Trainer Dick Scholtens: ‘Het was prettig werken bij GEO’

Trainer Dick Scholtens, ooit werkzaam in de horeca en als conciërge, is de afgelopen zes seizoenen aan vierdeklasser GEO uit Garmerwolde verbonden geweest. Komend seizoen neemt hij bij RZ Baflo de plaats in van collega Jan Potma. Dat speelde overigens in de zelfde competitie (4C) als de Garmerwolders. Scholtens wil opnieuw de prikkel voelen om ergens iets neer te zetten en denkt die in Baflo te vinden.

Scholtens begon bij Noordwolde als hoofd opleidingen en zou dit vier jaar blijven doen. Daarna werd hij hoofdtrainer van GVAV Rapiditas. Via Actief, Gruno, Leek Rodenburg en VV Groningen belandde Scholtens bij het inmiddels gefuseerde Neptunia in Delfzijl. Met die ploeg degradeerde hij een keer uit de derde klasse en pakte een jaar later de tweede periodetitel in 4D.

In het seizoen 2011/2012 ging hij aan de slag bij vijfdeklasser Tolbert en zou na drie voetbalseizoenen TLC onder zijn hoede nemen. Dat ‘voetbalhuwelijk’ duurde een jaar, waarna hij uiteindelijk bij GEO binnen wandelde.

Het plotsklaps afgebroken voetbalseizoen meegerekend heeft Scholtens met GEO vijf jaar in de vierde klasse doorgebracht. In dat tijdsbestek werd er twee keer een periodetitel gewonnen. Het voetbaljaar 2017/2018 eindigde met degradatie, maar het verloren gegane terrein was een jaar later weer heroverd.

Scholtens: ‘De twee periodes om naar de derde klasse te promoveren waren hoogtepunten. De smalle selectie maakte het in die wedstrijden zwaar om echt een kans op promotie te hebben. De degradatie was een dieptepunt en tevens een jaar die ik als trainer nog nooit had meegemaakt. In dat jaar ging alles mis wat er maar mis kon gaan. Iedere week waren er weer veel blessures, we moesten meerdere spelers van boven de veertig jaar in de basis zetten om het elftal überhaupt te kunnen laten voetballen.’

De degradatie bracht ook iets anders bij de Garmerwolder vereniging naar boven. ‘Je merkte op dat moment pas goed dat GEO een hechte vereniging is. Daar neem ik nog steeds mijn petje voor af. Dat geldt ook voor de spelers die iedere week bereid waren om met de eerste selectie mee te doen. Gelukkig zijn we het jaar daarna, overigens volkomen terecht, weer gepromoveerd.’

De 67-jarige inwoner van de stad Groningen, die buiten het voetbal om graag puzzelt, reist en met zijn drie kleinkinderen leuke dingen onderneemt, kijkt met plezier terug op zijn Garmerwolder periode. ‘Normaal gesproken is drie jaar een periode die je redelijkerwijs bij een club blijft. Dat ik langer ben gebleven heeft alles te maken met de groep waarmee ik een bovengemiddelde klik heb gehad. Ook niet onbelangrijk is de rust die uitgaat van de beleidsbepalers. Het is prettig werken als bestuurders op een reële manier kijken naar wat er mogelijk is met een spelersgroep en dat wisten ze bij GEO heel goed.’

Volgens Scholtens is het gebrek aan groei van het Garmerwolder voetbal vooral te wijten aan aanwas van onderuit. ‘GEO is in alles een dorpsclub. Ik denk dat je met het huidige elftal, als iedereen fit blijft, nog twee jaar in de vierde klasse kan meedraaien.’

Daarna wordt het dus tijd om te verjongen. De grote vraag is of GEO in dat geval uit eigen arsenaal kan putten of dat er op een andere manier invulling aan gegeven moet worden. Scholtens: ‘De laatste twee seizoenen zijn er wel twee jonge spelers vanuit de jeugd doorgestoten. Aron van Geffen en Paulus Camara zijn spelers die in de toekomst veel voor de club kunnen betekenen. Het is volgens mij van belang dat de spelers die nu nog bij Omlandia spelen, vanuit het oude samenwerkingsverband met GEO,  in de A-jeugd voor GEO kiezen. Zonder anderen tekort te doen draait het team nu vooral om spelers als Rolf van der Tuuk, Patrick en Pieter van Zanten, Tim van den Belt, Robert Bleeker, Ferry Stollenga en Aron van Geffen. Het probleem is dat, uitgezonderd Aron van Geffen, de rest vrij blessuregevoelig is. Maar let op, als iedereen fit is heeft men aan GEO een geduchte tegenstander.’

Scholtens nam onlangs afscheid van GEO. Gelet op de huidige situatie geen afscheid dat je als trainer en club nastreeft, maar de omstandigheden zijn niet anders. De oefenmeester benadrukt nogmaals dat hij op een uiterst prettige manier met GEO heeft kunnen en mogen werken.

‘Als je weggaat en op een dergelijke manier hebt kunnen functioneren, kun je niets anders wensen dan dat de club nog lang zal bestaan en dat het met de verjonging lukt. Bij dezen moet ik ook mijn leiders  Henk Kappetijn,  Arie Steenhuis, Siebolt Dijkema en grensrechter Koos van den Belt bedanken voor de prima samenwerking. Ook het team van vrijwilligers mag ik niet vergeten. Zonder mensen te kort te doen, durf ik wel te stellen dat Jans en Bert Harms in mijn ogen supervrijwilligers zijn. Het is grandioos wat deze mensen voor de club doen qua kantine en onderhoud.’

Na zes jaar begint Scholtens dus aan een andere club. Hij verkast naar RZ Baflo en hoopt daar de prikkel terug te vinden die hij kwijt was geraakt. Gevraagd naar de reden van zijn overstap, antwoordt de oefenmeester: ‘Ik vond dat het na zes jaar wel tijd werd voor beide partijen om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Dan wil je, dat was mijn gevoel althans, ergens anders wel weer wat nieuws proberen neer te zetten. De keuze voor RZ Baflo is een gevoelskwestie geweest. Tijdens het sollicitatiegesprek ontstond er een goed gevoel over wat de club wil en wat de mogelijkheden zijn.’

Of Scholtens ook voor langere tijd aan het Bafloër voetbal verbonden zou kunnen blijven, durft hij niet te zeggen. ‘Met alle respect, het worden geen GEO-jaren, maar wat het dan uiteindelijk wel gaat worden zien we dan wel weer. Ik denk dat we moeten gaan bouwen aan een nieuw team.’

Hij vindt het belangrijk dat het vanaf het eerste moment voor iedereen duidelijk moet zijn dat, als je iets wilt bereiken, je het als team moet doen. ‘Juist door als een team te spelen komen dragende spelers naar boven. Die moeten hun verantwoordelijkheid ten opzichte van het team nemen. Hierin speelt natuurlijk ook een stukje acceptatie onder elkaar een belangrijke rol. Voor mij is daarin belangrijk dat ik helder en duidelijk met de spelers communiceer. De doelstelling is om op termijn derde klasse te gaan spelen . In de voorbereiding kan iedereen laten zien of hij in aanmerking komt voor de eerste selectie waarbij leeftijd geen rol speelt.’

De Bafloër voetballers weten wat hen te wachten staat. De vraag is alleen even wanneer Scholtens zijn bedoelingen aan de praktijk kan toetsen. De corona-crisis laat immers niemand onberoerd. Ook de sportliefhebbers zitten momenteel in een spagaat. Er kan onder voorwaarden wel getraind worden, maar niet zoals ze zouden willen. Hoe Scholtens de nabije toekomst ziet, legt hij als volgt uit. ‘Gelukkig hebben we nog even en zoals het nu lijkt is een bijna normale voorbereiding misschien toch mogelijk. Je kunt in de eerste fase van de voorbereiding veel  op conditioneel en technisch gebied doen en dat zonder contact. Alleen als het langer duurt en de anderhalf meter gehandhaafd blijft zie ik het somber in. Dan moeten we ons opnieuw beraden.’

Net als veel van zijn collega’s wil Scholtens nog wel kwijt dat hij het afgelopen seizoen als dramatisch heeft ervaren. GEO eindigde de afgekapte voetbaljaargang als elfde in 4C met een totaal van zestien punten. Dat waren er evenveel als SV De Heracliden. Middelstum en OKVC stonden op de plaatsen die rechtstreekse degradatie zouden opleveren. Die sores bleef de clubs bespaard. ‘Al met al was het voor iedereen een bizarre situatie, ook voor de clubs die eigenlijk hadden moeten promoveren.’

De oefenmeester hoopt een dergelijke crisis nooit weer mee te maken. Maar dat de maatschappij nog lang niet van de door de overheid opgelegde maatregelen is verlost, beseft hij maar al te goed. ‘En mochten we niet op tijd kunnen starten dan is een verlenging tot eind juni 2021 een mooie optie. Vanaf het moment dat het weer het toelaat zou je ook nog twee extra wedstrijden per maand in de avonduren kunnen spelen. ‘Hoe het ook allemaal uitpakt, ik ben er van overtuigd dat, als iedereen zich aan die regels houdt,  we een mooi seizoen tegemoet gaan.’

No Replies to "Trainer Dick Scholtens: 'Het was prettig werken bij GEO'"