NEC Delfzijl lijdt pijnlijke nederlaag tegen Gorecht

NEC Delfzijl heeft bij de herstart van de competitie een pijnlijke nederlaag opgelopen. De ploeg van trainer Kees Pranger kreeg op eigen veld met 0-5 klop van het Gorecht van coach Robbie Wentink. Het meest opvallende was nog wel dat de gastheren maar weinig in de melk hadden te brokkelen. Behoudens een kleine periode na rust toonden de bezoekers zich heer en meester op het Delfzijlster kunstgras.

Pranger kon voor de eerste thuiswedstrijd na de winterstop geen beroep doen op de geblesseerden Erwin Noordhoff, Elsin Yilmaz en Niels Boersma. Daarnaast zaten Edwin Hodzic en Daniël de Boer een schorsing uit. Wentink kende in de aanloop naar de tweestrijd weinig problemen, maar zag zich tijdens de warming-up wel genoodzaakt om Twan Boersma te vervangen. Die liep een hamstring-blessure op en moest zich door Sander Nooi laten vervangen.

Het duel was nauwelijks 120 seconden oud of de man aan het scorebord kon op de knoppen drukken. Een lange aanval van Gorecht mondde uit in een voorzet vanaf rechts door Michel Koopman die door goalie Bas Westerhuis onschadelijk leek te worden gemaakt. De bal glipte hem echter door de vingers, waarna Yannick van Zwam het speeltuig voor het intikken had: 0-1.

Er stonden precies twaalf minuten op de klok toen het andermaal raak was. Een inzet van Yannick van Zwam kon nog door Westerhuis worden gekeerd en vervolgens wilde Kris Klasens voor opruiming zorgen. Hij dacht het leer weg te rossen, maar schoot tegen het lichaam van Nick Janzen. Die was nog het meest verbaasd over het feit dat de knikker tegen het nylon hobbelde: 0-2.

NEC Delfzijl probeerde het wel, maar vond zelden een vrije man en speelde daarnaast erg slordig. Gorecht was behoorlijk rustiger aan de bal, kreeg tussen de Delfzijlster linies veel vrijheid om iets leuks met de bal te bedenken, maar weigerde de trekker nogmaals over te halen. De mogelijkheden daartoe waren wel degelijk aanwezig.

De eerste mogelijkheid die de gastheren kregen kwam pas na 37 minuten tot stand. Een voorzet van de voor Milan Bijmolt ingevallen Mark Santing werd door Christian Lambeck net langs de verkeerde kant van de paal gekopt. Eigenlijk was dat het ook wel wat NEC Delfzijl aan daadkracht kon laten zien in het eerste bedrijf. Tot groot ongenoegen van de aanhang, die de waterkou had getrotseerd en wel wat meer van hun favorieten had verwacht.

Dat zou dan na de pauze moeten gebeuren en ondanks de vrij geruststellende voorsprong keek oefenmeester Robbie Wentink van Gorecht allesbehalve ontspannen. Zijn ploeg had de eerste helft gedicteerd en niets wees er op dat NEC Delfzijl zich zou herstellen, maar de oefenmeester hield een flinke slag om de arm. Je weet het immers maar nooit…

Na de doelwisseling leek de thuisclub de aansluiting snel te willen realiseren. Corners en vrije trappen moesten voor gevaar in het Harener strafschopgebied zorgen, maar de bal wilde niet goed vallen. Ook niet toen er een geweldige scrimmage voor de neus van goalie Willem Bouwkamp ontstond. Alles en iedereen sprong richting bal, maar het einde van het liedje was dat hij op de openbare weg belandde.

Gorecht nam na een uur spelen de touwtjes weer in handen en zou in de 70e minuut opnieuw scoren. Sven Hazewinkel speelde op een meter of achttien het leer in de voeten van Michel Koopman en koos rechts van het Delfzijlster strafschopgebied positie. Hij kreeg het speeltuig terug en mikte vervolgens rustig raak: 0-3.

Tien minuten voor het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Hasse Aartsen uit Groningen lag nummer vier achter Bas Westerhuis. Een diepe bal kon niet door de defensie van NEC Delfzijl opgeruimd worden en viel precies voor de voeten van Bob Poorta. Die had geen moeite om zijn invalbeurt met een treffer op te fleuren: 0-4.

De gifbeker was nog niet leeg, want de Havenkanters mochten een strafschop nemen die door Nino Tualena verzilverd had moeten worden. De inzet was echter niet krachtig genoeg en werd door goalie Bouwkamp uit de bedreigde hoek getikt. Niet veel later werd de 0-5 eindstand bereikt. Ter hoogte van het strafschopgebied zag Yannick van Zwam teammaatje Sven Hazewinkel vrij staan. Die tilde het speeltuig met zijn rechtervoet langs doelman Westerhuis in de verste hoek.

Trainer Kees Pranger was na afloop uiteraard teleurgesteld. ‘We hebben vaker zo’n fase gehad waarin het wat minder liep. Als je dan ook nog twee van die ongelukkige treffers om de oren krijgt, zie je dat het vertrouwen erg broos is. Natuurlijk is 0-5 een beste tik, maar we zijn niet weggespeeld. We hebben het na de rust nog geprobeerd. Toen wilde de bal echter niet goed vallen. Dit moeten we maar snel vergeten. Komend weekeinde wacht SC Elim, dan zijn er weer nieuwe kansen.’

Collega Robbie Wentink liep met een brede glimlach van het veld. ‘Ja, wat wil je. We hebben eigenlijk maar een kwartiertje wat tegengas gekregen. Voor het overige kan ik de ploeg alleen maar een compliment geven. We hebben honderd procent gegeven en ik ben dan ook erg blij met deze overwinning. We zijn de aansluiting met de top nog niet kwijt.’

* NEC Delfzijl – Gorecht 0-5 (0-2). Yannick van Zwam 0-1; Nick Janzen 0-2; Sven Hazewinkel 0-3; Bob Poorta 0-4; Sven Hazewinkel 0-5.

No Replies to "NEC Delfzijl lijdt pijnlijke nederlaag tegen Gorecht"