Over mondkapjes, tafeltennis, korfbal en stuntende amateurs

Het is zaterdag 14 maart. De zon doet zijn uiterste best om het, na een koude nacht, een beetje lente te laten lijken. Voor het team van EemsmondSport staat er, ondanks de Corona-crisis dit een druk programma op de rol. We kijken alleen maar naar sportieve gebeurtenissen waarvan we zeker weten dat er niet meer dan honderd mensen bij betrokken zijn. De keus is beperkt, maar we pikken ze er wel uit. We willen wel eens meemaken of de tafeltennissers van KlimaatgroepStars uit Middelstum de race om het kampioenschap vol kunnen houden, net als trouwens de korfballers van DWA/Argo, en of vijfdeklasser Oldambtster Boys in staat zal zijn om eindelijk het eerste competitiepunt te kunnen begroeten.

We besluiten na ons eigen crisisoverleg iemand met de tafeltennissers mee te sturen naar de uitwedstrijd tegen VeerhuisWessum/Westa. We rijden met Anne Vlieg mee. Hij doet zijn naam alle eer aan, want de liefhebber pur sang vliegt wat kilometers af. We moeten even een omweg maken. Of we dat erg vinden. Nou nee, niet echt. En dus staan we op zeker moment in Saarbrücken om Pekka Pelz op te halen.

Op dat moment weten we ook al dat hij teruggebracht moet worden. Nou maar hopen dat de Noord-Groningse ballenmeppers in Limburg weten te winnen, anders wordt het een hele lange terugreis. En dat doen ze dan ook. De thuisclub wordt met 3-7 geklopt en Pelz wint al zijn partijen. Ook die tegen de tot dan nog ongeslagen Kas van Oost. Op 25 april komt Westa naar Middelstum. Dat gaat dus nog een interessant treffen worden.

De korfballers van DWA/Argo staan bovenaan de ranglijst met zestien punten uit tien duels. Dat zijn er vier meer dan naaste belager Leeuwarden, dat overigens een duel minder heeft gespeeld. De eerste aanval op de koppositie wist de combinatieploeg uit Bedum en Winsum af te slaan. De Friezen kregen met 21-15 klop. SDO, een andere concurrent, ging verrassend onderuit bij laagvlieger Stadskanaal. DWA/Argo zou weinig moeite moeten hebben om de voorsprong te behouden want ach, Korwi uit Winschoten had immers nog geen punt weten te scoren na acht wedstrijden en thuis had de ploeg van coach André Pettinga al met 28-6 weten te winnen.

De uitwedstrijd eindigt echter in een nachtmerrie voor de Noord-Groningers. Het is maar goed dat de zaal leeg is. Anders hadden de toeschouwers zelf kunnen zien wat onderschatting met een ploeg kan doen. Korwi weet het treffen met 21-15 te winnen. De spelers en speelsters van de thuisclub vliegen elkaar om de nek alsof ze nog nooit van het Corona-virus hebben gehoord en uit een luidspreker klinkt de donkerbruine stem van Lee Towers die het ‘We are the Champions’ door de zaal laat galmen.

Op zondag sturen we een afvaardiging naar Usquert om het duel tegen DWZ vast te leggen. Ondanks alle verboden gaat die wedstrijd gewoon door. En waarom ook niet. Doorgaans staat er in het wielerdorp bij uitstek maar een handjevol mensen langs het veld te kijken. Tel daar de beide teams bij op en je komt nog niet boven de limiet van honderd mensen uit. En dat is nu niet anders…

Ondanks dat hebben beide verenigingen maatregelen getroffen. De technische staf en de verzorging hebben rubberen handschoenen aan en mondkapjes voor. Ze schrikken zich overigens wezenloos als er achter de dug-outs iemand een enorme hoestbui krijgt. De man wordt vriendelijk verzocht om de uitgang van het sportpark op te zoeken.

Usquert wint met 2-0. De weergaloze treffer van Sjaak Wierenga zal de wereld rond gaan. Een loepzuivere voorzet vanaf de rechterkant van de inmiddels vijftiger Kacha Goguadze wordt uit de lucht geplukt en middels een halve omhaal precies in de kruising geschoten. Het camerateam verwisselt na afloop voor elk interview de plopkap op de microfoon en gaat retour om de hoogtepunten te monteren.

Een club waarvan we ook zeker weten dat deze de norm van honderd personen niet zal halen is Oldambtster Boys. De ploeg uit ’t Waar/Nieuw-Scheemda heeft na 10 wedstrijden al 78 tegentreffers geïncasseerd en krijgt op eigen veld te maken met Drieborg. Dat wist op eigen veld met 2-0 te winnen en die zege was de kleinste nederlaag die de Boys tot dusverre voor de kiezen hadden gekregen. In het duel met Froombosch eerder dit seizoen scoorde Oldambtster Boys overigens vier keer. Dat is bijna de helft van het aantal treffers dat men zelf heeft gescoord.

De wonderen zijn de wereld echter nog niet uit. Het aantal toeschouwers dat de moeite heeft genomen om het sportveld op te zoeken, het zijn er eenentwintig, zien dat Drieborg er niet aan te pas komt en als aangeschoten wild over het sportpark wordt gejaagd. Na negentig minuten staat er 8-0 op het wedstrijdformulier. Die uitslag gaat vraagtekens oproepen, want Herbert van Brugge wordt de Messias van de Boys. Hij scoort maar liefst zes keer. De Herbert van Brugge van vierdeklasser Farmsum? Maar dat kan toch helemaal niet? Klopt ook. Ze hadden hem even geleend van Farmsum omdat hun wedstrijd werd afgelast. Mooi dat wij alle treffers op beeld hebben staan. Dat zal stof doen opwaaien. ‘Goed voor de kijkcijfers’, laat cameraman Alex zich ontvallen.

Op zondagavond, als alles achter de rug is en wij rond middernacht klaar zijn met de montage en elkaar zonder vrees voor een besmetting de hand schudden omdat we het toch maar weer geflikt hebben iets leuks te brengen, zien we de statistieken in een gierende vaart oplopen. We kunnen wel raden waarom. We leunen tevreden achterover. Kijken terug op een voor ons geslaagd sportweekend.

Ik hoor ineens een doffe klap en kijk verschrikt op. Mijn vrouw staart me aan en vraagt of ik een kop koffie wil. ‘Ik heb het je nou al drie keer gevraagd. Volgens mij zat je te dagdromen’, vertelt ze. Ze heeft gelijk. Terwijl ik naar een groot, leeg wit vlak op mijn beeldscherm zat te kijken ben ik kennelijk even weggedommeld. Heb ik allerlei scenario’s door mijn hoofd laten gaan van wat er dit weekend allemaal had kunnen gebeuren.

Er gebeurt echter helemaal niks. De sportwereld ligt op zijn achterste. Knock-out geslagen door een vooralsnog ongrijpbaar virus. Het enige dat overblijft is een aantal net niet-sporters dat langs ons huis loopt. Zo op het oog pseudo-hardlopers die nog niet weten of ze gaan wandelen of rennen. Het zijn barre tijden voor sportfanaten en de mensen die de gebeurtenissen voor u vastleggen. Het is te hopen dat we deze crisis snel te boven zijn en de zalen en velden weer kunnen opzoeken. Om misschien wel kampioensfeestjes te vieren met DWA/Argo en KlimaatgroepStars, of Oldambtster Boys ook zonder Herbert van Brugge te zien stunten.

No Replies to "Over mondkapjes, tafeltennis, korfbal en stuntende amateurs"