begonnen overigens goed aan de tweestrijd. Er werd druk op het doel van invaller Mark Monden gezet. De sluitpost verving de met knieproblemen kampende Pieter Buikema. Poolster kreeg drie corners op rij te nemen binnen evenzovele minuten en dat is in de regel een kolfje naar de hand van Kevin Bijlsma. Bij de derde corner moest de sluitpost zich in allerlei kronkels wurmen om de bal uit de doelmond weg te krijgen. De aanvallers van Poolster waren daar kennelijk zo van onder de indruk dat niemand het de goalie echt lastig durfde te maken.

Gaandeweg de eerste helft kwam SV De Heracliden beter in het spel. Poolster werd al vroeg in de opbouw gestoord door de kort dekkende gasten, die ook mogelijkheden zouden krijgen. Beide keren was er daarbij een hoofdrol voor Frank de Boer weggelegd. Eerst mikte hij, vanaf de rechterkant van het speelveld, een vrije trap boven op de deklat en enkele minuten later probeerde hij het vanaf links nadat Robbert Kok een Meister tegen het gras had gekwakt. Nu kletste de bal op buitenkant paal en kon doelman Simon Dijkman opgelucht adem halen.

Na een half uur spelen wist Poolster weer eens voor gevaar te zorgen. Trukendoos Kevin Bijlsma had in eerste instantie een verdediger verschalkt door de bal achter zijn standbeen langs te verplaatsen, zocht de drukte vervolgens opnieuw op en vond op links Jesse Smit. Die had de bal in alle rust tussen de palen door kunnen schieten, maar zag het leer in de ballenvanger verdwijnen.

Het waren in grote lijnen de schermutselingen die in de eerste helft voor wat ooohhh’s en aaahhh’s moesten zorgen, want behalve veel strijd was er niet veel te beleven. Voetbaltechnisch gezien was het maar droevig gesteld met de verrichtingen van beide ploegen.

Dat er in de tweede helft iets moest gebeuren om de ban te breken was wel duidelijk. De grote vraag was wie het risico durfde te nemen om wat meer aanvalskracht te ontwikkelen. Het antwoord liet niet lang op zich wachten, want ook het tweede bedrijf begon vanuit het oogpunt van Poolster vrij aardig. Kennelijk had coach Jaap Danhof in de kleedkamer duidelijk gemaakt dat het anders kon en ook zou moeten. Terwijl het kunstlicht inmiddels was ontstoken, mikte Julian Bos een bal op de lat en liet Tom Dijkman in de rebound een vuurpijl los die rakelings over het doel van de Meisters verdween.

Een hoopvol begin dat geen vervolg kreeg, want de gastheren vervielen al snel weer in de fouten van voor de rust. Men werd steeds slordiger, hanteerde vaak de lange bal en vond zelden een medespeler. Omdat SV De Heracliden niet voor de geelzwarten onder wilde doen, werd het allesbehalve een kijkspel dat de toeschouwers lang bij zou blijven.

En toch wilde men niet weggaan, want het werd al snel duidelijk dat de eerste die zou scoren spekkoper zou zijn. De bezoekers leken aanspraak op die titel te willen maken, maar zagen een inzet van dichtbij in een reflex door doelman Simon Dijkman weggewerkt worden. Na driekwart wedstrijd leek Jesse Smit op weg naar de openingstreffer. Hij deed bijna alles goed, want na een goede actie verzuimde hij te scoren.
En toen was daar het moment dat Marco Dijkstra de bal panklaar voor zijn voeten kreeg. Als de uithaal niet gekraakt was, had doelman Monden waarschijnlijk alleen maar een luchtverplaatsing gevoeld. Nu bleef het bij een poging met ernstige gevolgen, want het blok leverde Dijkstra een blessure op. Hij moest tussen wat mensen in van het veld worden gedragen en werd door Robbin Vriend vervangen.

Er gebeurde daarna een poosje niets bijzonders en het had er alle schijn van dat er geen doelpunten op Oldencate zouden vallen. Robbert Kok en Kevin Bijlsma hadden daar een verrassende wending aan kunnen geven als zij de voorzet van Jesse Smit met hun dikke teen hadden geraakt. Nu ging de bal echter voorlangs en was het gevaar geweken.

Doordat scheidsrechter Luc Leenknegt het spel een aantal keren had moeten stilleggen, werden er wat minuten bijgeteld. Die extra tijd kwam SV De Heracliden duur te staan. Een laatste, krampachtige poging van Poolster om toch nog een goed gevoel aan de matige wedstrijd over te houden leverde het gewenste resultaat op. Simon Dijkman kreeg de bal aangespeeld en stuurde op zijn beurt Johan Dijkman op pad. Hij zag Jesse Smit wegsprinten en speelde hem de bal precies in de loop aan. De defensie van de gasten stond verkeerd en vervolgens was het voor Smit een koud kunstje om de bal langs goalie Mark Monden tegen het nylon te jagen: 1-0.

Zo kreeg een bij tijd en wijle slechte wedstrijd toch nog een winnaar en daar had trainer Raymond Scholtens na afloop zwaar de pest over in. ‘Wat is dit een ongelofelijk zure nederlaag. En nog onverdiend ook. We belonen onszelf echter niet. Ik had al vrede gesloten met een doelpuntloos gelijkspel, maar dat de winnende dan toch nog aan de andere kant valt? Dat had nooit mogen gebeuren. We kunnen elk punt goed gebruiken, die hadden we hier kunnen pakken. Komend weekeinde tegen Mamio zal dat een hele toer worden, dus je kunt wel nagaan dat de zorgen er niet minder op worden.’

Collega Jaap Danhof kon nog wel een grijns op het gezicht toveren, al maakte hij zich na afloop drukker om de knieblessure van Marco Dijkstra dan de late treffer van Jesse Smit. Dijkstra liet een pegel van zijn voet vertrekken, maar zag zijn poging gekraakt worden. Hij ging vervolgens naar de grond en bleef daar angstvallig lang liggen. ‘Dit is intriest voor die jongen. Hij heeft er alles aan gedaan om van een knieblessure terug te komen en dan gebeurt hem dit.’ Dijkstra werd voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Over de wedstrijd kon de oefenmeester kort zijn. ‘We begonnen goed aan de eerste en de tweede helft. Toen kregen we ook wel mogelijkheden. Daarna zie je toch weer dat er een bepaaldde onzekerheid in de ploeg sluipt en worden er fouten gemaakt die normaal nooit gemaakt zouden worden. En ja, voetballend was het inderdaad niet best. Maar goed, we pakken drie punten en dat geeft toch wel weer wat vertrouwen.’

* Poolster – SV De Heracliden 1-0 (0-0). Jesse Smit 1-0 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Poolster glipt in schemerdonker langs De Heracliden"