Rick Schaaphok: ‘Sportpark Winsum is mijn eerste thuis’

Als je iemand als veelzijdig kunt bestempelen, dan is het Rick Schaaphok wel. De Winsumer heeft als talentvolle doelman heel wat van het noordelijk voetbal gezien, borg de keepershandschoenen op zeker moment op en werd tot spits gebombardeerd. In eerste instantie in dienst van Viboa, maar daarna bij fusieclub vv Winsum. Schaaphok heeft meer pijlen op zijn boog. Hij tennist, vaart en gooit graag een hengeltje uit. Daarnaast is hij mede-eigenaar van een zorgbedrijf en een evenementenbureau en is tegenwoordig ook het gezicht van Winsum TV. Via dat kanaal neemt hij op de voor hem typisch ontwapende manier het wel en wee van de club uit het kanodorp onder de loep.

Voor sommigen is het voetbalveld hun tweede thuis. Bij Rick Schaaphok is dat net andersom. ‘Het is mijn eerste thuis’, zegt de man die dit jaar met zijn Anniek in het huwelijksbootje hoopt te stappen. ‘Ik ben van jongs af aan op het voetbalveld geweest. Mijn opa is oud-voorzitter van Viboa en mijn ouders ‘woonden’ samen met mij op het sportpark.’

Rick Schaaphok is een sporter met ongelofelijk veel energie in het lichaam. Dat laat hij binnen en buiten het veld zien. Ploeggenoot Marcel Pannekoek omschreef hem ooit als een multitalent. ‘Geef hem een dartpijl en hij staat in de finale, geef hem een tennisracket en hij doet mee om de bovenste plekken. Dat is met keepen en voetballen net zo. Rick is een topsportman, die motorisch fantastisch in elkaar zit.’

Een compliment dat Schaaphok in zijn zak kan steken en waarvan geen woord gelogen is. Zijn veelzijdigheid openbaarde zich al op jonge leeftijd. Hij begon bij de F-jes als voetballer, gek als hij was op het maken van doelpunten. Kennelijk was dat toch niet wat hem echt tot grote hoogte kon doen stijgen. Qua groei bleef hij wat achter bij de rest en kwam mede daardoor te kort in de frontlinie. Als tweedejaars A-junior nam hij onder de lat plaats. ‘Eigenlijk ben ik alleen maar keeper geworden omdat dat voor mij de enige manier was, dacht ik, om het eerste te halen van mijn club. We hadden geen keeper en ik werd getipt om dat toch maar op te gaan pakken.’

Hij zat destijds op het Alfa College en kreeg de trainerscursus van Barend Beltman. Hier stond hij wel eens op doel en Beltman vroeg hem op zeker moment waar hij keeper was.  ‘Ik vertelde hem dat ik naast spits ook als verdedigende middenvelder had gespeeld. Hij adviseerde mij om toch tussen de palen te gaan staan en ik besloot om dat dan maar voor een jaar te gaan doen. Dat dit uiteindelijk veel langer heeft geduurd had dus puur te maken met het feit dat ik meteen vanaf de A-junioren bij het eerste zat en iedereen erg enthousiast was. Ik kreeg zelfs de kans om bij BV Veendam mee te trainen. Dat stond toen onder leiding van Joop Gall en Dick Lukkien. Dat was erg leuk om mee te maken. Als voetballer was me dat nooit gelukt.’

Het probleem van Schaaphok was dat hij altijd een voetballer zou blijven die onder de lat stond. ‘Tijdens partijtjes probeerde ik altijd nog de ballen op te eisen, mensen te passeren en zelfs te scoren. Ik vond de trainingen als keeper eigenlijk niks aan, zeker niet met de groep. Ik vond het al die tijd prachtig om mee te doen met positiespel. Dus toen we een goede keeper erbij kregen in de persoon van Germen Bouwman, heb ik gezegd dat ik nog een jaar keeper zou blijven om daarna het stokje over te dragen.’

Tijdens de voorbereiding op het seizoen 2010/2011 begon hij als voetballer van de A-selectie onder trainer Hans van der Ploeg. ‘Hij gaf me de kans om mij te bewijzen. Ik dacht als bedankje voor de vele jaren als keeper om vervolgens in het derde te gaan spelen of misschien in het tweede. Als snel werd me echter duidelijk dat ik mijzelf in de tijd van keeper best had ontwikkeld als voetballer. Dit kwam misschien ook door het zaalvoetbal wat ik veel deed. Of ik had toch veel opgepikt van de positiespelletjes. In de aanloop naar de competitie werd ik veel voorin geposteerd en na de eerste paar trainingen nog flink te zijn uitgelachen stond ik de eerste wedstrijd thuis tegen Omlandia mooi in de basis. Ik was ontzettend trots en scoorde meteen twee keer.’

Nu kwam er iets anders om de hoek kijken, want er was concurrentie aanwezig voor de plek die Schaaphok ambieerde. Op het moment dat ik doorbrak als voetballer hadden we Neil Judkins in de ploeg. Elke eersteklasser was bang als hij op een sportpark kwam, maar al vrij snel werden we als een gevaarlijk  duo gezien. Dat was voor mij een groot compliment. De mooiste momenten waren wat dat betreft toch wel de nacompetitiepotjes tegen Go Ahead Kampen, HZVV en nogmaals Go Ahead Kampen. Bussen vol supporters mee, verliezen en er toch een mooi feest van maken.’

Hij weet er overigens nog wel eentje op te lepelen. ‘Het eerste seizoen bij Viboa vond ik echt supergaaf. Ik maakte mijn debuut als keeper tegen SV Bedum en wist de nul te houden. In de 93e minuut grepen we toen alsnog de volle winst. Uiteindelijk wisten e toen op bezoek bij Staphorst een periodetitel te bemachtigen. Wat een feest hebben we toen gehad.’

Als spits worden er goals van je geëist en volgens de statistieken zou hij op een totaal van 71 doelpunten staan. Te weinig volgens de aanvaller. ‘Maar ja, ik heb nog maar één volledig seizoen kunnen spelen. Ik hoop de honderd doelpunten nog wel te halen maar dan moet ik nog best wat halve seizoenen gaan spelen’, zegt hij lachend om er aan toe te voegen; ‘Dat zal hem wel niet worden.’

Zijn mooiste doelpunt vindt hij nog altijd die hij tijdens een uitwedstrijd tegen Leeuwarder Zwaluwen wist te maken. Een omhaal waarvan je er maar eentje maakt in je carrière, mooi in de winkelhaak. Het heeft er soms de schijn van dat Schaaphok tot supersub is gebombardeerd. In die rol wil hij zich echter niet schikken. ‘Als ik fit ben dan wil ik gewoon spelen. Ik doe er nu ook alles aan om weer echt fit te worden en dat gaat de goede kant op. Ik ben aan het proberen om preventieve spuiten te nemen zodat ik nu een keer weer een heel seizoen kan spelen. Mijn doel is om het eerste officiële doelpunt voor het eerste elftal te maken op het nieuwe Geert Reinders-sportpark. Die kans is best aanwezig, al hoop ik wel dat het niet als pinchhitter zal zijn.’

De liefde voor het spelletje gaat bij de man met het grote voetbalhart heel ver. In zijn ogen soms wel eens te ver. ‘Ik kan bijvoorbeeld echt genieten van een heerlijke zonvakantie met mijn verloofde. Afgelopen winter zat ik heerlijk op Curacao met Anniek en mijn ouders. De dames lagen op het strand. Mijn vader en ik zaten samen binnen te genieten van het duel PEC Zwolle-Feyenoord. Af en toe kwam Anniek dan even om het hoekje kijken. Iets vragen was niet nodig, want ze kon wel merken hoeveel het stond.’ De Rotterdammers zouden de uitwedstrijd overigens met 3-4 winnen en dus hoefde de vakantie niet onder een slecht voetbalhumeur te lijden.

Zoals gezegd is Schaaphok ook buiten het veld flink actief. Hij runt een evenementenbureau met Rob Vellinga en heeft een eigen zorgbedrijf dat naar de naam Becoco luistert. Dat bedrijf biedt ambulante individuele begeleiding. De onderneming wordt samen met Kornelis Prins, teammanager van vv Winsum, en teamgenoot Marcel Pannekoek gerund. ‘Het is erg leuk dat je dat met vrienden op deze manier kunt doen. Het evenementenbureau draait momenteel op een laag pitje vanwege de coronacrisis. Schaaphok vindt dit jammer, want er stonden volgens hem fantastische evenementen gepland.

En dan is er nog die andere hobby. Ook als verslaggever van Winsum TV kan Schaaphok zijn ei goed kwijt. ‘Het is een youtube-kanaal, ooit begonnen als Viboa TV, dat een beetje de ins en outs van de club bijhoudt en hier op een ludieke manier verslag van doet. Het is alleen wel tijdrovend als je al die andere hobby’s er bij optelt. Hopelijk lukt het ons om komend seizoen weer veel uitzendingen te maken.’

En dan is er nog dat ene onderwerp waar niet aan te ontkomen valt als je als sporter het hoogste nastreeft. Schaaphok heeft al heel wat meegemaakt met het Winsumer voetbal, maar een titel zat er tot dusverre niet in. Dat zou je dus een kleine hiaat op het voor de rest uitstekende CV van de goedlachse Noord-Groninger kunnen noemen.

‘Ja, wrijf het er nog maar even in. Er gaat niks boven een kampioenschap van Feyenoord en dan feesten op de Coolsingel, maar zelf kampioen worden staat ook hoog op mijn lijstje. Ik heb alleen zo’n gevoel dat we dan eerst een keer moeten degraderen want in de eerste klasse gaat vv Winsum nooit kampioen worden, ook al zijn we er een aantal keren dichtbij geweest.’ De kans lijkt dus klein. Maar dat Rick Schaaphok  er met de neus bovenop zal zitten als het toch nog gaat gebeuren is zeker. Al is het dan ook als verslaggever van Winsum TV (foto: Albert Haaima).

No Replies to "Rick Schaaphok: 'Sportpark Winsum is mijn eerste thuis'"