Menteam Lamein: ‘Gepassioneerde paardensporters uit Warffum’

Het menteam Lamein van menvereniging De Waddenruiters uit Warffum kijkt terug op weer een succesvol jaar waarin vele prijzen werden behaald. Een van de hoogtepunten was ongetwijfeld deelname aan de NK’s in Ermelo en Hengelo waar nationale titels in de wacht werden gesleept. De gepassioneerde paardensportliefhebbers, die in 2018 de laatste Sportpenning van de gemeente Eemsmond kregen uitgereikt, timmeren al jaren met succes aan de weg in hun tak van sport die ze als ‘een manier van leven’ zijn gaan beschouwen.

De liefde voor de mensport gaat bij de familie Lamein een heel eind terug. Roelf Lamein kreeg het virus over van zijn vader Jan, die werkzaam was op de boerderij van toenmalig internationaal menner Jan Westers, de Nederlandse pionier vierspan rijden, die in 2008 kwam te overlijden. Hij trainde op boerderij Groot Zeewijk aan de Noordpolder in Warffum ook de paarden en ging als groom mee naar menwedstrijden. Ook nu is ‘opa Lamein’ een vaste waarde voor de familie. Er gaat bijna geen wedstrijd voorbij waar hij niet aanwezig is. Als hulp, maar ook als supporter en coach.

Karlo was de eerste pony die de stal van de familie Lamein kwam verrijken. Hij werd in 1998 als gezelschapspony voor de rijpaarden gekocht waarmee Roelf en zijn vrouw Trijntje van jongs af vertrouwd zijn geraakt. Een van de rijpaarden wilde slecht alleen zijn als de andere weg was en dus werd er een pony aangeschaft. Ondertussen werd een cursus gevolgd om het koetsiersbewijs te halen en toen Karlo drie jaar was, werd hij voor de lol aangespannen voor de kar. Meedoen aan het ringsteken in de buurt en korte ritjes maken waren op dat moment de voornaamste bezigheden.

Op zeker moment werd er niet meer onder het zadel gereden en ontstond in 2006 het idee om eens een aangespannen wedstrijd met de pony te gaan rijden. Eén pony was echter onvoldoende. Er kwam een tweede bij en in 2007 werd voor het eerst op officiële wedstrijden gestart en meteen met succes. Tijdens de derde wedstrijd werd men Noordelijk kampioen dressuur en vaardigheid en mocht er al aan het NK in Ermelo worden deelgenomen. Daar werd een dubbele Nederlandse titel behaald, zowel in de dressuur als in de vaardigheid.

Roelf Lamein: ‘Langzamerhand gingen we wat meer wedstrijden rijden en kwamen er wat pony’s bij. En daar groeiden de kinderen Hindriëtta en Jannick natuurlijk mee op. Hindriëtta stopte met paardrijden en begon ook met mennen en is inmiddels de vaste groom bij het vierspan. Bij twee onderdelen is Jannick inmiddels ook de vaste groom, samen met Trijntje. Daarnaast is hij thuis ook al met het mennen begonnen.’

Enkele jaren geleden kwam Lisanne Timmers, eveneens woonachtig in Warffum, om de hoek van de deur kijken. Daar zou het niet bij blijven. Ze hielp mee met voorbereidingen en is inmiddels uitgegroeid tot de vaste groom van Hindriëtta tijdens de marathon en de dubbelspan en bij het vierspan van Roelf. ‘Ze rijdt ook dressuur- en vaardigheidswedstrijden met twee van onze pony’s en is gewoon onderdeel van het gezin geworden’, vertelt Trijntje Lamein.

Het team bestaat nu dus uit vijf personen en die mogen zich met recht tot de top van Nederland rekenen. Zowel Roelf als Hindriëtta Lamein zijn actief in de mensport. Vader rijdt met een vierspan A-welshjes en dochter rijdt met een enkel- als dubbelspan. Beiden hebben ze dit jaar mooie resultaten behaald, met als klap op de vuurpijl een nationale titel. Dat betekende overigens een herhaling van het afgelopen jaar, want ook toen ging het goud mee naar Noord-Groningen.

De titels vormden eigenlijk de kers op de taart voor het menteam. De paardensportliefhebbers kunnen namelijk bogen op een lange lijst aan hoogtepunten die er dit jaar zijn geweest. Roelf Lamein werd onder andere winnaar van de Noordercup minimarathon van het mendistrict Noord, de dressuurcompetitie in Vlagtwedde, Noordelijk kampioen samengesteld mennen klasse M in Zuidwolde, een samengestelde menwedstrijd in Harich en Heeten en een indoormarathon in Roden.

Het is slechts een greep uit de goed gevulde prijzenpot van de familie Lamein, waar dochter Hindriëtta dit jaar met meerdere combinaties aan de start verscheen en zeker niet voor haar vader wilde onderdoen. Ze werd winnaar van de Noordercup minimarathon dubbelspan pony’s, Noordelijk kampioen L dressuur enkelspan pony in Vlagtwedde, Noordelijk kampioen klasse L vaardigheid dubbelspan pony in Vinkega, haalde brons op het Nederlands kampioenschap L vaardigheid dubbelspan pony in Ermelo en pakte de eerste prijs tijdens een indoormarathon dubbelspan pony in Roden.

Ze kijkt met veel plezier terug op de achter haar liggende, succesvolle paardensportjaren, waarbij de NK natuurlijk weer het hoogtepunt was. ‘We hadden met de pony’s Karlo en Jip in de Klasse L ook graag goud gepakt in Ermelo, maar dat mocht niet zo zijn. Lange tijd leek het er op dat we de eerste prijs zou opeisen, maar er waren twee combinaties net wat sneller in de barrage en dus zakten we naar de bronzen plek.’

Met Karlo en Optimist lukte het later op de dag wel in de Klasse M en dat maakte veel goed. Volgens de 21-jarige Warffumse was dat een heel bijzonder moment. Ze is namelijk net zo oud als de pony Karlo en is met hem opgegroeid. Vorig jaar werd ze kampioen in de klasse L, maar dit was voor haar gevoel de mooiste overwinning die ze ooit heeft behaald.

Natuurlijk springt ook bij Roelf Lamein dit jaar de nationale titel er bovenuit die in Hengelo werd behaald. Na de eerste dag stond het team nog tweede in het tussenklassement met een achterstand van zes punten op de nummer een en een minimale voorsprong op de nummer drie (0,64 punten). Het moest dus tijdens de afsluitende marathon over 6,5 kilometer gebeuren.

De pony’s Karlo en Optimist trokken de kar en in hun kielzog liepen de merries Silver en Highlight achterin mee. Het parcours werd afgelegd en de spanning liep steeds verder op. Uiteindelijk bleek Lamein de concurrentie achter zich te hebben gelaten en werd niet alleen de marathon gewonnen, maar was ook de titel in de klasse M vierspan pony’s een feit.

Al met al kan ook 2019 dus een zeer succesvol outdoorseizoen worden genoemd voor het menteam. In twee weken tijd werd er twee keer een gouden medaille gewonnen tijdens de Nederlandse kampioenschappen. En daarmee herhaalden de successen van 2018 zich.

De grote vraag is welke doelen de familie zichzelf stelt voor het komende jaar. Het hoofddoel van Roelf Lamein is om zich weer te kwalificeren voor het NK dat in Maasdijk wordt gehouden en natuurlijk om daar weer een titel in de wacht te slepen. Hindriëtta heeft als doel om in het indoorseizoen hoge ogen te gooien tijdens de dressuurkampioenschappen met het enkelspan in de klasse M. Daarnaast willen zowel zij als Lisanne Timmers mooie resultaten behalen op de outdoorkampioenschappen dressuur en vaardigheid om daar weer een ticket te behalen voor het NK. En dan uiteraard weer een gooi doen naar een medaille.

‘Natuurlijk zouden we graag naar een nog hoger niveau willen, maar de internationale wedstrijden zijn financieel niet haalbaar voor ons. De menners die op dat niveau rijden hebben vaak sponsoren achter zich staan en die hebben wij niet. Bovendien zou er dan ook nog meer tijd moeten zijn voor de trainingen en dat is al lastig genoeg’, zegt Trijntje Lamein.

Echtgenoot Roelf vult haar aan door te stellen dat men momenteel op een zeer goed niveau zit en dat het menteam daar telkens weer weet te pieken. ‘Het harde werken en trainen dat wij doen wordt iedere keer weer beloond. We hadden ons als doel gesteld om dit jaar Nederlands kampioen te worden en dat is gelukt. Ik ben supertrots op de pony’s en het hele team. Alleen met elkaar kunnen we deze sport beoefenen. We doen alles samen. Stallen mesten, tuigen en karren poetsen, pony’s wassen en vlechten en alles inpakken. Mennen is voor ons niet alleen een teamsport, maar een manier van leven geworden. En al zeggen we het zelf, daar zijn we aardig goed in.’

No Replies to "Menteam Lamein: 'Gepassioneerde paardensporters uit Warffum'"