Kees Pranger: ‘NEC Delfzijl heeft voldoende kwaliteiten voor 2e Klasse’

De voetbalcompetitie ligt stil, net als veel andere takken van sport. De corona-crisis laat zijn sporen na. Het is akelig leeg op en rond de diverse sportparken, waar het normaal bruist van het leven. We moeten allemaal een forse stap terug doen. Er is meer tijd en ruimte dan ons lief is om over een van de belangrijkste bijzaken in de sportwereld na te denken. Dat doen we in dit geval met trainer Kees Pranger van NEC Delfzijl.

Tweedeklasser NEC Delfzijl kende een redelijke start van het seizoen met 13 punten uit 8 duels. De tweede periode leverde slechts 7 punten uit 9 ontmoetingen op. Een behoorlijke terugval die volgens Pranger aan verschillende oorzaken is toe te schrijven. ‘In de eerste periode hadden wij te maken met een fitte spelersgroep en waren nagenoeg alle spelers beschikbaar. In het begin van de tweede periode ging het ook nog goed met bijvoorbeeld een gewonnen bekerwedstrijd tegen PKC ’83. Vanaf begin december kregen wij te maken met een aantal blessures, (beker)schorsingen en dus speelden wij soms met een aantal jonge spelers die tot dan toe veelal in het tweede elftal hadden gespeeld. Ondanks dat zij dit prima hebben gedaan, konden wij niet ons niveau vasthouden en was het net teveel van het goede. Daar kwam onze kwetsbaarheid boven drijven, namelijk die van een smalle selectie.’

Het bestuur omschrijft het eerste elftal als talentvol en op voetbaltechnisch- tactisch niveau in ontwikkeling. Het lijkt er qua resultaten op dat die ontwikkeling niet snel genoeg gaat om op het niveau van de tweede klasse mee te kunnen komen. Pranger is het daar niet mee eens: ‘Deze selectie en de jonge spelers die er nog achter zitten kunnen zeker wel het niveau aan. In een seizoen heb je bij NEC Delfzijl nou eenmaal te maken dat een goede serie met een goede wordt afgewisseld. Dat hebben wij de laatste seizoenen vaker gehad. Het zit soms ook in hele kleine details waarbij het net even mee zit of juist tegen. Net als de vorm van de dag. Dat is ook het ongrijpbare aan voetbal. ‘Als ik de ontwikkeling zie van een aantal jonge spelers zoals Samir Ennaciri, Dion Zimmerman en Quirijn Boelens dan gaat dat zelfs erg goed. En de youngsters Brend Hansen, Edwin Hodzic en Daniël de Boer spelen al een aantal seizoenen in het elftal en hebben ook die potentie.’

Aan de andere kant zijn er volgens hem heel veel zaken die van invloed zijn op een goede of slechte serie. Hoe is het vertrouwen in jezelf en in elkaar, is de teamgeest goed of spelen er randzaken op de achtergrond. Niet onbelangrijk is volgens de oefenmeester ook de grilligheid van de tweede klasse. ‘Die speelt een belangrijke rol. Iedereen kan van iedereen winnen. Dat is mooi en daarom ook al seizoenen lang erg spannend.’

Bovenin meedraaien was een doelstelling, maar die lijkt nu erg ver weg. Op de vraag aan Pranger of daar nog wat te repareren valt, zegt de oefenmeester: ‘Na vijf wedstrijden op rij verliezen lijkt het inderdaad niet reëel om nog naar boven te kijken. Aan de andere kant, het gat met nummer vier De Griffioen bedraagt zeven punten en we moeten nog negen wedstrijden spelen.’

Het lijkt meer voor de hand te liggen dat NEC Delfzijl vooral moet proberen om bij de onderste plaatsen weg te blijven. Pranger maakt zich er vooralsnog geen zorgen over dat zijn ploeg zich met degradatievoetbal moet bezighouden. ‘Even vooropgesteld dat het maar zeer de vraag is of dit seizoen uitgespeeld gaat worden, weiger ik te geloven dat wij daar in verzeild raken. We hebben genoeg kwaliteit om weer een goede serie neer te zetten. Daarnaast was de goede lijn net weer ingezet. Ons spel in de laatste wedstrijd bij FC Meppel was al zeer goed, ondanks een verliespartij.’

We zitten nu met een voetbalstop vanwege Corona-virus. Trainen kan en mag ook niet. Het laat een trainer en zijn spelers niet onberoerd en Pranger vreest dat de gedwongen stop wel eens langer kan duren dan men hoopt. ‘Ik geloof niet dat wij in april weer gaan beginnen maar zodra wij weer mogen sporten zal het logisch opgebouwd moeten worden. Onze spelers hebben de mogelijkheid gekregen middels een schema van loop- hersteltrainer Stephan van Dijken, om fit te blijven. Ik geloof erin dat een groot deel van de spelers ervoor zorgt dat zij, ondanks de huidige omstandigheden, relatief fit blijven.’

Midweeks inhalen wordt straks een gegeven, maar hangt grotendeels af van de tijd dat de crisis voortduurt. Het is nog lang niet gezegd dat er binnen enkele weken weer gespeeld zal kunnen worden. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat er straks door de KNVB besloten zal moeten worden om de huidige standen in de diverse klassen maar als eindstand te beschouwen. Geen kampioenen en geen degradanten. Pranger. ‘Mocht het zo ver komen, dan zou ik het eerlijkst vinden als men dit seizoen als niet gespeeld gaat beschouwen en dat we in 20/21 opnieuw beginnen met de huidige indelingen. Maar laat die wijsheid vooral aan de KNVB.’

Pranger vertrekt aan het einde van dit seizoen en hoewel het nog even duurt, vragen we hem toch hoe hij op zijn Delfzijlster periode terugkijkt. ‘Deze vraag beantwoord ik liever in de zomer wanneer alles klaar is, maar het zou gek genoeg maar zo kunnen zijn dat ik de laatste wedstrijd van NEC Delfzijl gecoacht hebt. Ik wil daar echt nog niet aan denken laat staan daarover praten.

Pranger hoopt wel dat zijn opvolger Marshall Pourier net zoveel plezier gaat beleven aan het trainerschap bij NEC Delfzijl als hij heeft. Hoe zijn toekomst er op lange termijn er uit gaat zien weet hij niet. ‘Ik heb in ieder geval de ambitie om de UEFA-A te gaan doen en mij verder te ontwikkelen als trainer/coach. Wel verwacht ik dat wij elkaar nog vaker gaan zien want ik heb altijd met veel plezier met EemsmondSport samengewerkt.’

No Replies to "Kees Pranger: 'NEC Delfzijl heeft voldoende kwaliteiten voor 2e Klasse'"