Leegloop bij vierdeklasser DVC Appingedam

Vierdeklasser DVC Appingedam ziet zich binnen korte tijd voor een nieuwe uitdaging geplaatst. Na het vertrek van spelers als Swendly Martina, Eddy Silva Lima en Jairzinho Larissa (Meedhuizen), zijn Bram en Brian Mulder, boegbeeld Roy de Groot en doelman Jelmer Kiewiet naar tweedeklasser NEC Delfzijl vertrokken. Een fikse aderlating voor de Damster voetbaltrots die een mix van talent en ervaring verliest en een prima groep binnen een seizoen uit elkaar ziet vallen. De grote vraag is in hoeverre men dit verlies op het Wellemansportpark weet op te vangen.

Het gebeurt ieder seizoen wel dat spelers hun heil elders zoeken. Daar is niets vreemds aan. Opzienbarend wordt het wel als van een club ineens een halve selectie de kuierlatten neemt en het elders gaat proberen. Dan is het tijd om uitleg te vragen. Dat jongens als Eddy Silva Lima, Swendly Martina en Jairzinho Larissa hun geluk bij Meedhuizen gaan beproeven heeft volgens de berichten te maken met persoonlijke motieven.

Uiteraard zijn ze in Meedhuizen maar wat blij met de komst van een groot aantal spelers. ‘We hebben onze groep binnen een tijdsbestek van een half jaar met elf man zien uitbreiden’, vertelt voorzitter Arnoud Stoppels. ‘Dat en het feit dat het voetballend vermogen een stuk is gegroeid, past precies in het plan dat wij en onze hoofdtrainer voor ogen hebben en dat is een terugkeer naar de standaardklasse, Dat gaat volgend seizoen dan ook gebeuren. Ik denk dat we er wel klaar voor zijn’, aldus de preses. Opvallend feitje? De neef van Damster voetballegende Elle Smit, die trouwens naar dezelfde naam luistert, is momenteel trainer bij de Meedhuizers.

Dat vier eerste elftal-spelers van DVC naar buurman NEC Delfzijl gaan roept wel wat meer vraagtekens op. De eerste gedachte is dat er aan spelers als Roy de Groot en bijvoorbeeld Bram Mulder is getrokken. Namens NEC  Delfzijl ontkent Hans Roeters dat dit is gebeurd. ‘Die jongens zijn uit eigen beweging naar onze vereniging gekomen. Wij gaan absoluut niet actief spelers van andere clubs benaderen. Het feit dat we een compleet andere staf hebben met hun eigen netwerk speelt natuurlijk mee. Wij zijn er wel content mee. Vorig jaar zijn wij zo een aantal spelers kwijt geraakt. Zo gaat dat nu eenmaal in de voetballerij.’

Bram Mulder legt uit dat hij wat jongens van de Delfzijlster club kent en dat zij hem min of meer hadden gevraagd waarom hij daar niet kwam voetballen. ‘De technische commissie van NEC heeft daar kennelijk lucht van gekregen en heeft mij vervolgens benaderd. Ik begrijp wel dat mensen er vreemd van zullen opkijken dat er ineens zo veel spelers bij DVC weg gaan, maar ik wil gewoon het maximale uit mezelf halen en vindt dit een mooie uitdaging’, aldus de zoon van voormalig prof Bob Mulder. De coach van vijfdeklasser WEO uit Woldendorp krijgt er trouwens ook twee Damsters bij in de personen van Dennis de Vries en de al gestopte Jan Vriemoedt van het voormalige De Pelikanen. ‘Superleuk man. Het is echt ongelofelijk wat er allemaal bij WEO gebeurt’, aldus de oefenmeester.

De 26-jarige Jelmer Kiewiet zal in Delfzijl de concurrentie aan moeten gaan met zijn keepende collega’s Bas Westerhuis en Robbin Kuipers. Voor Roy de Groot, de man met een fenomenale traptechniek, lijkt op voorhand al wel een plaats binnen de basis van oefenmeester Marshall Pourier weggelegd. De Groot kon vorig seizoen niet spelen in verband met revalidatie na een knieoperatie. Hij moest met pijn in zijn voetbalhart toezien hoe DVC naar de vierde klasse degradeerde. De assistent-bedrijfsleider maakte dit seizoen zijn zeventigste officiële doelpunt in het amateurvoetbal, voelt zich momenteel topfit en wil graag nog één keer gaan voor een nieuwe uitdaging op een hoger niveau.

Trainer Erwin Buurmeijer, nu nog aan DVC Appingedam verbonden maar volgend seizoen de hoofdverantwoordelijke bij zondag-vierdeklasser Farmsum, vindt het begrijpelijk dat een aantal spelers het maximale uit zichzelf wil halen en het daarom hogerop probeert. ‘Maar het is wel jammer dat een hele mooie groep nu uit elkaar valt. Wie weet hoe het was gelopen als de corona-crisis er niet was geweest en wij wel waren gepromoveerd. Maar ja, dat zijn vragen waarop je geen antwoord kunt geven.’

Duurt Dijkman, straks de nieuwe man aan het roer bij DVC Appingedam, had eerder al op EemsmondSport laten weten dat hij zich liever focust op spelers die wel bij DVC blijven spelen. Het zal hem echter ook niet in de koude kleren zijn gaan zitten dat er flink aan het Damster voetbalbolwerk wordt geknaagd.

Het zal voor hem ook moeilijk worden om het komende seizoen de prestatie van deze bizar geëindigde voetbaljaargang te evenaren. Er moet immers nu al aan een heel nieuw elftal worden gesleuteld. En dat zal niet meevallen in een tijd dat je spelers niet aan het werk kan zetten en zien en nog maar afgewacht moet worden hoe de voorbereiding op de competitie 2020/2021 gaat verlopen. Er is kortom werk aan de winkel in Appingedam. Meer werk dan men op het Wellemansportpark misschien wel voor ogen heeft gehad. Maar ja, ook dat is inherent aan de voetballerij…

1 Reply to "Leegloop bij vierdeklasser DVC Appingedam"

  • comment-avatar
    Jan brouwers april 24, 2020 (08:41)

    Geruchten gaan rond dat Lars Mulder en Daan van Dortmont ook het Wellemanssportpark verlaten