Olde Veste ’54 knikkert Winsum uit bekertoernooi

Eersteklasser Winsum is niet in staat gebleken om zich ten koste van competitiegenoot d’ Olde Veste ’54 van een verlenging in de bekercompetitie te verzekeren. Het team van trainer Bert Vos werd in Steenwijk, na een dramatische eerste helft die met 4-0 werd afgesloten, uiteindelijk met 5-2 opzij gezet.

De bal lag binnen vier minuten al achter doelman Germen Bouwman. Een snelle spelhervatting van zijn Steenwijker collega Tom Holleboom leidde op rechts tot balbezit voor Daan Postma. Die wist de bal kinderlijk eenvoudig in het Winsumer doel te schuiven: 1-0. Het betekende een droomstart voor de elf van coach Willem Lanjouw, die keeper Luuk Dorland na twee seizoenen naar een ander avontuur op zoek ziet gaan.
Winsum had in het eerste bedrijf niet veel in de melk te brokkelen.

De gastheren moesten het spel maken, hadden de elementen mee en maakten daar handig gebruik van. En toch duurde het tot de 22e minuut alvorens er weer wat te vieren viel en andermaal was het de thuisclub die daar reden toe had. Na een mislukte vrije bal voor Winsum volgde een steekpass over de as van het veld. Deze kwam bij Davy Kuurman terecht. De meegelopen Hans Zwakenberg bood te weinig weerstand om de Steenwijker van scoren af te houden en dus zagen de Noord-Groningers zich op dat moment al voor een hele moeilijke opgave geplaatst: 2-0.

Alsof het allemaal nog niet erg genoeg was, moest Bouwman amper zestig seconden later opnieuw vissen. Marcel Pannekoek kreeg achterin ruzie met de bal en verloor de controle over het speeltuig. Het leer werd door De Vries onderschept en uiteindelijk in de voeten van Jeffrey Dijkstra geschoven. Ook hij deelde daarna in de vreugde: 3-0.

Het weer werd er bepaald niet beter op, om over het spel van Winsum nog maar te zwijgen. ‘d Olde Veste had de wind letterlijk en figuurlijk in de zeilen. In de 35e minuut was er weer een moment waarbij je je kon afvragen wat de verdediging van de groenzwarten aan het doen was. Een vrije trap van Patrick de Vente aan de linkerkant van het veld daalde bij de tweede paal op het hoofd van de geheel vrij staande Julian Zwoferink, die de bal voor het inkoppen had en dat dan ook maar deed: 4-0.

Meer schade werd er niet opgelopen en eigenlijk restte Winsum in het tweede bedrijf niet veel meer dan op zijn minst een ander gezicht te tonen. Wouter Bloem en Roy Streppel bleven na de pauze in de kleedkamer achter. Daar voegde de al snel na de hervatting geblesseerd geraakte Marcel Pannekoek zich bij. De opengevallen plaatsen werden ingenomen door Rick Schaaphok, Sven Rosevink en Steffen Vader.

Het leek in het tweede bedrijf toch wat beter te gaan met de Winsumers. Toch miste men de accuratesse en de kwaliteit om het de gastheren erg lastig te maken. De thuisclub hoefde niet meer zo nodig. De veilige 4-0 voorsprong en het dramatische spel van Winsum in het eerste half uur van de wedtrijd gaven alle reden om de tweede drie kwartier met vertrouwen tegemoet te zien.

Toch wad het even oppassen toen een voorzet van David Albert Villalta vanaf de linkerkant van het Steenwijker strafschopgebied door de goed voor zijn directe tegenstander gekomen Kay Bootsma tegen het nylon werd gekopt: 4-1. De gasten probeerden het daarna wel, maar veel meer dan wat speldenprikken wisten de Noord-Groningers niet uit te delen.

Na een afgeslagen Winsumer aanval had een van de Steenwijkers de bal voor het inschieten. Doelman Germen Bouwman was al geklopt. Hij stond op de rand van het strafschopgebied, gleed weg en zag, terwijl hij opkrabbelde, tot zijn opluchting dat het leer langs de verkeerde kant van de paal werd gejaagd.

Een schot op de lat was het volgende moment dat op naam van ‘d Olde Veste kwam, maar Winsum wist als eerste weer te scoren. Een verre uittrap van Bouwman, doorgekopt door Rick Schaaphok, belandde tussen twee Steenwijker verdedigers in. Zij leken niet te weten wat er moest gebeuren en vervolgens was het invaller Sven Rosevink die zich over het speeltuig ontfermde en voor 4-2 wist te zorgen.

Eigenlijk kwam het doelpunt veel te laat en was de treffer niet veel meer dan een kleine pleister op de grote wonde die de thuisclub, met name voor rust, in het hart van de Winsumer voetbalbrigade had geslagen. Vorig jaar was het team van Bert Vos nog tot de halve finale gekomen, nu leed de eersteklasser in de achtste finales al schipbreuk. Uiteindelijk zou de eindstand op 5-2 worden bepaald door Mehran Pourasli. Hij sneed naar binnen en passeerde Bouwman aan de linkerkant.

‘We hebben het vooral in het eerste half uur laten liggen. De concentratie was er niet, we reageerden niet goed genoeg op de scherpte en het vrij direct spelende Olde Veste en wisten ons geen raad met de omstandigheden. Bij de goals staan we gewoon niet goed. Die geven we veel te gemakkelijk weg. Na rust wisten we nog wat terug te doen, maar het was te weinig. We krijgen hier een behoorlijke tik. Het is nu zaak om daar zo snel mogelijk van te herstellen en ons voor te bereiden op het duel met PKC 83’, aldus oefenmeester Bert Vos van vv Winsum.

* D’ Olde Veste ’54 – vv Winsum 5-2 (4-0). Daan Postma 1-0; Davy Kuurman 2-0; Jeffrey Dijkstra 3-0; Julian Zwoferink 4-0; Kay Bootsma 4-1; Sven Rosevink 4-2; Mehran Pourasli 5-2.

No Replies to "Olde Veste '54 knikkert Winsum uit bekertoernooi"