NEC Delfzijl wipt DVC Appingedam na penalty’s uit beker

Tweedeklasser NEC Delfzijl is er pas na strafschoppen in geslaagd om vierdeklasser DVC Appingedam uit het bekertoernooi te wippen. Namens de Damsters schoot Chris Dijks op de lat en keerde doelman Bas Westerhuis van de Delfzijlsters een inzet van Nick Veentjer. De gasten wisten alle strafschoppen te benutten.

Bij NEC Delfzijl ontbrak een aantal mensen vanwege schorsingen, blessures en ziekte. Trainer Kees Pranger moest derhalve flink aan het improviseren om een volwaardig team in de wei te kunnen brengen. Aan Damster zijde was Roy de Groot de voornaamste afwezige. Hij kampte met knieklachten en werd gespaard voor het competitieduel van zaterdag tegen Poolster.

Iedereen rekende op een mooie Eemsdelta-derby van de beide clubs die uit een fusie zijn ontstaan en in de huidige vorm dus nog geen bekergeschiedenis konden overleggen. In de vorige bekerronde had NEC Delfzijl eersteklasser PKC ’83 na strafschoppen uit het bekertoernooi geknikkerd. DVC Appingedam versperde de zondagvoetballers van derdeklasser Sellingen (5-2) de weg naar de volgende ronde.

Op goed voetbal hoefden de kleumende toeschouwers niet te rekenen op het Wellemansportpark in Appingedam. Een straffe wind blies recht over het veld en deed de gevoelstemperatuur tot onder het vriespunt dalen. DVC mocht de eerste helft proberen om de behoorlijk gehavende gasten het vuur aan de schenen te leggen. En dat deden ze in de beginfase dan ook. Twee doelpogingen in de eerste vijf minuten zorgden voor wat opwinding, waarbij het verdekte en draaiende schot van Jeroen van Hunnik nog het gevaarlijkst was. Doelman Bas Westerhuis zag de bal net op tijd om het gevaar te keren.

De bezoekers probeerden de bal zoveel mogelijk laag te houden en middels korte combinaties tot in het strafschopgebied van de thuisclub te geraken. De eerste keer dat dit gebeurde was pas na twintig minuten. Een schot van Samir Ennaciri vloog voor het Damster doel langs en niet veel later gaf hij een voorzet die door Mark Santing tot goal gepromoveerd had kunnen worden. De jongeling kreeg echter ruzie met de bal, waardoor de kans verloren ging.

Een derde mogelijkheid kam op naam van Christian Lambeck. Hij was goed in positie gebracht, maar lepelde recht voor het doel staand, de bal over de deklat. Een ogenschijnlijk ongevaarlijke aanval van DVC over de rechterkant van het veld eindigde met een schot van Ronald Hund, dat dichter langs de paal zeilde dan Bas Westerhuis had bedacht.

Het waren een paar hoogtepunten uit een eerste helft waarin het spel door de omstandigheden werd bepaald. De passes van DVC kwamen vaak niet aan en als er al een Damster achteraan liep, moest hij longen hebben als een renpaard om het leer nog voor de achterlijn te kunnen bemachtigen.

Na de doelwisseling zou het niet veel beter worden, al dient er bij gezegd te worden dat NEC Delfzijl beter met de straffe wind wist om te gaan. Bij de gastheren waren Edy Silva en Joachim Douma in het veld gekomen voor Ronald Hund en Lars Mulder. De eerste mogelijkheid was voor de thuisclub. Aan de linkerkant van het veld kneep Bram Mulder er tussenuit en vond invaller Joachim Douma. Zijn inzet verdween voorlangs in het schemerdonker.

Enkele minuten later had Bas Boersema namens NEC Delfzijl moeten scoren. Verdediger Chris Dijks kreeg onenigheid met de bal en bood Boersema de kans om doelman Jelmer Kiewiet het nakijken te geven. De inzet van de Delfzijlster was echter niet zuiver genoeg. Kiewiet wist de poging onschadelijk te maken en behoedde zijn ploeg daarmee voor een zeker lijkende achterstand.

Nadat er aan beide kanten was gewisseld, probeerde NEC Delfzijl het de gastheren extra lastig te maken door de opbouw van de thuisclub in een vroeg stadium te verstoren. DVC Appingedam werd nu gedwongen om de lange bal te spelen. Met de wind tegen kwam deze meestal net zo hard terug. Als de gastheren het al over de grond probeerden, joeg NEC Delfzijl de defensie op. Een aantal keren met succes, maar dan was de voortzetting niet je van het.

Naarmate de minuten verstreken, begon het er steeds meer op te lijken dat er in de reguliere speeltijd geen doelpunt meer zou vallen en dat er strafschoppen genomen zouden moeten worden. En dat gebeurde dan ook. Na ruim negentig minuten kregen de bibberende toeschouwers nog een ijskoud toetje in de vorm van een serie penalty’s.

Roy Eissens mocht namens DVC Appingedam als eerste vanaf elf meter proberen te scoren en maakte geen fout. De gelijkmakende beurt van Niels Boersema was eveneens succesvol. Damster Chris Dijks zag zijn inzet op de lat uiteen spatten en omdat Christian Lambeck wel wist te scoren, was daar de voorsprong voor de gasten.

Edy Silva (DVC), Arjen Klasens (NEC) en Bram Mulder (DVC) schoten eveneens foutloos binnen. Delfzijlster Kris Klasens kwam met de schrik vrij. Zijn penalty vloog via de vingertoppen van Jelmer Kiewiet alsnog tegen het nylon. Het was nu aan Nick Veentjer om de thuisclub nog een uitweg te bieden. Hij schoot laag en hard, maar doelman Bas Westerhuis veegde het speeltuig uit de bedreigde hoek. De bekerdroom was daarmee voorbij voor DC, dat zich knap had geweerd tegen de buurman uit de havenplaats.

Trainer Erwin Buurmeijer vond na afloop dat het bekertreffen een mooie test voor zijn ploeg was geweest. ‘We hadden de zaken, op een paar foutjes na, verdedigend goed geregeld en ik ben van mening dat we NEC Delfzijl goed partij hebben geboden. We hebben gedaan wat we konden, het mocht helaas niet zo zijn. Jammer, maar zaterdag wacht gewoon weer de competitie.’

Collega Kees Pranger vond ook dat de omstandigheden goed voetbal eigenlijk onmogelijk hadden gemaakt. ‘Een fatsoenlijke lange bal kon je niet eens gegeven. Die verdween geheid in het struikgewas. Voor ons was het zaak om met wind tegen de bal laag te houden en de combinaties kort. Na de doelwisseling hebben we zo hoog mogelijk druk gezet om DVC het opbouwen onmogelijk te maken. Daar hadden we meer mee moeten doen. Maar goed, we wilden door in de beker en als dat via strafschoppen moet gebeuren? Mij hoor je niet klagen.’

* DVC Appingedam – NEC Delfzijl 0-0. (NEC Delfzijl w.n.s.)

No Replies to "NEC Delfzijl wipt DVC Appingedam na penalty's uit beker"